Sisältö
Pääsivu
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi


19.3.1999

Komission dismissio

EU:n komission taloudellisia väärinkäytöksiä tutkineen työryhmän raportti aiheutti joukkopaon komissiosta. Komission kaikki 20 jäsentä erosivat alkuviikosta yksimielisellä päätöksellä.

Riippumattoman asiantuntijaryhmän raportti antoi huutia komission ja yksittäisten komissaarien toiminnalle useissa unionin hankkeissa.

Poliittisesti komission ero on mielenkiintoinen. Parlamentin suurin ryhmä sosiaalidemokraatit ilmoitti vaativansa koko komission eroamista. Vielä tammikuussa sosiaalidemokraattien 214-jäseninen ryhmä veti takaisin vastaavan välikysymyksen parlamentin saatua komissiolta ilmoituksen toimenpiteistä hallinnossa esiintyneiden väärinkäytösten selvittämiseksi. Demareiden vetäydyttyä vaatimuksistaan komissio vältti erottamisen äänin 293-232.

Kokoomuksen europarlamentaarikot katsovat, että EU-komissio teki ainoan oikean johtopäätöksen päättäessään heti erota kokonaisuutena. Komissio on heidän mielestään vastuussa kollektiivina, vaikka sen kaikki jäsenet eivät olekaan syyllistyneet virka-asemansa väärinkäyttämiseen tai kyseenalaisiin sukulaisia suosiviin menettelyihin.

Kokoomusmepit huomauttivatkin demarien takinkäännön tarkoituksena olleen siirtää huomio siitä tosiasiasta, että nimenomaan komission sosialistijäsenet, eritoten ranskalaiskomissaari Edith Cresson, ovat asiantuntijaraportin mukaan pahimmin laiminlyöneet virkatehtävänsä.

Uuden, väliaikaisenkin komission nimittäminen on toivottavaa. Unionin ja sen jäsenmaiden taloutta keskeisesti koskettava Agenda 2000-ratkaisu näet odottaa päätöstään. Suomessa luonnollisesti toivotaan lopullisen päätöksen noudattavan maatalousneuvoston sopimusta.

Luottamus eurodemokratiaan voitaneen palauttaa vain sillä, että uuden komission kokoonpano on selkeästi erilainen kuin eronneen. Kokoomusmepit ovatkin kiirehtineet jo ensi viikolla kokoontuvalta Berliinin huippukokoukselta ehdotusta komission uudesta puheenjohtajasta.

Tapauksen johdosta on jo ehditty vaatimaan myös unionin perustamissopimuksen muuttamista niin, että parlamentti voi antaa epäluottamuslauseen tarvittaessa myös yksittäiselle komission jäsenelle. Nykyinen kollektiivinen vastuu antaakin väärinkäytöksiin syyllistyneille mahdollisuuden piileskellä toistensa selän takana.

ILPO KIURU