Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysNikitin jälleen oikeuteen

Bellona muistuttaa ydinsaastevaarasta KuolassaNorjalainen ympäristöjärjestö Bellona varoittaa ydinsaastevaarasta Kuolan niemimaalla, jonne on varastoitu suuria määriä Venäjän kaupallisesta ja sotilaallisesta ydinlaivastosta peräisin olevia radioaktiivisia jätteitä.


- Pelkäämme, että tänä tai ensi talvena tapahtuu jonkinlainen onnettomuus. Kyse ei ole ainoastaan Murmanskin asukkaista vaan yhdestä maailman rikkaimmista kalastusalueista, järjestön johtaja Frederik Hauge muistutti Pietarissa maanantaina.

Bellonaa huolettaa ennen muuta Murmanskin lähellä sijaitsevan Andrejevinlahden tilanne. Lahdella makaa Lepse-alus, johon on varastoitu käytettyä ydinpolttoainetta.

Bellona on vuosikausia yrittänyt kiinnittää huomiota Kuolan ydinjäteriskeihin. Järjestön 90-luvun puolivälissä laatima Kuola-raportti poiki maanpetosjutun järjestölle tietoja kerännyttä, entistä ydinsukellusvenelaivaston pietarilaista kapteenia Aleksandr Nikitiniä vastaan.

Lukuisia kansainvälisiä ympäristöpalkintoja kerännyttä Nikitiniä vastaan nostetun oikeusjutun toinen kierros alkaa tiistaina Pietarin kaupunginoikeudessa. Ensimmäisellä kierroksella oikeus palautti jutun lisätutkintaan.

- Nikitiniä syytetään maanpetoksesta ja vakoilusta tällä kertaa taannehtivien säännösten pohjalta, Nikitinin asianajaja, Venäjän johtaviin ihmisoikeusjuristeihin kuuluva Juri Shmidt sanoi Pietarin toimittajatalon lehdistötilaisuuteen tungeksineelle toimittajajoukolle.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on nostanut Nikitiniä vastaan yli nelivuotiseksi venyneen rikosjutun aikana kaikkiaan kahdeksan maanpetossyytettä.

Bellona on puolestaan valittanut tapauksesta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen vedoten mm. oikeudenkäynnin kohtuullista kestoa koskevaan pykälään.

Nikitinin puolustus pitää Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisena myös sitä, että syytteet ovat perustuneet Venäjän puolustusministeriön salaisiin ja taannehtiviin määräyksiin.


"Venäjä ei ole vielä oikeusvaltio"

Lukuisat kansainväliset tahot ovat arvostelleet Venäjää Nikitin-jutun takia.

Pietarissa maanantaina puheenvuoron käyttäneen Kansainvälisten Helsinki-komiteoiden liiton toiminnanjohtajan Aaron Rhodesin mukaan "tapaus Nikitin" rikkoo monessa kohdin Venäjän kansallisia lakeja ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joihin maa on sitoutunut.

Hänen mukaansa oikeusjutussa on vaakalaudalla mm. venäläisten oikeus sanavapauteen ja puolueettomaan oikeudenkäyntiin.

- Tapaus panee ihmettelemään onko Venäjä sivistynyt oikeusvaltio. Juttu tahraa maan mainetta, Rhodes sanoi.

Shmidtin mukaan Nikitin vastaan tällä kertaa nostettu rikosjuttu kaatuisi varmasti oikeudessa, jos kyse olisi ainoastaan juridisista seikoista. Hän muistutti, että salaisiin ja takautuviin määräyksiin perustuva syyte on Venäjänkin lakien vastainen.

Nikitin itse vetosi kansainväliseen tukeen.
- Meillä ei valitettavasti ratkaista (tämänkaltaisia) asioita ainoastaan oikeudelliselta pohjalta. Venäjä ei ole vielä oikeusvaltio, ja olemme pakotettuja tukeutumaan kansainväliseen huomioon, hän sanoi oikeudenkäynnin aattona.

STT-IA
22.11.1999


Ulkomaat -sivulle