Energiaratkaisut tehtävä pitkällä tähtäimellä

VTT kokosi energiatiedon yksiin kansiin



Vaikka energia-ala tuntuu olevan parhaillaan melkoisen myllerryksen kourissa, alan tutkijat haluavat korostaa, että alalle on kuitenkin lopulta ominaista muutosten hitaus.


Kun raskaista voimalainvestoinneista päätetään, tulevaa kehitystä on ennakoitava vuosikymmenten päähän.

- Esimerkiksi Kioton ilmastosopimuksessa sovitut hiilidioksidipäästöjen vähennykset on nähtävä vain välitavoitteena, VTT Energian tutkimusjohtaja Mikko Kara huomauttaa.

- Hyvissä ajoin ennen vuotta 2010 sovitaan vielä tiukemmista rajoista, joihin tulee varautua jo nyt.

VTT Energia julkisti tiistaina Energia Suomessa -teoksen, jossa on koottu yksiin kansiin energia-alan tekniikkaa, taloutta ja ympäristövaikutuksia koskeva viimeisin tutkimustieto.

Kirja on syntynyt yli 30 alan huippuasiantuntijan kahden vuoden työn tuloksena. Se sisältää alan nykytilan kartoituksen lisäksi myös kolme vaihtoehtoista skenaariota tulevasta kehityksestä.

Suomen energiaomavaraisuus EU:n alhaisimpia

Kirjasta on kuitenkin turha etsiä suoraa kannanottoa esimerkiksi siihen, pitääkö Suomeen rakentaa lisää ydinvoimaa vai ei.

- Tarkoituksena on tarjota puolueetonta tietoa päätöksenteon pohjaksi nyt, kun energiaratkaisuista käydään mm. Kioton ilmastosopimuksen vaatimusten ja alan markkinoiden vapautumisen vuoksi vilkasta keskustelua.

- Päättäjien vastuu kasvaa, sillä ratkaisut eivät voi perustua mielipidetiedusteluihin eikä tunneseikkoihin, Kara sanoi kirjan julkistustilaisuudessa.

Karan oma näkemys on se, että energian tuotantotapoja tulee kehittää monipuolisesti.
- Kaikkia nykyisiä polttoaineita tarvitaan jatkossakin, joskin hiilipitoisten osuus todennäköisesti vähenee ja muiden kasvaa.

Karan mielestä mielessä kannattaa pitää myös huoltovarmuus. Suomen energiaomavaraisuus on EU:n alhaisimpia, ja tällä hetkellä noin kolmannes kulutetusta energiasta tulee jossain muodossa Venäjältä.

- Jos maakaasun käyttöä vielä lisätään, on pyrittävä saamaan myös vaihtoehtoinen kaasulinja, Kara sanoi.

Tekniikka tarjoaa ratkaisut?

Tutkijat uskovat, että ratkaisut energia-alan ympäristöongelmiin löytyvät ennen muuta panostamalla teknologian kehitykseen. Suomessa alan tekniikka on edistyksellistä ja menestyvien vientituotteiden lista pitkä.

- Meillä tuotetaan energiaa useammalla eri polttoaineella ja tuotantotavalla kuin missään muussa maassa. Lämmön ja sähkön yhteistuotannon ansiosta Suomen energiatuotanto on myös Euroopan tehokkainta. Päästöjen suhde tuotetun energian hintaan on meillä kaikkein matalin, Kara kehui.

Energiansäästökeskus Motivan johtaja Seppo Silvosen mukaan energiaintensiivisestä teollisuudesta jo 75-80 prosenttia sitoutunut energiansäästösopimuksiin, samoin monet kunnat. Tänä vuonna mukaan on tulossa esimerkiksi kuljetusala.

Kirjassa on esitetty energia-alan tulevaisuudesta kolme skenaariota. Niistä ensimmäisessä alan kehitystä ohjaavat vain markkinavoimat, toisessa EU-maat sopivat yhteisistä ohjauskeinoista ja kolmannessa ympäristö- ja energiakriisit pysäyttävät energian kulutuksen kasvun.

Kaikissa vaihtoehdoissa ydin- ja vesivoima sekä maakaasu pysyvät tärkeimpinä perusenergian lähteinä, mutta niiden keskinäiset suhteet vaihtelevat. Tähän vaikuttaa myös eri polttoaineiden hintojen kehitys, jota on vaikea ennakoida varsinkin öljyn ja maakaasun osalta.

- Kotimaiset vaihtoehdot, uraani ja kivihiili ovat vakaampia, Kara huomautti.

Bioenergian käyttö halutaan kolminkertaistaa

Vähitellen osuuttaan kasvattava tuulivoima ei vielä pitkään aikaan kilpaile perinteisten perusvoimanlähteiden kanssa. Paikallisesti sillä saattaa silti olla paljonkin merkitystä.

Eräissä Suomen kunnissa, mm. Enontekiöllä ja Kökarissa, tuulivoima tuottaa jo kymmeniä prosentteja kunnan energiantarpeesta.

Bioenergian käytön EU-komissio haluaa kolminkertaistaa vuoteen 2010 mennessä. Suomessa sen osuus energian koko kulutuksesta on jo nyt teollisuusmaiden korkein, noin 19 prosenttia. Biopolttoaineita syntyy varsinkin metsäteollisuuden prosessien sivutuotteina.

Tehostamisen varaa biopuolella löytyy mm. nyt kaatopaikalle päätyvien jätteiden energiakäytöstä.

Teknologian kehittämiskeskus TEKES käynnisti viime syksynä ohjelman, joka etsii uusia keinoja jätteiden energiakäyttöön.

STT-MH
19.3.1999


TALOUS -SIVULLE