Työmarkkinajohtaja: Eräät yhtiöt tulevat kuin banaanimaahan

Unkari imee pääomaa Itä-Eurooppaan



Itä-Euroopan siirtymätalouksien keulakuva Unkari harppoo pontevasti kohti markkinataloutta vieraan pääoman tuella. Monikansalliset yritykset ovat investoineet maahan 1990-luvulla kymmeniä miljardeja markkoja, mutta Unkari ei ole enää yksin. Kahden viimeisen vuoden aikana Puolaan on virrannut enemmän pääomaa kuin Unkariin.


Muutos kertoo investointien entistä laajemmasta alueellisesta painotuksesta Itä-Euroopassa, olkoonkin, että Puola on Unkaria selvästi suurempi markkina-alue. Vuosina 1989-1997 Unkariin päätyi noin 40 prosenttia alueelle tulleista suorista investoinneista.

Ulkomaalaiset yhtiöt ovat menestyneet Unkarissa erinomaisesti. OECD:n mukaan ne tuottavat 32 prosenttia bruttokansantuotteesta ja 72 prosenttia maan viennistä. Valtionyritysten yksityistäminen on loppusuoralla, ja maassa on 25 700 yritystä, joilla on ainakin osittain vieras omistuspohja.

Suuret palkkaerot johdon ja työntekijöiden välillä

Monikansallisten yritysten toiminnalla on myös arvostelijansa. Maan suurimman palkansaajien keskusammattijärjestön (MSZOSZ) puheenjohtaja Laszlo Sandor väittää eräiden yhtiöiden tulevan Unkariin "kuin banaanivaltioon". Sandor on parlamentin jäsen ja edustaa oppositiossa olevaa sosialistipuoluetta (MSZP).

Sandor on haluton nimeämään ongelmallisia yrityksiä, mutta työmarkkinalähteiden mukaan työntekijäpuolen ja työnantajan välisiä konflikteja on ollut mm. Philipsin, irlantilaisen meijerituottajan Avonmoren sekä kreikkalaisen paperinvalmistajan kanssa.

Riidat ovat koskeneet enemmänkin työjärjestelyjä kuin palkkoja. Sandor kuitenkin huomauttaa Unkarin palkkojen olevan vielä kaukana Länsi-Euroopasta. Maan tilastokeskuksen mukaan bruttopalkat olivat keskimäärin 86 310 forinttia (noin 1 990 markkaa) viime joulukuussa.

- Ylimmän johdon ansiot ovat jo Saksan ja Itävallan tasolla, mutta työläisten palkat nousivat viime vuonna ainoastaan 1,8 prosenttia, Laszlo Sandor sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan bruttopalkat nousivat viime vuonna 3,7 prosenttia. Samaan aikaan tuloerot kasvoivat. Toimihenkilöt ansaitsivat noin 2 580 markkaa ja tehdastyöläiset noin 1 180 markkaa kuukaudessa.

Apulaisvaltiosihteeri Peter Balas kauppa- ja teollisuusministeriöstä myöntää palkkaerojen revenneen 10 vuodessa.

- Toisaalta kilpailukykyiset palkat ovat yksi tärkeimmistä Unkarin vetovoimista. Olisi täysin epärealistista vaatia länsimaiden palkkoja nykyoloissa, Balas sanoo.

Loputkin kaupan rajoitteet poistuvat

Useat monikansalliset yhtiöt ovat jo muuttaneet alkuperäistä toimintamalliaan Unkarissa, mikä perustui kotimaiseen kysyntään ja halpaan työvoimaan.

EU-jäsenyyttä tähyävä Unkari poistaa lähivuosina viimeisetkin kansalliset vientiteollisuuden tariffit ja verot.
- Tämä merkitsee vapaata kilpailua teollisuustuotteille, sanoo Peter Balas.

Unkari on houkutellut lukuisia korkean teknologian yrityksiä, joista yksi näkyvimpiä on Nokia. Sen toiminta on voimakkaassa kasvussa, ja Nokia on nousemassa merkittäväksi työnantajaksi.

Nokia rakensi Unkariin 1993 paikallisen operaattorin Pannonin tilaaman GSM-verkon. 1995 Nokia aloitti tietokonenäyttöjen valmistuksen Pecsin kaupungissa, mistä monitoreja viedään lähinnä EU:n alueelle ja Yhdysvaltoihin. Nokia on 1 300 palkollisellaan Tampereen kokoisen Pecsin huomattavin teollinen työnantaja.

Nokia rakennuttaa parhaillaan matkapuhelintehdasta pieneen Komaromin kaupunkiin Slovakian rajalle.

Ensimmäisen unkarilaisen Nokian kännykän on määrä valmistua ennen joulua. Nokian tavoitteet ovat pitkälti paikallisilla markkinoilla. 10 miljoonaan asukkaan maassa on noin miljoona kännykkää, mutta määrän uskotaan tuplaantuvan kahden seuraavan vuoden aikana.

Nokia avasi viime vuonna Budapestin liepeille tutkimuskeskuksen, joka on yhtiön telecommunications-yksikön laajin Suomen ulkopuolella. Budapestin yksikön toimitusjohtaja Kari Lahtisen mukaan keskeinen syy tutkimuskeskuksen sijoittumiselle Unkariin on korkeasti koulutettu työvoima.

Lahtinen myöntää palkkaedun olevan Unkarissa työnantajalle "jonkinmoinen", mutta hän arvioi sen olevan ohimenevä ilmiö.
- Nokia työllistää Unkarissa noin 3 500 ihmistä vuoden 2000 lopussa, ennakoi Lahtinen.

Luku sisältää 500 tutkimuskeskukseen palkattavaa tietoliikenne- ja ohjelmointi-insinööriä.

Opel lopettamassa henkilöautojen yksikön

Autonvalmistajat ovat nousseet 1990-luvulla Unkarin suurimpien yritysten joukkoon. Autoyhtiöt tulivat Länsi-Unkariin koulutetun, edullisen työvoiman sekä toimivien moottoritie- ja rautatieyhteyksien houkuttelemana.

Myös valtion tuki oli merkittävää. Esimerkiksi Opel on nauttinut kymmenen vuoden verovapautusta liikevoitosta aloitettuaan henkilöautojen valmistuksen 1992 Szentgotthardissa. Samana vuonna Opelin hihnalta rullasi Unkarin ensimmäinen henkilöauto sotien jälkeen.

- Unkari todella halusi henkilöautojen tuotannon maahan, koska se ikään kuin symboloi vapautta ja uutta aikaa. Kyseessä oli enemmänkin poliittinen kuin taloudellinen tukitoimi, arvioi Andras Danos, Unkarin Opelin viestintäjohtaja.

Opel saavutti nopeasti markkinajohtajan aseman, ja se oli maan suurin vientiyritys 1997. Mutta Opel ei ollut yksin. Kahden viime vuoden aikana Suzuki on noussut kotimaan myynnissä ohi Opelin. Suzukin ohella myös Audi ja Ford valmistavat autoja Unkarissa.

Danoksen mukaan autonvalmistus oli Opelille keino saada jalansija Unkarissa, mutta nyt yhtiö ajaa alas henkilöautotuotantoa. General Motorsin omistama Opel keskittyy jatkossa Unkarissa moottoreiden ja vaihdelaatikkojen tuotantoon.

- Viime vuosi oli käännekohta. Aiemmin käyttökelpoinen malli ei toimi enää, koska autoja voi tuoda vapaasti Unkariin, Danos toteaa.

STT-MH
19.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE