EU tarvitsee Berliinissä ratkaisun



EU-maiden johtajilla on keskiviikkona alkavassa huippukokouksessaan mahdollisuus panna unionin toiminta ja rahoitus suurinpiirtein järjestykseen seitsemäksi tulevaksi vuodeksi, tai syöstä koko unioni entistä vaikeampaan kriisiin.


Kokouksen isäntä, liittokansleri Gerhard Schröder painottaa kirjeessään osanottajille, että nyt on osoitettava joustavuutta ja neuvottelukykyä. Tilanteen mutkistuessa kärsii EU:n toimintakyky, itälaajentuminen ja euron vakaus, Schröder varoitti, ja lisäsi, että komission ero tekee päätökset entistä kiireellisemmäksi.

Alunperin Berliinissä piti keskittyä vain sopimaan uudistuspaketti Agenda 2000:sta, joka säätelee, miten EU tulevalla rahoituskaudella kerää jäseniltään rahaa, ja miten sitä rahaa käytetään maatalouden ja kehitysalueiden tukemiseen sekä muihin laajaa kannatusta nauttiviin tarkoituksiin, kuten tutkimusrahoitukseen, humanitääriseen apuun - tai EU:n hallintoon.

Maatalous ja aluetuki korjaavat rahoista yhdessä leijonan osan, yli 80 prosenttia.

Ei mikään helppo yhtälö, kun jäsenmaat haluaisivat mieluiten säilyttää saavutetut etunsa, pienentää nettomaksuaan ja silti toteuttaa myös laajentumisen Itä-Eurooppaan.

Uusi kokous heti perään?

Komission ero aiheuttaa ylimääräistä hämminkiä. Virkapaketit ovat aina vaikeita, ja puheenjohtaja Jacques Santerin seuraaja piti alunperin valita kaikessa rauhassa kesäkuussa, kun Agenda-taistelut ovat ohi.

Viisaiden ryhmän raportti pani pakan sekaisin, kun komissio teki siitä johtopäätöksensä ja erosi joukolla. Berliinissä keskustellaan ainakin siitä, miten jatkotoimista päätetään. Mahdollista on, että nimitykset vaativat vielä uuden kokouksen pian pääsiäisen jälkeen.

Italian ex-pääministeri Romano Prodi on saanut paljon kannatusta monilta jäsenmailta, viimeksi Britannian Tony Blairilta, mutta vielä ei ole varmaa saako hän yksimielisen tuen.

"Professoriksi" kutsuttu Prodi johti Italian oloissa melko pitkäikäistä keskustavasemmistolaista hallitusta, joka onnistui monien suureksi yllätykseksi panemaan Italian talouden EMU-kuntoon.

Myös pääministeri Paavo Lipponen (SDP) mainitsi Prodin hyvänä ehdokkaana. Toisaalta muutamilta tahoilta on kuulunut epäilyjä, että Prodi ei sittenkään ole se vahva uudistaja, jota tarvittaisiin selvittämään komission rämettynyttä hallintokulttuuria.

Agenda on tärkein

Mutta vaikka komission ero aiheuttaa ongelmia, on Berliinin kokouksen keskeisin tehtävä panna Agenda 2000 järjestykseen. Ulkoministerit tuhersivat paketin kimpussa sunnuntaina, mutta edistystä ei näytä syntyneen.

Tulosta jännittää aivan erikoisesti Suomen joukkue, koska mikä ei Saksalta onnistu kaatuu Suomen puheenjohtajakaudella syliin. Berliinissä Suomea edustavat pääministeri Paavo Lipponen (SDP), valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) sekä ulkoministeri Tarja Halonen (SDP). Mukana on myös presidentti Martti Ahtisaari.

Agenda 2000 on laaja uudistuspaketti, joka koostuu useista maatalous- ja rakennetukien uudistuksista, rahoituskehyksestä ja tuesta Itä-Euroopan hakijoille.

Kysymyksessä on suunnitelma unionin seuraavalle rahoituskaudelle, vuosille 2000-06. Tavoite on puristaa kustannuksia pienemmiksi, jotta EU pystyisi ottamaan uusia jäsenmaita.

Maatalouden puolella on tärkeää myös vähentää ylituotantoa ja painaa hintoja lähemmäksi maailmanmarkkinoiden tasoa, jotta EU:lla olisi paremmat lähtökohdat tulevassa WTO-neuvottelukierroksessa kaupan vapauttamisesta.

Alkuperäiset ehdotukset EU:n komissio julkisti kesällä 1997, jonka jälkeen jäsenmaat ovat vähitellen alkaneet neuvotella niistä. Komission ehdotuksiin verrattuna paketti on ollut pienenemään päin - kun kotimaiset talousarviot pidetään tiukasti kurissa, eivät jäsenmaat halua antaa EU-budjetin jatkuvasti kasvaa.

STT-MH
23.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE