Ulkoministeri Tang toivoo liikahdusta myös WTO-neuvotteluissa

Kiina haluaa vuoropuhelua ihmisoikeuskysymyksissä EU:n kanssa



Suomessa vieraillut Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuan katsoo maansa edistyneen ihmisoikeuksia koskevissa neuvotteluissa EU:n kanssa. Tangin mukaan on saavutettu tärkeä yksimielisyys siitä, että eri taloudellisilla kehitystasoilla olevilla mailla voi olla erilaiset näkemykset ihmisoikeuksista.


Ulkoministeri korosti keskiviikkona, että asiassa on edettävä vuoropuhelun tietä eikä vastakkainasettelulla saavuteta mitään.

EU:n nykyisestä, edellisestä ja seuraavasta puheenjohtajamaasta koostuvan ns. troikan edustajat ovat juuri päättäneet Kiinassa neuvottelunsa ihmisoikeustilanteesta. Edustajat jättävät raporttinsa EU:n ulkoministereille ensi maanantaina.

Ulkoministerien on määrä ratkaista, arvosteleeko EU Kiinan tilannetta YK:n ihmisoikeuskomission istunnossa, joka alkaa Genevessä samana päivänä.

- EU on viime vuosina muuttanut paljon kantaansa Kiinan ihmisoikeuksia koskevissa kysymyksissä. Toivon, että jatkossakin voidaan kulkea tähän suuntaan, Tang sanoi lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

- Tärkeää on välttää vastakkainasettelua. Se saattaisi vaikuttaa jopa valtioiden välisiin suhteisiin. On etsittävä yhteistä perustaa samalla kun eriävät mielipiteet voidaan säilyttää, ulkoministeri totesi.

Yhdysvalloissa Kiina-vastaisuutta

Yhdysvalloissa viime aikoina Kiinan ihmisoikeustilanteeseen virinnyttä arvostelua Tang kutsui "Kiinan-vastaiseksi suuntaukseksi". Sen hän arveli liittyvän pääministeri Zhu Rongjin tulossa olevaan Yhdysvaltain-matkaan.

- Ennen korkean tason vierailuja Kiinan-vastaisia mielipiteitä nousee aina esiin Yhdysvalloissa. Nyt kritiikki on kuitenkin ollut erittäin rajua.

- On vastuutonta sanoa, että Kiina on mennyt taaksepäin ihmisoikeuksissa. Se ei yksinkertaisesti ole totta, Tang vakuutti, mutta myönsi samalla, ettei tilanne ole mitenkään täydellinen.

Kiinan viranomaiset ovat viime kuukausina pidättäneet esimerkiksi monia toisinajattelijoita, jotka ovat yrittäneet perustaa oppositiopuolueita.

- Työ ihmisoikeuksien parantamiseksi ei ole onnistunut täydellisesti. Ponnistelemme asian eteen kuitenkin jatkuvasti, ja tilanne myös paranee koko ajan, Tang sanoi.

Ulkoministeri kiersi kysymyksen siitä, mitä tapahtuisi, jos esimerkiksi Suomi tukisi Kiinan tuomitsevaa päätöslauselmaa YK:n ihmisoikeuskomissiossa. Hän sanoi vain, että jos-sanalla alkaviin kysymyksiin on vaikea vastata.

Suomi järjestää puheenjohtajakaudellaan EU-Kiina-ihmisoikeusseminaarin, jossa käsitellään mm. naisten ja vähemmistöjen oikeuksia. Tang toivotti esimerkiksi Tiibetin edustajat tervetulleeksi seminaariin, jos he eivät ole Tiibetin buddhalaisten johtajan dalai-laman tukijoita.

- Jos haluatte kutsua edustajia Tiibetistä, uskon että he ovat hyvin innokkaita tulemaan. Kiina kuitenkin vastustaa tiukasti dalai-laman juonittelevan ryhmän jäsenten osallistumista.

WTO-neuvottelut käännekohdassa

Ulkoministeri Tang arvioi, että Kiinan neuvottelut etenkin Yhdysvaltain kanssa Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenyydestä ovat käännekohdassa.

- Kannat ovat yhä lähempänä toisiaan ja neuvotteluissa on edistytty. Valtuuskunnilla on kuitenkin vielä merkittäviä näkemyseroja, hän sanoi.

Kiina on neuvotellut 13 vuotta liittymisestä kansainvälistä kauppaa sääteleviin järjestöihin. Tangin mukaan näin pitkät maratonneuvottelut ovat epänormaaleja.

- Tärkein kiistakysymys on Kiinan asema kehitysmaana. Me pidämme tätä kantaamme rationaalisena. Eräät maat kuitenkin vaativat valtavia myönnytyksiä ja neuvottelut ovat venyneet.

Ulkoministeri Tarja Halosen mukaan Suomi ja EU haluavat nähdä Kiinan jäsenyyden toteutuvan mahdollisimman nopeasti. Näissäkin neuvotteluissa on kuitenkin yhä avoimia kysymyksiä, jotka koskevat mm. Kiina televiestintäsektorin avaamista ulkomaisille yhtiöille.

STT-IA
19.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE