Urheilu päihitti tieteen ja kulttuurin vaaleissa - Puoluesihteereillä ei suurta kysyntää

Eduskuntaan paluuta yrittäneistä moni jäi rannalle



Eduskuntaan palaa monta kerran sieltä pudonnutta kansanedustajaa. Näyttävimmän paluun kuitenkin tekee eduskunnan vapaaehtoisesti jättänyt vasemmistoliiton Marjatta Stenius-Kaukonen. Hän keräsi Pirkanmaalta 13 422 ääntä.


Keskustan ryhmään palaavat Markku Laukkanen Kymestä ja Mauri Salo Varsinais-Suomesta. Viime vaaleissa pudonnut Laukkanen kasvatti äänimääräänsä yli tuhannella ja sai nyt 6 244 ääntä. Salo oli viime kauden alussa hetken varaedustajana ja palaa nyt yli kuuden tuhannen äänimäärän turvin.

Pekka Puskan (kesk.) yritys päästä läpi Helsingissä ei onnistunut. Hän sai 1 718 ääntä, mikä on puolet vähemmän kuin edellisissä vaaleissa Pohjois-Karjalassa.

Paluuyrityksissään epäonnistuivat myös Pekka Viljanen (kesk.) ja Pentti Skön (kesk.). Viljanen sai Uudeltamaalta 1 750 ääntä. SMP:n listoilla viime vaaleissa yli kolme tuhatta ääntä kerännyt Skön sai niitä nyt 2 905.

Sosialidemokraateista paluussaan onnistuivat Kari Urpilainen Kokkolasta (5 644) ja Jussi Ranta Lappeenrannasta (5 213). Ranta pudotti Sinikka Hurskaisen.

Valitsematta jäi paluuta Helsingistä yrittänyt Ilkka Taipale (4 161), vaikka hän lähes kaksinkertaisesti edellisen yrityksensä tuloksen. Saman kohtalon koki Iiris Hacklin Keski-Suomesta (2 009) ja Risto Ahonen Varsinais-Suomesta (2 271).

Kansanedustajaksi paluu ei onnistunut myöskään näyttelijä Pekka Rädyltä (ent. vihr.), joka yritti nyt Hämeestä demarien listoilta. Hän sai 1 112 ääntä.

Myöskään Ilkka-Christian Björklundin 2 787 ääntä eivät riittäneet valintaan Uudeltamaalta. Hän oli takavuosina eduskunnassa SKDL:n kansanedustajana.

Kokoomuksen entisistä kansanedustajista paluuta yritti Päivi Varpasuo Uudeltamaalta, mutta 2 723 ääntä eivät riittäneet.

Vasemmiston eduskuntaryhmään yritti paluuta myös Osmo Polvinen Oulun piiristä. Hän sai 2 091 ääntä, mikä on tuhat vähemmän kuin neljä vuotta sitten putoamisen aiheuttanut tulos.

Vihreiden palaajista ketään ei onnistanut

Vihreiden aiemmista kansanedustajista ei päässyt läpi kukaan paluuta yrittänyt. Ympäristöministeri Pekka Haavisto sai Helsingissä 4 661 ääntä ja Hannele Luukkainen 2 433.

Uudeltamaalta yrittivät vihreiden listoilta onnistumatta Kalle Könkkölä (1 678) ja SKDL:n entinen kansanedustaja pastori Terho Pursiainen (2 811). Kristillisen liiton eduskuntaryhmään palaavat sieltä viime vaaleissa pudonneet Leea Hiltunen Satakunnasta (4 691) ja Ismo Seivästö Varsinais-Suomesta (5 424).

Sen sijaan Pirkko Laakkonen Pohjois-Karjalasta ei pääsyt läpi mittavasta tuloksesta (4 550 huolimatta). Myöskään kristillisen liiton entisen puheenjohtajan Esko Almgrenin paluuyritys ei tuottanut tulosta. Hän keräsi Kymestä vain 1 641 ääntä.

Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustajaksi palaa Vaasan vaalipiiristä Håkan Nordman. Viime vaaleissa kilvan uusille kasvoille hävinnyt Nordman kaksinkertaisti nyt äänimääränsä ja sai 10 764 ääntä.

Paluuta politiikan parrasvaloihin tavoitteli myös takavuosien SMP:n kansanedustaja, puoluesihteeri ja työvoimaministeri Urpo Leppänen. Hän sai perussuomalaisten ehdokkaana Uudeltamaalta 319 ääntä.

Urheilu päihitti tieteen ja kulttuurin vaaleissa

Saavutukset urheilumaailmassa olivat eduskuntavaaleissa kovempaa valuuttaa kuin kulttuurin ja tieteen ansiot.

Urheilun piirissä tutuiksi tulleista Arkadianmäelle rynni kova kokoomuskolmikko: 70-luvun suurjuoksija Lasse Virén, jääkiekkoliiton puheenjohtaja, rautakansleriksikin kutsuttu Kalervo Kummola sekä Jokerien toimitusjohtaja Leena Harkimo.

Etenkin Harkimo kunnostautui ääniharavana lähes 12 000 äänellään. Kulta-Lassenkin vaalinumeron raapusti runsaat 8 000 äänestäjää.

Varteenotettavia urheilunimiä jäi myös rannalle. Jokereista talvella potkut saanut kiekkovalmentaja Hannu Kapanen yritti eduskuntaan nuorsuomalaisten listoilla, mutta Pohjois-Karjalassa kerätyt 2 163 ääntä eivät riittäneet.

Mäkihypystä oli tarjolla niin entistä urheilijaa kuin valmentajaa. Moninkertainen arvokisamitalisti Jari Puikkonen keräsi Hämeessä kokoomuksen listoilla 1 899 ääntä, mutta jäi valitsematta. Saman kohtalon koki niin ikään kokoomuslainen lajipäällikkö Matti Pulli, johon luotti 1 094 äänestäjää.

Taiteessa ja tieteessä kerätyt ansiot eivät auttaneet tällä kertaa valintakynnyksen yli. Monen kirjallisuusihmisen yllätykseksi kokoomuksen listoille mennyt entinen 70-luvun radikaali Jarkko Laine haali Varsinais-Suomessa 841 ääntä. Toinen kirjailija, keskustan Jouko Tyyri jäi Helsingissä 172 ääneen.

Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä kartutti Helsingissä remonttiryhmän äänisaalista 457:llä. Entiselle baletin johtajalle Doris Laine-Almille (kok.) kirjattiin 374 helsinkiläisen äänet.

Tiedemaailman edustajista vaaliprofessorina tutuksi tullut Risto Sänkiaho (sd.) jäi Pirkanmaalla ilman mandaattia 2 508 äänellä. Naistutkijana mainetta niittänyt Sari Näre (vihr.) sai Helsingissä 1 243:n kansalaisoikeuttaan käyttäneen tuen.

Puoluesihteereillä ei suurta kysyntää

Puoluesihteereillä ei ollut kaksinen menestys näissä vaaleissa. Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho uusi eduskuntapaikkansa yli 6 000 äänellä Varsinais-Suomessa, mutta kaksi muuta hallitusrintaman puoluesihteeriä eivät onnistuneet pyrkimyksissään.

Hämeen vaalipiirissä jäi rannalle SDP:n puoluesihteeri Kari Laitinen, joka nyt yritti ensimmäistä kertaa. Tulokseksi jäi runsaat 2 000 ääntä.

Helsingissä tulos jäi laihaksi vasemmistoliiton Ralf Sundille. Hän keräsi alle 800 ääntä.

Opposition riveistä yritti myös kristillisten puoluesihteeri Milla Kalliomaa, mutta lahtelainen lastentarhanopettaja ei päässyt Helsingissä läpi. Lähemmäksi läpimenoa pääsi pastori Mika Ebeling, joka vauhditti kampanjaansa verisillä aborttivideoilla. Kalliomaa sai vajaat 2 400 ääntä, Ebeling lähes 3 000.

Myöskään perussuomalaisten puoluesihteeri Rolf Sormo ei päässyt läpi. Hän keräsi Helsingissä alle sata ääntä. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini oli lähellä läpimenoa Kuopion vaalipiirissä, mutta lähes 3 400 ääntä ei riittänyt.

Keskustan entinen puoluesihteeri Pekka Perttula jäi rannalle Uudellamaalla. Hän keräsi vajaat 1 900 ääntä.

STT-IA
22.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE