Ostamme uuden tietokoneen



Kun pelit ja ohjelmat tökkivät muutaman vuoden vanhassa koneessa, on aika harkita uuden koneen ostoa.


Uuden tietokonepaketin kokoonpanon sanelee sekä käyttötarkoitus että käytettävissä oleva raha. On turhaa hankkia kymppitonnin multimediakone pelkkään tekstinkäsittelyyn.

Yleisohjeena on, että työkoneeksi kelpaa vallan hyvin käytetty Pentium. Jos kone tulee koko perheen käyttöön, sillä myös todennäköisesti pelataan. Silloin on järkevä valinta Pentium II.

Ennen kauppaan suinpäin ryntäämistä on hyvä pohtia ostaako merkki- vai kloonimikron. Kloonikoneita saa paremmalla ja halvemmalla päivitysmahdollisuudella, sekä halvemmalla hinnalla. Kloonimikrot käyttävät standardiosia, kun taas merkkimikrot ovat saattaneet syödä valmistajan itse kehittelemiä komponentteja.

Tosin tämä on osin vanhentunutta tietoa ja merkkivalmistajatkin ovat siirtyneet markkinoiden pakosta standardiosiin. Toinen ero on se, että merkkimikrot saattavat olla ns. pöytämallisia ja näin vaikeammin päivitettäviä sekä suppeammilla liitännöillä varustettuja. Toki myös merkkimikroja kootaan tornikoteloihin. Merkkimikroja valmistavat mm. Digital, Compaq, Pomi, sekä IBM.

Prosessorit

Ensimmäisenä kannattaa miettiä prosessorin teho ja valmistaja. Intelin imperiumia nakertaa hyvällä menestyksellä AMD ja Cyrix. Ne ovat lähes tai täysin saman tehoisia kuin Intelin prosessorit, mutta halvempia. Intel yrittää pitää johtoasemansa ja se on tuonut markkinoille oman halpaprosessorinsa, Celeronin.

Prosessoreissa hinnat laskevat aina uuden ja tehokkaamman tultua markkinoille. Jos ei ole pakottavaa tarvetta ostaa uusinta, saa pykälää pienemmän jo huomattavasti halvemmalla.

Nykyään ostetuin prosessori on PII 300-400 Mhz. Näillä prossuilla turvataan vuoden tai kahden pelisessiot ja useamman vuoden työskentely. Intel on kehitellyt uutta PIII- sukupolvea, koodinimeltään Katmai. Uuden polven koneet saapuvat kuluttajan ulottuville näinä päivinä.

Soitto alan liikkeeseen varmisti kirjoittajan pelon, että Pentiumeja ei enää valmisteta ja liikkeet myyvät loppuvarastot alta pois. Satunnaisesti saattaa löytyä P233 MMX:ää, joten kannattaa pitää kiirettä, jos aikoo ostaa Pentiumin.

Emolevy

Emolevyn hankinnassa kannattaa myös vertailla hintaa ja käytettyjä piirisarjoja. Käytetyimmät piirisarjat ovat Intelin FX- ja LX piirisarjat. Uusin ja tehokkain piirisarja on BX. Itse emolevyn valmistajalla ei ole niin suurta merkitystä kuin piirisarjalla. Kannattaa kuitenkin valita tunnettu valmistaja.

Ajuripäivitysten tullessa ajankohtaiseksi, löytyy ison valmistajan web-sivuilta varmemmin uusimmat ja toimivat ajurit. Emolevyn rakenne määrää muistin maksimimäärän, muistin tyypin ja nopeuden, sekä kuinka monta korttipaikkaa on käytössä.

Muistia emoille mahtuu 192 megatavusta aina 1 gigatavuun asti emolevystä riippuen. Nykyisin on emoilla käytössä 66 Mhz:n tai 100 Mhz:n muistiväylät. Muisteina käytetään joko SIMM- tai PII:n myötä yleistyneitä DIMM-muistikampoja.

Emolevyltä löytyy myös välimuisti, joka nopeuttaa prosessorin toimintaa. Välimuistia nykyisissä emolevyissä on yleensä 512 kt. Muistia kannattaa ostaa heti riittävä määrä, 64 Mt on standardi, eikä 128 Mt:kaan ole spennailua. Muistien nopeudet ilmoitetaan nanosekunteina (ns). Pentium II koneeseen kannattaa ostaa 60 ns muistia.

Emolevyllä on korttipaikkoja keskimäärin 4-6 kpl. Ne on joko ISA- tai PCI-väyläisiä ja yleensä yksi korttipaikka on jaettu näiden kesken.

Kiintolevyn koko kannattaa arvioida yläkanttiin, sillä alussa suurelta tuntuva tyhjä tila levyllä kyllä täyttyy käytön myötä. Kiintolevyn valintaan vaikuttaakin eniten levyn koko.

Myös levyjen hakuaikoja kannattaa vertailla, koska sillä on suora vaikutus mikron nopeuteen. Hakuaika mitataan millisekunteina (ms). Nykyisin hakuajat ovat 10-12 ms:n luokkaa. Halvin hinta megatavulle tulee noin 6,5 Gt levyissä. Tunnetuimpia valmistajia ovat Seagate ja Quantum.

Asemat

Levykeasemat ovat vielä kovassa käytössä, vaikka korvaavia tallennusvälineitä on. Iomegan ZIP -asema on vahvoilla perinteisen levykeaseman syrjäyttämisessä. Zip levykkeelle kun mahtuu 100 Mb tietoa, eli noin 70 levykkeellistä. Zip-asemia saa joko ulkoisina tai sisäisinä.

CD-ROM -asema kuuluu kiinteästi nykypäivän laitteistoihin, ja monet ohjelmat toimitetaan vain CD-versiona. CD-ROM aseman nopeus ilmoitetaan perus-CD:en kerrannaisina eli 20X on 20 nopeuksinen. Aseman lukunopeus ilmoitetaan kilotavuina sekunnissa (kt/s). Nykyiset asemat ovat 32-40 nopeuksisia.

Näytönohjain

Näytönohjain on yksi laitteiston nopeuteen vaikuttavista osista. Näytönohjain määrää kuinka rivakasti tapahtumat näytöllä vaihtuvat. Ilman liikkuvaa kuvaa, työkäyttöön riittää 4Mb tavallinen ohjain. Luotettavia kortteja ovat mm. Ati, S3, Matrox ja Diamond.

Pelikäytössä tarvitaan vikkelää näytönpäivitystä, jonka avuksi on tullut 3D-näytönohjaimet. 3D-ohjaimet laskevat ja suorittavat grafiikan piirron näytölle, jolloin itse mikron prosessori pääsee vähemmällä ja sen teho voidaan käyttää muualla.

Hyvin peliä tukeva kortti vähentää prosessorin tehovaatimusta ja vähän vanhempikin mikro voi pyörittää peliä jouhevasti. Haittapuolena on, että tehokkaimmat 3D-kortit ovat vain 3D:tä varten. Niiden rinnalle joutuu hankkimaan vielä 2D-ohjauksesta vastaavan kortin.

Nyttemmin on valmistettu myös tehokkaita, rinnakkaismalleja pelkistä 3D-korteista, joissa on sekä 2D- että 3D-kiihdytykset.

Tärkeää on myös se, mitä rajapintaa kortti käyttää. Microsoftin kehittelemä Direct3D on yleisrajapinta, mutta se on hitaampi kuin korteille optimoidut rajapinnat. Näitä ovat Glide ja Open GL. Peleissä 3D- korteista tuetaan parhaiten Voodoo-pohjaisia kortteja. Kuninkaita ovat olleet Voodoo 1- ja Voodoo 2 -perheen kortit.

Tasaväkisiä ovat myös nVidian Riva TNT, ja uutena tulokkaana ATI Rage 128 GL. Jos halutaan äärimäistä tehoa, ja korttipaikkoja riittää, voi kaksi Voodoo II-korttia laittaa yhteen SLI- moodissa, jolloin teho lähes kaksinkertaistuu.

Näyttö

Kun on sijoitettu kunnon näytönohjaimeen, kannatta myös valita hyvä näyttö. Nyt ollaan siirtymässä viidentoista tuuman näytöistä seitsemäntoista tuumaisiin, jopa kotona. Jos näyttöä varten on varattu tietty määrä seteleitä, kannattaa ostaa mieluummin hyvä 15", kuin keskinkertainen tai jopa huono 17".

Näyttö kannattaa tarkistaa liikkeessä ennen ostoa ja varmistaa, että kyseisen näytön saa myös mukaan. Ainakin halvemmissa näytöissä saattaa ns. "surureunat" olla tavattoman suuret tai kuvaputki vinossa, mitä ei pysty säädöillä korjaamaan. Tunnettuja valmistajia ovat mm. Nokia, Yakumo, Digital, Panasonic.

Kirjoittajalla on 15" Yakumo ja kaverilla on samankokoinen Digital. Vasta näytöt vierekkäin asettamalla huomaa Digitalin laadun, joka on kirkas ja terävä ruudun jokaisessa kohdassa. Yakumossa on pientä sumeutta reunoissa kielimässä väärässä paikassa säästämisestä.

Meteliä

Ei ääniä ilman äänikorttia. Äänikortti huolehtii Windowsin virheilmoitusten kuulemisesta ja pelien tehosteista.

Tavallisellakin äänikortilla pärjää hyvin, mutta uudet 3D-äänikortit tuovat pelien äänimaiseman esiin aivan erilailla. 3D-kortit tarvitsevat vähintään neljä kaiutinta luodakseen luonnollisen ääniympäristön. Joihinkin 3D- kortteihin saa liitettyä jopa kahdeksan kaiutinta. 3D-kortteista mainittakoon SoundBlaster live.

Kunnon kaiuttimet kannatta myös hankkia heti. Omalla vahvistimella varustetut toistimet maksavat muutaman satasen ja niillä saa äänet kuuluville. Bassotoiston korostusta varten mikroihin myydään myös subwoofer- lisäbassokaiuttimia.

Yhteys ulkomaailmaan

Modeemilla otetaan yhteys Internetiin vaikkapa ajuripäivitysten takia. Vaihtoehtoina ovat 33,6 ja 56 bps siirtävät modeemit ja ISDN-kortit, joita löytyy sekä aktiivisena, että passiivisena.

ISDN-kortilla voi ottaa yhteyden joko yhdellä linjalla 64 Bps vauhdilla, jolloin myös puhelin toimii kokoajan, tai sitten kahdella linjalla, jolloin siirtonopeus on teoriassa 128 Bps. ISDN on tietty kalliimpi vaihtoehto kuin modeemit.

Minkälainen purkki

Laitekotelon koko määrää sekä etulevyyn asennettavien laitteiden lukumäärän, että itse koneen sijoituspaikan. Jos asennetaan pelkät korppu- ja romppuasemat, ja laite pitäisi saada pöydälle, on minitorni oikea valinta.

Jos taas laitteita pitäisi asentaa 5-6 kpl ja kone sijoitetaan lattialle voidaan valita midi- tai jopa maxitorni. Kannatta ostaa myös kuulalaakeroidut, hyvälaatuiset tuulettimet. Kuulalaakeroiduilla tuulettimilla on pidempi käyttöikä ja ne ovat yleensä hiljaisempia.

Paljon kirjoittava ja ahkera hiirenklikkaaja osaavat arvostaa ergonomisesti muotoiltuja kirjoitus- ja osoitusvälineitä.

Seuraavassa joitakin mikropakettien ja laitteiden myyjiä:

  • PC-SuperStore myy valmiitatietokonepaketteja, sekä lisälaitteita ja ohjelmia.
  • Datainfoja on ympäri maata. Datainfo myy myöskin valmiita paketteja ja lisälaitteita.
  • Dirasoft toimii Tampereella. Sivuilta löytyy niin valmiit paketit, kuin hinnoittelijakin. Hinnoittelijalla voit suunnitella kukkarollesi sopivan laitteiston.
  • Visiotekin valikoimista löytyy niin uudet kuin vanhatkin koneet. Visiotek myy vanhoihin koneisiin laajennusosia, sekä asentaa ne tarvittaessa paikalleen.
  • Pohjanmaan Mikro myy pöytäkoneita ja kannettavia.
  • Expertiltä löytyy multimediapaketteja.
  • Mustasta Pörssistä saat IBM ja MikroMikko mikroja.

MIKA KULMALA
19.3.1999


AJASSA -SIVULLE