Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti


Kiistelty verouudistus hyväksyttiin Saksassa

Saksan hallituksen kiistelty verouudistus hyväksyttiin perjantaina lopullisesti. Parlamentin ylempi kamari, liittoneuvosto, antoi siunauksensa uudistukselle, joka mm. alentaa tuloveroja ja nostaa bensiinin hintaa.

Verovapaan vuositulon yläraja nousee uuden lain myötä 13 000 D-markasta (39 000 mk) 14 000 D-markkaan. Alin tuloveroprosentti taas laskee asteittain vuoteen 2002 mennessä nykyisestä 23,9 prosentista 19,9 prosenttiin. Ylin tuloveroprosentti laskee samaan aikaan 53:sta 48,5 prosenttiin.

Uusi laki merkitsee kuitenkin myös uusia verotuloja valtiolle. Tulot saadaan pääasiassa suurilta yrityksiltä, joiden mahdollisuudet välttyä veroilta pienenevät huomattavasti. Kaikkiaan aiotaan verotuksen porsaanreikien tukkimisella kerätä vuosittain 36 miljardia D-markkaa.

Uusi ympäristövero tulee voimaan huhtikuun alussa. Ympäristövero mm. nostaa bensiinin hintaa kuusi pfennigiä (18 penniä) litralta ja polttoöljyn hintaa neljä pfennigiä litralta. Ympäristöveron nostamisella aiotaan rahoittaa eläkevakuutusmaksujen alentaminen vajaalla prosenttiyksiköllä.

Verotuksen uudistamista ajoi etenkin nyttemmin eronnut sosiaalidemokraattinen valtiovarainministeri Oskar Lafontaine. Kristillisdemokraattinen oppositio on arvostellut punavihreän hallituksen verouudistusta "todellisuudelle vieraaksi".


EKP säilytti korot ennallaan

Euroopan keskuspankki (EKP) päätti torstaina odotetusti säilyttää rahamarkkinoita ohjaavat korot ennallaan.

EKP:n neuvosto totesi, että hintakehitys Euroopassa on pysynyt entisenlaisena, eikä siksi nähnyt perustetta korkojen muutoksiin. EKP:n repo-korko on tällä haavaa 3,0 prosenttia.

Ekonomistit arvioivat jo etukäteen yleisesti, ettei EKP:n neuvosto muuta nykyisiä korkojaan. EKP:n neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 8. huhtikuuta.


EU-järjestöt hyväksyivät sopimuksen pätkätöistä

Pitkään valmisteltu määräaikaisia työsuhteita koskeva EU-tason sopimus hyväksyttiin virallisesti torstaina. Eurooppalaisten työmarkkinajärjestöjen katto-organisaatiot allekirjoittivat sopimuksen torstaina Varsovassa.

Sopimus on käytännössä hyväksytty järjestöjen päättävissä elimissä jo aiemmin. Asiasta saavutettiin neuvottelutulos Unicen ja palkansaajapuolen kattojärjestön EAY:n välillä tammikuussa. Työnantajien eurooppalaiset kattojärjestöt Unice ja Ceep hyväksyivät sopimuksen kuukausi sitten.

EU:n työllisyysasioista vastaava komissaari Padraig Flynn arvioi sopimuksen olleen poliittisesti herkkä ja teknisesti vaikea kysymys.

Sopimuksen tarkoitus on parantaa määräaikaisissa palvelussuhteissa olevien asemaa ja toisaalta turvata markkinoiden vaatima joustavuus. Suomen osalta sopimus ei tuo kovin suuria muutoksia. Siinä annetaan kuitenkin säännöksiä mm. siitä, millä ehdoilla määräaikaisia työsopimuksia voidaan jatkaa.

Sopimuksessa kielletään etenkin peräkkäisten sopimusten väärinkäyttö. Ensimmäisen määräaikaisen työsuhteen käytölle ei aseteta rajoituksia, mutta työsuhteen "ketjuttaminen" vaatii erityiset perustelut. Ilman hyvä syitä määräaikaista työntekijää ei myöskään saa syrjiä eli asettaa huonompaan asemaan kuin vakinainen työntekijä.

Nyt hyväksytty sopimus on kolmas laajempi eurooppalaisten työmarkkinajärjestöjen solmima sopimus. Aiemmin on tehty sopimukset vanhempainlomista ja osa-aikatyöstä. Työmarkkinajärjestöjen on tarkoitus neuvotella vielä tänä vuonna myös vuokratyövoimaa myyviä yrityksiä koskevasta sopimuksesta.


Yhdysvaltain kauppatase vajosi ennätysmäisen alas tammikuussa

Yhdysvaltain kauppatase vajosi tammikuussa ennätysmäisen alas eli 17 miljardiin dollariin (91,8 mrd mk), maan kauppaministeriö ilmoitti torstaina. Joulukuussa kauppataseen vaje oli 14 miljardia dollaria ja koko viime vuodelta vajetta kertyi 170 miljardia dollaria.

Kauppatase mittaa tavaroiden ja palvelujen kauppaa. Vaje syntyy, kun tuonti kasvaa ja vienti vähenee. Wall Streetin analyytikkojen mukaan osa kauppataseen ennätysmäisestä vajeesta syntyi Kiinan kaupasta.

Yhdysvaltain kongressi aikookin todennäköisesti harkita lain säätämistä, jolla ulkomaisen teräksen tuontia rajoitettaisiin. Samalla Yhdysvaltain ja Kiinan väliset kauppasuhteet joutunevat uuteen tarkasteluun.

Tammikuussa teräksen tuonti Kiinasta kasvoi jyrkästi, kauppaministeriö ilmoitti. Kiina nousi samalla Japanin ohi maaksi, jonka kanssa Yhdysvalloilla on suurin kauppavaje.

Yhdysvaltojen kauppavaje kasvoi myös suhteessa Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alueen eli Naftan maihin. Sen sijaan vaje Euroopan unionin kanssa supistui 1,1 miljardiin dollariin joulukuun 3,2 miljardista.


Ecuadorissa talouspoliittinen sopu päätti hätätilan

Ecuadorin vähemmistöhallitus ja kongressi onnistuivat torstaina pääsemään sopuun talouspoliittisista uudistuksista. Sopimus lopetti yli viikon kestäneen hätätilan maassa, joka kärsii pahimmista talousvaikeuksista kymmeniin vuosiin.

Viikon kestäneet lakot ja protestit hallituksen tiukkaa talouspolitiikkaa vastaan ehtivät aiheuttaa elintarvikepulan ja nostivat polttoaineiden hinnat liki kolminkertaiseksi. Torstaina allekirjoitetussa sopimuksessa mm. palautetaan maahan tulovero, joka poistettiin viime joulukuussa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on aiemmin ilmoittanut, että se ei neuvottele Ecuadorin kanssa uusista lainoista, ennen kuin maalla on laajaa poliittista tukea nauttiva taloussuunnitelma.


Euroopan keskuspankki ei näe syytä korkojen muutoksiin

Euroalueen hintavakaudesta huolehtiva Euroopan keskuspankki ei näe syytä huoleen. Kaikkien taloutta kuvaavien ilmaisimien tarkastelu osoittaa, että hintavakauden näkymät ovat suotuisat. Näin EKP:n tuoreessa kuukausikatsauksessa todetaan.

Siitä, että EKP:ssa ei nähdä suuria huolenaiheita, on kielinyt jo se, että keskuspankki on tähän asti pitänyt korot ennallaan.

Hintavakauden ylläpitämiseksi EKP seuraa rahan määrän kehitystä sekä inflaatiota. Tarkastelun kohteena olevan ns. laajan rahan määrä on jonkin verran lisääntynyt, mutta EKP:n mielestä ei huolestuttavasti. Laaja raha käsittää liikkeessä olevan setelistön, käyttelytilit, määräaikaistalletukset ja muut talletukset sekä yleisön hallussa olevat sijoitustodistukset.

Tammikuussa rahan määrä jonkin verran kasvoi, mutta osa kasvusta EKP:n mukaan aiheutui Emun aloittamiseen liittyvistä teknisistä syistä. EKP:n neuvosto ei pitänyt rahan määrän kasvun nopeutumista merkkinä tulevasta kuluttajahintojen kiihtymisestä.

Maaliskuun kuukausikatsauksessa kuitenkin korostetaan, että rahan määrän kehitystä pitää lähiaikoina huolellisesti seurata, jotta tiedetään, onko kyseessä tilapäinen vai pysyvä ilmiö. Edellisen kuukausikatsauksen tavoin keskuspankki kiinnittää huomiota yksityisille myönnettyjen luottojen määrän voimakkaaseen kasvuun. Hintakehityksen EKP näkee kaksijakoisena.

Euroalueen talouskasvun hidastuminen voi aiheuttaa paineita hintojen laskuun. Lisäksi on olemassa riski, että teollisuuden tuottajahintojen laskun jatkuminen johtaa kulutushyödykkeiden hintojen laskuun.

Toisaalta viimeaikaiset palkkaratkaisut viittaavat siihen, etteivät työkustannukset ainakaan laske.

Lisäksi euron heikkeneminen nostaa tuontihintoja, mikä taas saattaa kohottaa teollisuus- ja kuluttajahintoja. Yhdessä kaikki nämä tekijät puoltavat raportin mukaan rahapolitiikan virityksen - siis korkojen - säilyttämistä ennallaan.


EU voi nostaa ruoan hintaa Virossa

Elintarvikkeiden hintojen arvioidaan nousevan Virossa maan liittyessä EU:n jäseneksi. Arvioiden pohjana on käytetty Suomen ja Ruotsin hintakehitystä maiden liityttyä EU:n jäseniksi.

Suomessa maataloustuet vähenivät maan tullessa EU:n jäseneksi. Virossa voi tilanne olla täysin päinvastainen eli tuet suurenevat, arvioi Viron maatalousministeriön varakansleri Ruve Sank.

Suomessakaan eivät toteutuneet synkimmät ennustukset, joiden mukaan maataloudesta olisi luopunut huomattavasti enemmän viljelijöitä kuin todellisuudessa on käynyt.

Myös Virossa uskotaan maatalousväestön vähenevän liittymisen jälkeen. Nykyisin noin seitsemän prosenttia virolaisista saa toimeentulonsa maataloudesta.

Virossa on maataloudessa kirjattu olevan noin 37 000 tuotantoyksikköä, mutta todellisuudessa tuottajia on huomattavasti vähemmän. EU-tukien anojajoukon arvioidaankin olevan noin kolmannes kirjatusta maatalousväestöstä.

Suomeen ja Ruotsiin vertailtaessa oli Ruotsi EU:hun liittyessään lähempänä Viroa kuin Suomi. Tuet olivat siellä huomattavasti vähäisemmät kuin Suomessa. Toisaalta esimerkiksi markkinointikanavat tuli rakentaa alusta lähtien uudelleen.

Suomessa puolestaan on elintarviketeollisuus jatkuvasti keskittynyt ja tämä merkinnyt vähittäishintojen laskua. Maataloussektorilla ei kummassakaan maassa kehitys ollut niin huonoa kuin odotettiin.

Maan oma elintarviketeollisuus on säilyttänyt kilpailukykynsä ja siten oman markkina-asemansa. Myös hintojen aleneminen on ollut arvoitua vähäisempää, Sank sanoi.


Fordilla pohditaan edelleen Leningradin alueelle aiottua autotehdasta

Pietarin kylkeen kaavaillun Fordin kokoonpanotehtaan rakentamisesta ei ole vieläkään tehty lopullista päätöstä suuntaan eikä toiseen.
- Suunnitelmasta käydään keskusteluja, kertoi Fordin Euroopan-päämajan tuotantopuolen tiedottaja Peter Watt keskiviikkona.

Niukkasanaisen Wattin mukaan tehtaan mahdollisen rakentamisen aikataulua ei ole lyöty lukkoon. Hän ei myöskään halunnut kommentoida Leningradin alueen vt. maaherran Valeri Serdjukovin maanantaista ilmoitusta, että Fordin johtokunta on tehnyt periaatepäätöksen kokoonpanolinjan rakentamisesta.

- Me emme kommentoi johtokunnan keskusteluja puoleen eikä toiseen, Watt kertoi Britannian Brentwoodissa sijaitsevasta Fordin päämajasta. Serdjukov kommentoi tehdashanketta maanantaina Fordin edustajien kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen.

Hänen mukaansa Pietarin naapurustossa sijaitsevaan Vsevolodskiin kaavaillaan 150 miljoonaa dollaria maksavaa kokoonpanolinjaa, joka tuottaisi aluksi 25 000 ajopeliä vuodessa.

Alueen viranomaiset ehättivät viime vuonna ilmoittamaan, että rakennustöihin päästäisiin käsiksi ennen vuodenvaihdetta. Venäjän talouskriisi kuitenkin sotki suunnitelmat. Mahdollisen autotehtaan sijoituspaikaksi on suunniteltu Russkij Dizel -tehtaan tiloja.


Ust-Lugan satamayhtiötä haetaan konkurssiin

Suomenlahden etelärannalla sijaitsevan Ust-Lugan satamahanketta vetävää yhtiötä uhkaa konkurssi. Suursatamahanketta koordinoivaa OAO Kompanija Ust-Luga -yhtiötä on haettu konkurssiin pietarilaisessa välitystuomioistuimessa.

Yhtiöltä perii saataviaan mm. pietarilainen instituutti, joka on vastannut satamahankkeen teknisestä suunnittelusta. Ust-Lugan kuivalastisatamahanke on yksi Leningradin alueen johdon viime vuosina voimakkaasti lobbaamista suursatamasuunnitelmista.

Viron rajan tuntumassa sijaitsevaan Laukaanlahteen on kaavailtu 35 miljoonan tonnin vuosikapasiteetilla toimivaa satamaa, josta Venäjä voisi laivata maailmanmarkkinoille mm. hiiltä, lannoitteita, metallituotteita ja puutavaraa.

Miljardiluokan hanke on kuitenkin vuosikausia rämpinyt rahoitusvaikeuksissa. Nyt satamayhtiötä haetaan konkurssiin muutaman miljoonan markan velkojen takia.

Konkurssimenettelyn kautta rahojaan hakee mm. Lenniimorprojekt-instituutti. Johtaja Aleksandr Parfjonovin mukaan heidän saatavansa ovat osapuilleen seitsemän miljoonaa ruplaa eli vajaat pari miljoonaa markkaa.

Välitystuomioistuin on asettanut yhtiöön selvitysmiehen, jonka tehtävänä on selvittää velkojen kokonaismäärä. Mahdollisesta konkurssista päätetään toukokuun lopulla pidettävässä oikeudenistunnossa. Ust-Lugan satamahanke on elänyt paperilla vuosikausia.

Peruskivi muurattiin juhlallisesti Laukaanlahdessa jo vuonna 1993, mutta sen jälkeen suunnitelma ei edistynyt vuosikausiin. Nyt alueella on tehty maansiirtotöitä ja aloiteltu mm. hiiliterminaalin rakentamista.


Nissanin osakkeet laskuun Renaultin ostotarjouksen jälkeen

Autoyhtiö Nissanin osakkeet lähtivät keskiviikkona laskuun sen jälkeen, kun ranskalainen autonvalmistaja Renault oli tarjoutunut ostamaan 35 prosenttia vaikeuksiin ajautuneen japanilaisyhtiön osakkeista.

Aamupäivällä Tokion pörssissä Nissanin osakekurssi oli pudonnut 4,2 prosenttia eli 20 jeniä, kun sijoittajat hakivat nopeita voittoja osakekurssin kaksi päivää kestäneen vahvan nousun jälkeen. Kello 10 paikallista aikaa Nissanin osakekurssi oli 453 jeniä.

Renault ja Nissan ilmoittivat tiistaina Pariisissa, että yhtiöt aloittavat neuvottelut, jotka on tarkoitus saattaa päätökseen kuun loppuun mennessä.

Japanilaislehtien mukaan Renault maksaisi osuudestaan Nissanissa 700 miljardia jeniä eli kuusi miljardia dollaria.


Japanin vaihtotaseen ylijäämä kasvoi 72,2 prosenttia tammikuussa

Japanin vaihtotaseen ylijäämä nousi tammikuussa 72,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tammikuun vaihtotaseen ylijäämä oli 807,5 miljardia jeniä eli 6,8 miljardia dollaria. Asiasta kertoi Japanin valtiovarainministeriö maanantaina.

Kauppataseen ylijäämä nousi 67,0 prosenttia 927,3 miljardiin jeniin. Vienti väheni 10,9 prosenttia 3 331,3 miljardiin jeniin ja tuonti 24,5 prosenttia 2 404,0 miljardiin jeniin.


Viro uskoo pääsevänsä WTO:n jäseneksi

Viron pääsy Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi ratkennee käytännössä 24. maaliskuuta. Viikonvaihteessa Genevessä pidetyssä yhden työryhmän epävirallisessa kokouksessa Viron luonnehdittiin olevan nyt kauppajärjestön kynnyksellä.

Viron valtuuskuntaa Genevessä johti ulkoministeriön varakansleri Clyde Kull. Viro sai mahdollisuuden täydentää selvityksiään mm. puolustuskysymyksistä samoin kuin terveydenhoitoon ja alkuperälainsäädäntöön kuuluvista asioista.

Jos Viron jatkoselvitykset hyväksytään virallisessa istunnossa, on ulkoministeriön mukaan mahdollista, että istunnossa hyväksytään myös Viron liittymispöytäkirjan teksti ja saavutetut neuvottelutulokset.

Varsinainen liittymispäätös tehdään WTO:n yleiskokouksessa kuukausi neuvottelukokouksen jälkeen eli 24. huhtikuuta. Tuolloin todetaan neuvottelut saadun loppuun viedyiksi ja liittymisasiakirjat siirtyvät Viron parlamentin hyväksyttäviksi.

Koonnut: IA
18.3.1999


TALOUS -SIVULLE