Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Don Rosa toi Aku Ankan kylmään Kalevalaan



Kaikki alkoi siitä, kun lankkipojan virkaa toimittanut nuori Roope Ankka vuonna 1878 Glasgow'ssa korjasi Elias Lönnrotin tuohivirsun.


Ankkapiirtäjä Don Rosan uusi tarina Sammon salaisuus (The Quest For Kalevala) tuo Aku Ankan ja Roopen kylmään pohjolaan, jopa Helsingin keskustaan. Näin Rosa yhdistää kaksi suomalaisille tärkeää kirjallista perinnettä - Kalevalan ja Aku Ankan.

Sammon salaisuus ja muita Don Rosan parhaita on kymmenen sarjan kokonaisuus, mutta kalevalaisesta näkövinkkelistä albumia tutkiva kiinnostuu eniten siitä, kuinka Aku, Roope ja muut tutut sankarit selviävät Suomen kylmässä talvessa Väinämöisen, Ilmarisen ja muiden mukavikkojen seassa.

- Minä, tietämätön ja oppimaton amerikkalainen olen kehdannut risteyttää keskenään Suomen suuren kansalliseepoksen ja Aku Ankka -tarinan, Rosa sanoo ja myöntää miettineensä, olisiko tehtävä sittenkin kuulunut suomalaiselle piirtäjälle.

- Hävettää tunnustaa, että useimpien amerikkalaisten tavoin en ollut joutunut tekemisiin Kalevalan kanssa, ennen kuin ensimmäisen kerran vierailin suomalaisten ankkafanien luona.

Rosa suhtautuu skeptisesti Sammon salaisuuden mahdollisuuteen lisätä Suomi-tietoutta kotimaassaan.
- Näytin naapurilleni tanskalaista Aku Ankkaa. Hän ei edes tiennyt mikä Tanska on, Rosa kuittaa.

Rosan ensikosketus Kalevalaan oli, kun hänelle lyötiin käteen Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala.
- Se on mainio teos, Rosa toteaa yksiselitteisesti.


Nappinenäinen Lönnrot

Sammon salaisuuden sivuilla tuntuu lähes luonnottomalta nähdä Aku Ankka telmimässä Helsingin rautatieaseman liepeillä tai Roope Ankka kahlaamassa suomalaisen metsän lumihangessa.

- Heti kättelyssä minun piti ratkaista, miten kuvaisin Elias Lönnrotin ja kaikki Kalevalan sankarit ja konnat. Ihmisinäkö? Vai ankkalinnalaismallisina nappineninä?

- Lopuilta päädyin kompromissiin: Eliaksesta tuli ankkamaailman hahmo nappinenineen päivineen, jolloin hän on sympaattisempi ja istuu paremmin ankkojen yhteyteen.

- Mutta kalevalaiset piirsin ihmisiksi, jolloin he saivat heille kuuluvan arvokkuuden, ja heidän osuutensa on paljon dramaattisempi, toista ankkapiirtäjää Carl Barksia vuosisadan parhaana tarinankertojana pitävä Rosa toteaa Sammon salaisuuden esipuheessa.

Don Rosa tietää, että Aku Ankka on kaikissa Suomen vaaleissa melkoinen ääniharava. Rosa vitsailee, että se oli todellinen syy siihen, miksi hän toi Akun seurueineen seikkailemaan Suomeen.

Hän sanoo odottavansa seuraavissa presidentinvaaleissa suomalaisten ääniä, ja on kuulemma ryhtynyt jo pakkaamaan tarkoituksenaan muuttaa Linnaan. Ja tällä kertaa ei ole kyseessä Ankkalinna, vaan Presidentinlinna.

- Ja virkakauteni päätyttyä voin ryhtyä kauppaamaan Eversti Rosan kentuckylaisittain paistettua poroa, paistetun kananpojan maana tunnetusta Kentuckysta kotoisin oleva Rosa virnuilee.

STT-MH
19.11.1999


Ajassa -sivulle