Vaaliuutisia ja -kommentteja: Kokoomus


Vahasalo ajaa sosiaaliasioita

Kirkkonummelainen ala-asteen rehtori Raija Vahasalo pääsi Uudenmaan vaalipiiristä toisella yrittämällä eduskuntaan. Vaalikampanjaan häneltä upposi 100 000 markkaa, josta melkein kaikki oli omaa rahaa.

Kampanjassa hänellä oli neljä teemaa, lasten päivähoito, koulutus, turvallisuusasiat sekä työssä jaksaminen ja eläkeasiat, ja näihin hän aikoo paneutua työssään eduskunnassa.

Esimerkiksi päivähoidossa hän pyrkii siihen, että kaikki päivähoitomuodot, kotihoito, yksityinen ja kunnallinen päivähoito, olisivat samalla viivalla. Tähän asti kunnat ovat joutuneet paikkaamaan päivähoitolakia omilla ratkaisuillaan, hän huomautti.


"Kale lähtee" raikui Plevnassa

Jääkiekkopomo Kalervo "Kale" Kummolan nousu eduskuntaan piti Pirkanmaalla jännitystä yllä viimeiseen erään kuin paikallisjoukkueiden kamppailu.

Ennakkoäänien laskemisen jälkeen Kummola oli vielä kaukana kansanedustajan paikasta. Äänten laskennan edistyessä hän paransi koko ajan asemiaan. Kun täydet sata prosenttia äänistä oli laskettu, Kummolan saaliiksi tilastoitiin lähes 5 300 ääntä. Tällä äänimäärällä paikka parlamentista irtosi helposti.

Olutravintola Plevnaan Tampereen keskustaan kokoontuneet riemuitsevat kannattajat käänsivät vanhan tamperelaissanonnan "kylä lähtee" uuteen uskoon ja huusivat "Kale lähtee" niin että ravintola raikui.

Kummola suhtautui jännitysnäytelmään tyynesti, sillä muissakin vaaleissa äänisaalis on parantunut viime metreillä.
- Olen aina saanut huonosti ennakkoääniä. Minulla on paljon nuoria äänestäjiä, jotka äänestävät vasta varsinaisena vaalipäivänä.

Kummolan vaalikampanja oli kallis, näyttävä ja älykäs. Pirkanmaan vaalipiirin äänestäjät joutuivat mm. kummastelemaan vaalimainosta, jossa Teemu Selänne väitti, että Kale ei osaa pelata.

Taitavasti laaditut mainokset puhuttivat ja herättivät sympatiaa, kuten kampanjan suunnitelleet mainosalan ammattilaiset olivat ajatelleetkin.

Vaalikampanja osoitti, että Kalervo Kummolalla on poikkeuksellisen laaja ihmissuhdeverkosto. Kalen kavereita ovat niin Teemu kuin muutkin julkkikset. Tukijoukon laajuudesta todisti myös ravintola Plevnaan vaalivalvojaisiin kokoontunut väki. Kenttä nosti Kummolankin eduskuntaan.


Vaasan vaalipiirissä kokoomuksen molemmat kansanedustajat vaihtuivat

Molemmat kokoomuksen kansanedustajat Vaasan vaalipiirissä vaihtuivat. Eduskunnasta putosivat pitkäaikainen kansanedustaja Kirsti Ala-Harja Seinäjoelta sekä Heikki Koskinen Vaasasta. Uusina eduskuntaan nousivat kokoomuksesta Pertti Mäki-Hakola ja Petri Salo.

Äänestäjät halusivat mitä ilmeisemmin muutosta, kommentoi putoamista Pertti Mäki-Hakola. Hän on veteraanikansanedustaja Pentti Mäki-Hakolan poika.

Pertti Mäki-Hakola yritti eduskuntaan jo viime vaalissa, kun isä Pentti päätti 29 vuoden kansanedustajarupeaman jälkeen luopua ehdokkuudesta. Reilut parisataa ääntä jäi tuolloin puuttumaan, mutta toisella kerralla tärppäsi. Pertti Mäki-Hakola asuu Nurmossa ja ammatiltaan hän on metsänhoitaja.

Toinen kokoomuksen uusi kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä on vanhempi konstaapeli Petri Salo Alahärmästä. Hän on Pohjanmaan kokoomuksen puheenjohtaja. Myös Salo pääsi eduskuntaan toisella yrittämällä. Ala-Harja ja Koskinen tekivät hyvää, mutta hallituspuolueena kokoomus joutui tekemään raskaita päätöksiä, totesi Salo.

Tällaisia päätöksiä olivat mm. Vaasan varuskunnan ja koko Vaasan läänin lakkauttaminen. Salo itse aikoo ajaa kansanedustajana mm. talouteen, työllisyyteen ja turvallisuuteen liittyviä asioita.


Sarkomaa keskittyy palvelujen turvaamiseen

Röntgenhoitaja Sari Sarkomaa pääsi ensikertalaisena eduskuntaan Helsingistä. Seuraavan vaalikauden suurimmaksi haasteeksi hän nimeää suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen turvaamisen.

Palvelut ovat hänen mielestään taloudellisen kasvun perusta ja työllistämisessä tärkeä elementti. Palvelujen rahoittamisessa hän hyväksyy verovaroin rahoitetut peruspalvelut, mutta pieni omavastuu on hänen mielestään hyvä asia.

Terveydenhuollon omavastuuta ei pitäisi kuitenkaan enää korottaa, koska se on korkein OECD-maissa, hän huomautti. Sarkomaa asettaa myös ympäristökysymykset seuraavan vaalikauden avainalueiksi.


Leena Harkimo yrittäjien asialle

Suurellä äänimärällä eduskuntaan noussut toimitusjohtaja Leena Harkimo Sipoosta sanoo olevansa ehdottomasti yrittäjien asialla. Myös liikunta ja urheilu saavat Harkimosta vankan puolustajan.

Eduskunnan lisärakennustarpeen arviointi on Harkimon mielestä tässä vaiheessa aika mahdotonta, koska kokemusta niissä tiloissa työskentelystä ei vielä ole. Muilta hän on kuitenkin kuullut, että lisärakennustarvetta olisi.

Kansanedustajan palkka tuntuu Harkimon mielestä vielä tässä vaiheessa riittävältä, mutta tämänkin asian arviointi on hänen mielestään vielä ennenaikaista.


Kokoomus sai toisen paikan Mikkelissä

Mikkelin vaalipiirissä eduskuntaan toiseksi kokoomuksen edustajaksi nousi prikaatikenraali evp. Olli Nepponen Mikkelistä. Vuoden alussa reserviin siirtynyt Nepponen sanoo lähtevänsä kansanedustajatyöhön nöyrällä mielellä.

- Itäisen Suomen asiat ovat tietenkin päällimmäisinä ja uskon ykköstukialueen politiikan tuovan ratkaisuja muun muassa työttömyyden kuriin laittamiseksi.

Nepposen vaalikampanja maksoi noin 150 000 markkaa, josta suurin osa on hänen omia rahojaan. Osa on myös hyviltä tukijoilta.

Heinolalaisen Timo Ihamäen rinnalle uudeksi kansanedustajaksi noussut Nepponen syrjäytti muun muassa viime vaaleissa ensimmäiselle varapaikalle nousseen toiminnanjohtaja Ritva Partasen.


Heinonen Satakunnan ääniharava

Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen nousi Satakunnan vaalipiirin ääniharavaksi.
- Minä olen väärä ihminen arvioimaan äänimääräni. Olen sitä joskus miettinyt mistä kannatus tulee, mutta ei se minulle oikein ole selvinnyt, kertoi Heinonen vaalivalvojaisissa.

Yksi opetusministerin menestyksen salaisuus lienee se, että hän ei ärsytä ihmisiä. Heinonen kuvasikin äänimääränsä vaikutusta kahdensuuntaiseksi: se antaa selkänojan, mutta tekee myös nöyräksi.

Hallituksen pohjasta Satakunnan ääniharava antoi heinosmaisen varovaisia lausuntoja.
- Minulla ei ole mitään paremmuusjärjestystä pohjan suhteen. Oma jatkoni ministerinä on kovin monen jos-sanan takana, epäili Heinonen.


Piha haluaa tuoda kansainvälisyyttä eduskuntaan

Europarlamentista takaisin kotimaan politiikkaan mieli myös kokoomuksen Kirsi Piha. Vasemmistoliiton Outi Ojalan tapaan hän oli kalastelemassa helsinkiläisten ääniä.

- Outi on mukava ihminen ja aivan hyvin voisin ajatella tekeväni hänen kanssaan yhteistyötä esimerkiksi Viroa koskevissa asioissa, vaikka aatteellisesti olemmekin kaukana toisistamme, Piha sanoi sunnuntai-iltana.

Pihan mukaan hän aikoo uudessa eduskunnassa ajaa esimerkiksi Viron EU-jäsenyyttä. Piha oli europarlamentissa Viro-valtuuskunnan puheenjohtaja ja Ojala sen jäsen.

Vuodet Brysselissä olivat Pihan mukaan siinäkin mielessä opettavaisia, että viimeistään europarlamentissa suomalaisedustajalle valkeni unionin ja Suomen päätäntävallan suhde.
- Kyllä EU luo lainsäädännön raamit, Piha sanoo.

Europarlamentin kansainvälisyyttä Piha sanoo kaipaavansa myös Suomen eduskuntaan. Omaksi tavoitteekseen uudessa eduskunnassa Kirsi Piha sanoo ottavansa yhteiskunnan muuttamisen liberaalimpaan suuntaan.

Eduskunnan uutta lisärakennusta ei hänen mukaansa tarvita eikä kansanedustajien palkkakaan kaipaa korottamista. Ryhmäkuri äänestystilanteissa ei myöskään saa häneltä kannatusta.


Virén: Ryhmäkuria pitkin hampain

Entinen kultamitalijuoksija ja nykyinen yrittäjä Lasse Virén juhli läpimenoaan eduskuntaan Myrskylässä oman tukiryhmänsä kanssa sunnuntaina loppuillasta.

Vaalituoksinassa tuore kansanedustaja ei ollut ehtinyt miettiä sen kummemmin oman puolueensa kokoomuksen vaalimenestystä kuin politiikkaa muutenkaan.

- Urheilu, terveys, turvallisuus ja yrittäjät olivat vaalikampanjassani etusijalla, Virén sanoi. Uudeltamaalta ehdokkaana ollut Virén ponkaisi eduskuntaan toisella yrittämällä. Vaalibudjettiinsa hän arvioi käyttäneensä 50 000 markkaa.

- Sain hyvän tukiryhmän ja nyt lähdettiin liikkeelle aikaisemmin kuin edellisellä kerralla, Virén sanoi.

Uudella edustajalla oli kuitenkin selkeä kanta siihen, ettei eduskunnalle tarvita uutta lisärakennusta. Sen sijaan kysymykseen, onko kansanedustajan palkka riittävä, Virén ei osannut vastata.
- En tiedä, paljonko kansanedustajat saavat palkkaa, hän tunnusti.

Äänestystilanteessa ryhmäkuriin alistuminen saa Viréniltä myöntävän vastauksen, vaikka hän sanoo sen tapahtuvan pitkin hampain.


Hollolan yrittäjä eduskuntaan isolla budjetilla

Hollolalaisesta yrittäjästä Timo Seppälästä tuli Hämeen vaalipiirissä ainoa uusi kokoomuksen edustaja. Halvalla paikka ei irronnut; hän käytti vaalikampanjaansa 200 000 markkaa eli enemmän kuin kukaan muu lähitienoilla.

- Penniäkään pienemmällä summalla en ilmeisesti olisi mennyt läpi, tuumi Seppälä samppanjapullojen avaamisen aikoihin. Hänen vaalijännityksensä jatkuu tosin vielä tarkistuslaskentaan, sillä Hämeenlinnan tuomari Harri Lintumäki hengittää takana vajaan 50 äänen päässä.

Sen jälkeen kun paikka Arkadianmäellä on varmistunut, Seppälä jättää kunnanhallituksen puheenjohtajuuden. Oma panos jää vähemmälle myös 40 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Vuonna 1946 syntynyt merkonomi Seppälä arvelee nousseensa eduskuntaan nimenomaan yrittäjänä, edesmenneen lahtelaisen Väinö Saarion manttelinperijänä. Hänen päätavoitteensa on vaikuttaa työpaikkojen lisäämiseen ja sitä kautta kansantalouden nousuun korostamalla yrittäjyyttä, koulutusta ja tuotekehitystä.

- Alussa työtä varmaan opetellaan ja kysytään neuvoa kokeneemmilta, tuumaa tuore kansanedustaja. Kymmenen vuoden kunnallispoliittisen kokemuksen perusteella hän arvioi, että ryhmäkurille olisi oltava jonkinlainen kynnys.

- Jos ryhmästä vain viisi tai kymmenen prosenttia on eri mieltä kuin muut, heidän tulisi kyllä alistua enemmistön kannalle.

Eduskunnan lisärakennus tuntuu Seppälän mielestä turhalta. Kansanedustajien palkkatasoa Seppälä nostaisi toimistopäällikön tasolta ainakin kunnanjohtajan lukemiin.
- Silloin kansanedustajiksi hakeutuisi enemmän päteviä ja viisaita ihmisiä.


Jyrki Katainen yllätti Kuopiossa

27-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri Jyrki Katainen yllätti Kuopion vaalipiirissä viemällä kokoomuksen toisen paikan. Hän jätti näyttävän kampanjan käyneen pankinjohtaja Pekka Kantasen rannalle lähes 400 äänen erolla.

Siilinjärveläinen Katainen sanoo, ettei tulos ollut suurikaan yllätys.
- Tämä oli työvoitto. Tukiryhmä teki lujasti töitä. Kataisen kampanja maksoi 150 000 markkaa. Se tuotti 3 992 ääntä.

Maakuntien edustajien tapaan Katainen pitää aluepolitiikka keskeisenä tehtävänään eduskunnassa. Hän painottaa, että maakuntiin on saatava osaamista.

Mm. Britanniassa opiskellut kansanedustaja on Euroopan kokoomusnuorten vapapuheenjohtaja. Hän haluaa yhdistää alueellisuuden luontevasti eurooppalaisuuteen.

Eduskunnan lisärakennukseen hän ei vielä halua ottaa kantaa. Edustajien palkkataso on hänen mielestään kohdallaan. Katainen katsoo, että ryhmäkuri ei ole kokoomuksessa iso ongelma. Hänen mukaansa tietty ryhmäkuri kuuluu kiinteästi parlamentarismiin.


Kurvinen puolustaa pk-yrityksiä

Oulunsalolainen yrittäjä, insinööri Esko Kurvinen, 45, nousi kokoomuksen toiseksi edustajaksi Oulun vaalipiiristä. Hän pudotti läpimenollaan useamman kauden eduskunnassa istuneen oululaisen Oiva Savelan.

Omassa yrityksessään 15 henkeä työllistävä Kurvinen aikoo eduskunnassakin olla pienten ja keskisuurten yritysten puolustaja.
- Uusien työpaikkojen luominen on ensisijalla uudessa tehtävässäni. Työllistämiskynnystä on alennettava mm. sivukuluja laskemalla, hän sanoo.

Kurvisen perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kolme tytärtä. Näyttävään kampanjaansa käytettyä rahasummaa hän ei ollut vielä laskenut, mutta arveli sen nousevan reilusti yli 100 000 markan.

Eduskunnan lisärakennusta Kurvinen ei ole vielä valmis rakentamaan.
- Ensin pitää tutkia mahdollisuudet esimerkiksi vuokratilojen käyttämisestä.

Kurvinen sanoo edustajan palkan olevan suurinpiirtein sopiva. Ryhmäkuriin hän on valmis sopeutumaan.
- Kunhan se ei sodi omaa vakaumusta vastaan. Asiat mietitään ryhmässä varmaankin niin perusteellisesti, että siihen voi yhtyä, Kurvinen uskoo.


Ravi muuttaisi kansanedustajien palkkarakennetta

Kokoomuksen kansanedustajaksi Pohjois-Karjalassa noussut rehtori Pekka Ravi muuttaisi kansanedustajien palkkarakennetta, joka hänen mielestään on nyt vääristynyt. Ravin mukaan palkkaa tulisi nostaa ja samalla siirtyä kulukorvauksissa kuittien mukaiseen maksatukseen.

Ravi aikoo ajaa eduskunnassa asioita, joita hän piti kampanjassaan esillä. - Reuna-alueita ja täältä katsottuna Pohjois-Karjalan asioita täytyy nostaa esille, 49-vuotias joensuulainen sanoi.

- Jos on tiukka paikka, niin kansanedustajalla on oltava oikeus äänestää oman näkemyksensä mukaisesti, Ravi vastasi ryhmäkuria koskevaan kysymykseen. Samalla hän korosti, että tehokas toimiminen edellyttää ryhmässä toimimista.

Vaalikampanjansa menot Ravi arvioi noin 150 000 markaksi. Hän pääsi eduskuntaan toisella yrittämällä. Edellisen kerran hän oli ehdokkaana 20 vuotta sitten.


Jyri Häkämies isänsä ja veljensä jäljille

Haminalainen Jyri Häkämies, 37, pitää Häkämiesten suvun nimen eduskunnassa. Jyrin veli Kari siirtyi oikeusministerin pallilta ja kansanedustajan tehtävistä Kuopion kaupunginjohtajaksi. Veljesten isä Erkki oli kansanedustajana 70-luvulla kolmena kautena.

Häkämiehille uskollisia äänestäjiä on riittänyt Kymenlaaksossa isältä pojille. Jyri Häkämies keräsi ääniä nyt 5 533.
- Perintöääniä on vaikea laskea. Olen mielestäni itse ansainnut kaikki ääneni, mutta jos kolmannes on tullut nimellä Häkämies, niin hyvä näin, Häkämies kuittaa.

Hän kertoo tehneensä kovemman vaalikampanjan kuin veljensä Kari koskaan. Vaalityöhön hän käytti rahaa runsaat 300 000 markkaa.
- Jo tämänkin takia katson, että olen itse ääneni hankkinut.


Uosukainen ei ota kantaa presidenttivaaleihin

Eduskunnan eroava puhemies Riitta Uosukainen (kok.) ei heti vaali-iltana ollut valmis ilmoittamaan kantaansa presidenttivaaliehdokkuuteen.

- Se prosessi ei ole vielä käynnissä, Uosukainen sanoi Yleisradiolle, mutta ei ilmoittanut millä aikataululla hän voisi vastauksensa antaa.

Aikaisemmin Uosukainen on luvannut vastauksensa eduskuntavaalien jälkeen, mutta hän totesi nyt, ettei häntä vielä ole "kosittu" tehtävään.

STT-IA
22.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE