Heinonen: Virtuaaliyliopistosta olemassa jo esiselvitys



Opetusministeri Olli-Pekka Heinosen (kok.) viime viikolla hallitusohjelmaan ehdottama virtuaaliyliopiston perustaminen ei ole vain tuuleen heitetty idea. Heinonen kertoo Verkkouutisille, että Teknillinen korkeakoulu on tehnyt asiasta esiselvityksen, joka on jo opetusministeriössä tarkasteltavana.


Virtuaaliyliopistossa on kyse opiskelusta sähköisen tietoverkon välityksellä. Tämä mahdollistaa etäopiskelun. Kansalaiset pystyisivät osallistumaan yliopistotasoiseen opetukseen asuinpaikasta riippumatta.

Heinosen kaavailujen mukaan virtuaaliyliopisto olisi julkisen ja yksityisen sektorin yhteishanke, jota rakentamaan tulisivat halukkaat yliopistot sekä tietty määrä yksittäisiä yrityksiä.

- Tarkoituksena on seuraavaksi asettaa työryhmä, joka konkretisoi ne tahot, joilla on valmiuksia tulla mukaan hankkeeseen. Liikkeellelähdön on tapahduttava sellaisilla kokonaisuuksilla, jotka oppisisältöjen puolesta sopivat virtuaaliyliopistoon, Heinonen kertoo.

Heinonen ei näe esteitä virtuaaliyliopiston monialaisuudelle, mutta rajaa opiskeltavia aineita.

- Kaikkia aineita ei voi verkossa opettaa kokonaisuuksina. Aluksi olisikin keskityttävä erityisesti normaaliopintoja täydentäviin opintoihin. Avoimen yliopiston kasvatustieteelliset ja kulttuurisisältöiset opinnot ovat olleet suosittuja ja niiden opiskelu on helppo toteuttaa myös verkossa, Heinonen sanoo.

Myös tekninen ala on kiinnostunut virtuaaliyliopistosta ja Teknillinen korkeakoulu on Heinosen mukaan halukas lähtemään hankkeeseen matkaan.

Taloudellisesti mittava hanke

Heinosen varovaisen arvion mukaan virtuaaliyliopiston perustaminen maksaisi ainakin sata miljoonaa markkaa. Iso osa kustannuksista katettaisiin kuitenkin normaalina yliopistotyönä sekä yksityiseltä sektorilta tulevalla rahoituksella.

- Etälukiossa eri puolilla maata opiskelee tällä hetkellä noin 1000 ihmistä ja sen kustannukset ovat 20-30 miljoonaa markkaa. Virtuaaliyliopisto on laajuudeltaan kuitenkin mittavampi hanke, Heinonen laskeskelee.

Opetusministerin mukaan yliopistolle pitäisi perustaa yhteistyöelin, jossa mukaan tulevat eri tahot ovat edustettuina.
- Hallinto voisi kuitenkin tukeutua tutkintojen anto-oikeuden ja opintojen hyväksymisen osalta olemassa oleviin yliopistoihin, Heinonen huomauttaa.

Kansainväliseen kilpailuun

Heinonen näkee jo tulevaisuuden, jossa virtuaaliyliopisto hakeutuu kansainväliseen kilpailuun opiskelijoista. Hän ei rajaakaan opiskeluoikeutta Suomen rajojen sisäpuolelle, vaan sallisi opintojen suorittamisen myös ulkomailta.

Kyseessä on myös kansallisesti tasa-arvoinen hanke.
- Virtuaaliyliopisto mahdollistaa ajasta ja paikasta irrallisen opiskelun, joten eri puolilla maata asuvilla ihmisillä on tasavertaiset mahdollisuudet opintojen suorittamiseen. Samalla virtuaaliyliopisto olisi vastapaino etelään sijoittuneelle osaamiskeskittymälle, Heinonen sanoo.

ILPO KIURU
19.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE