Eduskuntavaaliehdokkaat lopettelivat kampanjoitaan



Kansa saa jälleen sunnuntaina päättää eduskunnan koostumuksesta neljän seuraavan vuoden ajaksi. Vaalihuoneistot avataan totuttuun tapaan aamulla kello yhdeksältä. Kansanedustajaehdokkaat lopettelivat lauantaina kampanjoitaan eri puolilla maata.


Monet ehdokkaat jaksoivat vielä painaa täysillä. Taajamien keskustoissa ei juuri voinut olla törmäämättä ehdokkaaseen. Hymyä ja vaalilupauksia oli edelleen tarjolla. Noin joka kymmenes ehdokas valitaan eduskuntaan, sillä ehdokkaita on 1 993.

Äänioikeuttaan voi käyttää kello 20:een saakka. Jokainen äänestäjä, jonka osoite on väestötietojärjestelmässä, on saanut kotiinsa erityisen ilmoituskortin. Siihen on merkitty kunkin äänestyspaikka. Toisin kuin ennakkoäänestyksessä vaalipäivänä voi äänestää vain kyseisessä äänestyspaikassa.

Äänestyspaikka ja vaalipiiri määräytyy sen perusteella, mikä on ollut äänestäjän kotikunta ja asuinpaikka 29. tammikuuta tänä vuonna. Kotikunta perustuu kansalaisen tekemään viralliseen muuttoilmoitukseen.

Äänestäjän on nykysääntöjen mukaan esitettävä selvitys henkilöydestään. Tämä määräys on siten aiempaa tiukempi. Myös ilmoituskortti kannattaa ottaa äänestyspaikalle mukaan, vaikkei sen näyttäminen olekaan pakollista.

Nykyisin äänioikeutettu on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka on viimeistään vaalipäivänä täyttänyt 18 vuotta.

Eduskuntavaaleissa voi äänestää vain oman vaalipiirin ehdokasta. Äänestyspaikalla on kunkin vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmä, ja siitä voi nähdä oman ehdokkaan numeron.

2,9 miljoonaa ääntä käyttämättä

Vaaleissa on kaikkiaan vajaat 4,2 miljoonaa äänioikeutettua. Mukana on vajaat 160 00 semmoista nuorta, jotka voivat käyttää ensimmäistä kertaa äänioikeuttaan.

Tänä vuonna ennakkoon äänesti vajaat 26 prosenttia äänioikeutetuista. Siten 2,9 miljoonaa ääntä on vielä käyttämättä.

Ennakkoäänestyksen tulos saadaan heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Vaalien alustava tulos pyritään saamaan kello 23:een mennessä. Oletettavaa on, että ainakin Uudenmaan vaalipiirissä ääntenlaskentaa ei ole saatu aivan valmiiksi vielä tuohon määräaikaan mennessä.

Uusi eduskunta kokoontuu 30. maaliskuuta. Päivä ennen kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan. Valtiopäivien avajaiset pidetään 31. maaliskuuta.

Kolmen suurimman puolueen kesken vaaleista odotetaan äärimmäisen tasaväkistä. Ainakaan mielipidetiedustelujen perusteella ei voi tarkkaan ennustaa, mikä puolue saa suurimman puoleen aseman.

STT-IA
20.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE