Sund ennakoi tuskaisaa hallitustaivalta

Hallitusneuvottelut alkavat ensi viikolla



Tasavallan presidentillä on niin halutessaan vielä tämän kerran merkittävä rooli uuden hallituksen muodostamisessa. Tilanne muuttuu, jos uusi eduskunta hyväksyy uuden perustuslain.


Vanhan kaavan mukaan presidentti nimeäisi hallituksen muodostajan tai "tunnustelijan" sen jälkeen, kun hän on kuullut eduskunnan puhemiestä ja eri eduskuntaryhmien edustajia.

Virallisesti hallitusneuvottelut voidaan aloittaa sitten, kun uusi eduskunta on kokoontunut ja valtiopäivät avattu ensi viikon keskiviikkona.

Silloin myös nykyinen hallitus jättänee eronpyyntönsä ja siirtyy jatkamaan toimitusministeriönä siihen saakka, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Eduskunnan puhemies valitaan ensi tiistaina. Kahdella edellisellä kerralla hallituskeskusteluihin osallistuvaksi puhemieheksi valittiin vaalit voittaneen puolueen puheenjohtaja, jolla oli takanaan suurin eduskuntaryhmä.

Viime kerralla vuonna 1995 tämä henkilö oli Paavo Lipponen (sd.) ja neljä vuotta aiemmin Esko Aho (kesk.). Molemmat saivat myös tehtäväkseen hallituksen muodostamisen ja nousivat pääministereiksi.

Tällä kerralla Lipposta ei voida pääministerin aseman vuoksi valita eduskunnan puhemieheksi, vaikka hänellä onkin takanaan suurin ryhmä.

Mahdollisuuksien rajoissa ei ole myöskään se, että Lipponen pyytäisi eroa pääministerin tehtävästä siirtyäkseen puhemieheksi hallituksen muodostamisen ajaksi.

SDP:n puoluesihteeri Kari Laitinen ei halunnut sanoa maanantaina, lähteekö SDP suurimman ryhmänä siitä, että puhemies valitaan sen piiristä. Laitisen mukaan asiasta ei ole vielä ehditty keskustella.

Jos puhemiehen tehtävän antamisesta SDP:lle sovitaan, paikalle saattaisi nousta esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja.

Mikäli nykyiselle pohjalle rakentuva hallitus jatkaa, kuulunee koko vaalikauden ajaksi valittavan puhemiehen paikka edelleen asemiaan vaaleissa vahvistaneelle kokoomukselle.

Puhemiehen vaihtaminen uuden hallituksen muodostamisen jälkeen käy helposti. Jos tehtävässä hallitusneuvottelujen ajan toiminutta henkilöä ei valita valtioneuvoston jäseneksi, hän voi pyytää eroa puhemiehistössä tapahtuvia järjestelyjä varten.

Valmius ripeyteen

Puolueissa on myös varauduttu siihen, että hallitusneuvottelut saadaan hoidetuksi ripeästi ja päätöksiä hallitukseen osallistumisesta voidaan tehdä huhtikuun puolenvälin tienoilla. Sosialidemokraattien, kokoomuksen ja vihreiden puoluehallitukset on kutsuttu koolle tiistaiksi.

Keskustan puoluehallitus kokoontuu torstaina, RKP:n perjantaina ja vasemmistoliiton lauantaina. SDP:ssä ja kokoomuksessa aikatauluihin vaikuttaa se, että puheenjohtajat Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö matkustavat keskiviikkona EU:n huippukokoukseen Berliiniin.

Useimmissa puolueissa ratkaisevien päätösten tekemisessä ovat mukana myös valtuustot. SDP on varautunut kutsumaan valtuustonsa koolle huhtikuun 14. tai 21. päivänä. Kokoomuksesta kerrottiin, että valtuusto saadaan koolle viikon varoitusajalla.

Vasemmistoliiton valtuusto ja vihreiden valtuuskunta kokoontuvat pääsiäisen jälkeisenä viikonloppuna 10.-11. huhtikuuta.

Keskustan puoluevaltuuskunta kokoontuu 24.-25. huhtikuuta Tampereella, mutta sekin saadaan tarvittaessa aiemmin koolle ylimääräiseen kokoukseen.

Ruotsalaisessa kansanpuolueessa hallitukseen osallistumisesta voivat päättää puoluehallitus ja eduskuntaryhmä.

Sund ennakoi tuskaisaa hallitustaivalta

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund oudoksuu puolueen pirkanmaalaisten kansanedustajien tapaa ryhtyä julkisuudessa asettamaan ehtoja uudelle hallitusohjelmalle.
- Huonosti harkittua liikkeelle lähtöä tällaiset etukäteen tapahtuvat irtiotot, Sund sanoi.

Marjatta Stenius-Kaukonen, Mikko Kuoppa ja Pertti Turtiainen julistautuivat maanantaina "vanhan vasemmiston" edustajiksi ja asettivat hallitukseen osallistumisen ehdoksi sosiaaliturvan leikkausten lopettamisen.

Sund ennakoi, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pitäminen koossa tulee olemaan tuskallista, jos puolue päättää jatkossakin osallistua hallitukseen.

Näin voi Sundin mukaan olettaa siitäkin huolimatta, että tulevalla kaudella ei näytä olevan edessä sellaisia leikkauksia, joita nykyinen hallitus joutui tekemään. Sund viittaa uuden eduskuntaryhmän kokoonpanoon.

Kansanedustajan paikkansa uudistivat Esko-Juhani Tennilä, Kuoppa ja Veijo Puhjo.

Kolmikko erotettiin ryhmästä kuluneen kauden alkutaipaleella, kun he olivat äänestäneet toistuvasti hallituksen esityksiä vastaan. Vaaleissa eduskunnassa pudonneet ryhmän jäsenet sen sijaan kuuluivat pääosin hallituspolitiikan tukijoihin.

Vasemmistoliiton perinteinen jyrkempi linja sai muutenkin vahvistusta vaaleissa. Eduskuntaryhmään palasi sen jyrkkään laitaan aiemmin kuulunut Stenius-Kaukonen. Kriittisesti hallituspolitiikkaan suhtautuviin on uusista edustajista luettu Turtiaisen lisäksi Oulun piirin Unto Valpas.

Odotettavissa olevista vaikeuksista ja kiistoistakin huolimatta Sund on sitä mieltä, että puolueen tulee pyrkiä jatkossakin hallitukseen.

Hän myös uskoo, että päätös tällaisen ratkaisun puolesta saattaa syntyä uudessa eduskuntaryhmässä helpommin kuin neljä vuotta sitten. Sund perustelee arviotaan sillä, että suuri enemmistö koki kuitenkin hallitukseen osallistumisen hyväksi asiaksi.

STT-IA
22.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE