Dilbert on verkkonörttien ja insinöörien oma sarjakuva

1 700 sanomalehdessä, kirjoissa, netissä...



Tietoverkkoihin höyrähtäneet ovat saaneet oman menestyssarjakuvansa. Kömpelön viehättävästi piirretty Dilbert on toimistojen ja tietoverkkojen sankari, joka seikkailee absurdin fantasian tyylikeinoilla konttorisarjakuvassaan.


Nykyisin Dilbertiin törmää 1 700 sanomalehdessä, minkä lisäksi verkko-Dilbertin voi ladata ruudulleen Internetistä. Kun tähän lisätään vielä teksti- ja sarjisosiot yhdistävät Dilbert -kirjat, voi Scott Adamsin ideaa luonnehtia huoletta kultakaivokseksi.

- Dilbert on aivan tavattoman suosittu etenkin tietokoneväen keskuudessa. Voisi kai sanoa, että Dilbert on insinöörien oma sarjakuva - se vain sattuu olemaan niin hauska ja hyvä, että hyvin moni maallikkokin on ihastunut, arvioi Suomen sarjakuvaseuran Sarjainfo -lehden päätoimittaja Kivi Larmola.

Larmolan mukaan Scott Adams ei oikeastaan osaa piirtää pätkääkään, mutta se ei hidasta miehen tarinankerrontaa.

Koska Dilbert törmäilee useimmiten konttoriympäristössä, tarinoilla on yhteneväisyytensä Suomen suosikkisarjaan B. Virtaseen.

- Toisin kuin B. Virtanen, Dilbert kuitenkin perustuu absurdiin ja arkipäivän fantasiaan. Virtasesta ei löydy vastinetta esim. megalomaaniselle koiralle Dogbertille, jolla on täydelliset suunnitelmat maailmanvalloituksesta - eikä Virtasen sohvan takana voisi asustaa Bob-dinosaurusta, Larmola vertaa.

Star Trek ja tietokoneet

Uusin Suomessa julkaistu Dilbert-kirja kertoo Dilbertin tulevaisuudesta. Adams ryhtyy nyt futuristiksi: mies kertoo kyynisen hauskan visionsa tulevasta vuosituhannesta. Kirjan alaotsikko Typerysten marssi 2000-luvulle antaa osviittaa äänilajista.

Dilbertin 2000-luvulta löytyy mm. vaatteita, jotka ovat käyttäjiään fiksumpia. Adamsin mukaan Internetin kapasiteetti puolestaan kasvaa samaa tahtia kuin sen käyttäjien ego.
- Dilbert kertoo maailmankaikkeudesta, jossa parasta viihdettä ovat (tieteissarja) Star Trek ja tietokoneet, Larmola linjaa.

Hänen mukaansa meille 'osattomillekin' tuottaa hupia seurata Dilbertin insinöörimäistä järjenjuoksua ja logiikkaa. Mitäpä muuta esim. vaatteet voisivat merkitä insinöörille kuin pelkästään keinoa sulkea kylmä ulos.

- Dilbert samalla kiteyttää ns. amerikkalaisen unelman todellisimmillaan. Tästäkin syystä ei ole ollenkaan ihme, että sarja on aivan tavattoman suosittu Seattlen tietokonejättien työntekijöiden keskuudessa.

Kivi Larmolan mukaan Scott Adams on löytänyt sankarilleen niin toimivan konseptin, että sillä pystyy jatkamaan "ikuisuuksiin".
- Ainakin niin kauan kuin insinöörejä on olemassa, tarvitaan Dilbertiä, sarjakuva-auktoriteetti kiteyttää.

STT-IA
19.3.1999


AJASSA -SIVULLE