Motoristit kansoittavat sunnuntai-iltana vaaliuurnat

Henkilötodistuksen puuttuminen aiheuttanut jonkin verran harmia



Äänestys eduskuntavaaleissa on lähtenyt liikkeelle totuttuun tapaan, ja kansalaisia on käynyt äänestämässä tasaiseen tahtiin. Äänensä voi antaa iltakahdeksaan asti.


Jossain määrin hämmennystä on aiheuttanut se, että nykyisin äänestäjän on äänestyksen yhteydessä todistettava henkilöytensä. Niinpä etenkin suurilla äänestysalueilla monet ovat joutuneet palaamaan kotiin hakemaan henkilötodistusta.

Henkilöytensä voi todistaa esimerkiksi passilla, ajokortilla, henkilökortilla tai kuvallisella kela-kortilla. Kotiin tullut ilmoituskortti kannattaa ottaa äänestyspaikalle mukaan äänestyksen nopeuttamiseksi. Sen näyttäminen ei kuitenkaan ole pakollista.

Vaalisää ei ole ollut paras mahdollinen. Koko maassa on ollut pilvinen ja osittain sumuinen sää. Monin paikoin taivaalta on tullut lunta tai räntää.

Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari äänestivät aamupäivällä Helsingin Meilahdessa. Vaalihuoneistossa oli jatkuvaa pientä jonoa, joten presidenttiparikin joutui jonottamaan tovin.

Eduskuntavaalien mielenkiinto kohdistuu etenkin siihen, mikä kolmesta suurimmasta puolueesta saa suurimman puolueen aseman. Tilannetta on sähköistänyt se, että näiden puolueiden puheenjohtajat ovat ehdolla samassa vaalipiirissa eli siis Helsingin vaalipiirissä.

Puoluejohtajat uurnilla

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen äänesti puolisonsa, myös ehdokkaana olevan Päivi Hertzbergin kanssa aamulla Helsingin Jollaksessa.

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho on siirtänyt kotipaikkansa Helsinkiin. Hän äänestää iltapäivällä Helsingin keskustassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö on näistä kolmesta puoluejohtajasta ainoa, joka ei edes teoriassa voi äänestää itseään. Hän on kirjoilla edelleen Salossa.

Vaaleissa on kaikkiaan vajaat 4,2 miljoonaa äänioikeutettua. Ensikertalaisia on vajaat 160 000. Ennakkoon tänä vuonna äänesti vajaat 26 prosenttia äänioikeutetuista.

Tämän päivän äänestysvilkkaudesta ei pystytä sanomaan mitään tarkkaa. Hajahavaintojen perusteella äänestysvilkkaus näyttää pysyneen viimekertaisella tasolla.

Ennakkoäänestyksen tulos saadaan heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Vaalien alustava tulos pyritään saamaan selville kello 23:een mennessä.

Motoristit kansoittavat sunnuntai-iltana vaaliuurnat

Moottoripyöräharrastajat ovat tänään lähdössä vaaliuurnille ryhmänä ympäri maata. Tarkoitus on pelmahtaa äänestyspaikoille vain hieman ennen ovien sulkeutumista eli puoli kahdeksalta illalla.

Tempaus on osa Bikers are voters -kampanjaa (Motoristit ovat äänestäjiä), jolla halutaan aktivoida bikereita yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Tarkkoja ennakkotietoja mahdollisesta äänestäjämääristä ei ole, mutta uurnille on joka tapauksessa odotettavissa tuhansia motoristeja.

Ajatus kampanjasta syntyi sen jälkeen, kun eduskunta äänesti autojen ja moottoripyörien verotuksesta. Motoristien mielestä päätöksissä ei otettu riittävästi huomioon alan järjestöjen vaatimuksia veroperusteiden muuttamisesta.

Närkästystä aiheutti myös se, että 60 000 allekirjoitusta sisältänyt kansalaisadressi jäi vaille huomiota.

Suomen Motoristit ry:n kampanjavastaava Keijo Lumme Jokioisten Moottoripyöräilijöistä sanoo, että verottajan on hyväksyttävä se, että yhtä ajoneuvoa saa verottaa vain kerran.

- Haluamme edustajia, jotka ymmärtävät, ettei moottoripyörästä tai autosta tule periä veroa uudelleen sen vuoksi, että se korjataan kolarin jälkeen tai rakennellaan persoonallisemmaksi.

- Ilmeisesti poliitikoilla on ollut sellainen käsitys, etteivät tämän alan ihmiset käy äänestämässä. Lumme uskoo, että joukkonäyttäytyminen tuo tulosta. Äänen antamisen jälkeen tarkoitus on myös pitää yhteyttä eri kansanedustajiin.

Mukana äänestyskampanjassa on koko laaja motoristijoukko: moottori-, kilpa- ja custompyörien rakentajia, veteraanimoottoripyöräilijöitä, HD-harrastajia sekä matkamotoristeja.

STT-IA
21.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE