Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lundgren: Ruotsi ajelehtii EMU-kysymyksessä



Kokoomuksen ruotsalaisen veljespuolueen Moderata Samlingspartiet´n uusi puheenjohtaja Bo Lundgren suomii suorin sanoin maansa sosialidemokraattista hallitusta päättämättömyydestä EMU-kysymyksessä.


Suomessa tiistaina vieraillut Lundgren kommentoi tuoreeltaan pääministeri Göran Perssonin (sd.) kantaa liittymisestä EU:n talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen. Perssonhan sanoi, että Ruotsin on jossakin vaiheessa joka tapauksessa liityttävä euroalueeseen, mutta ei itse ottanut kantaa aikatauluun.

Lundgrenin mielestä Perssonin EMU-kantoja ohjaa Ruotsin sosialidemokraattien sisäinen hajaannus.

- Ei osoita kovinkaan suurta poliittista rohkeutta odottaa yleisen mielipiteen muuttumista asialle myönteiseksi. Jos EMU:un on liityttävä, miksi on odotettava? Ja mikä on odottamisen hinta, Lundgren peräsi.

Lundgren toisti Ruotsin kokoomuslaisten kannan mahdollisimman pikaisesta myönteisestä EMU-ratkaisusta. Hän kuitenkin epäili, ettei Ruotsi liity talous- ja rahaliittoon ennen vuotta 2002, jolloin maassa järjestetään seuraavat eduskuntavaalit.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö tuki Lundgrenin käsityksiä vastatessaan Lundgrenin puheenvuoroon Kokoomuksen puoiluehallituksen kokouksessa.

- Yhdyn täysin EMU-kantaanne. Jos jokin asia on kansakunnalle oikein, miksi ei toteuttaa sitä? Järjen ääntä on kuitenkin vaikea vastustaa, Niinistö sanoi.


Haasteita

Kokoomuksen puoluehallitusta tervehtinyt Lundgren arvosteli sosialidemokraatteja muutoinkin päämäärättömyydestä ja visioiden puutteesta. Hän sanoi moderaattien suurimpana oppositiopuolueena tuntevan vastuuta keskustelun herättämisestä ja ylläpitämisestä.

- Haasteita riittää. Korjaamista vaativat maan talouden ohella puolen miljoonan ihmisen työttömyys, 400 000 ihmisen varhaiseläköityminen, verotuksen alentaminen, koulujen työskentelyolot sekä maan sosiaaliturva, Lundgren luetteli.

Mainituissa asioissa Lundgren huomautti sosialidemokraattien tuijottavan peruutuspeiliin ja moderaattien katsovan tulevaisuuteen.


Ei kiirettä NATO:on

Ruotsin kansanpuolue on kiirehtinyt maan liittymistä myös Pohjois-Atlantin puolustusliitto NATO:on. Lundgren ei kuitenkaan halua kiirehtiä asialla.

- Ruotsin on osallistuttava eurooppalaiseen turvallisuusyhteistyöhön. NATO-jäsenyys ei kuitenkaan ole suora vastaus eikä päätöstä asiasta tarvitse tehdä nyt, Lundgren sanoi.

Edeltäjänsä Carl Bildtin tavoin Lundgren kuitenkin kritisoi voimakkaasti hallituksen aikeita supistaa maan puolustusvoimia. Asiaa koskeva hallituksen esitys tulee valtiopäivien käsittelyyn ensi viikolla.

- Ehdotuksen myötä Ruotsi menettää sotilaallisen kykynsä, henkilöstönsä ja tekniset valmiutensa. Se ei ole vastaus valmistautumiseen eurooppalaiseen turvallisuusyhteistyöhön, hän sanoi.


Tuhti ohjelma

Lundgrenin vierailu Suomeen oli hänen ensimmäinen virallinen ulkomaanmatkansa puolueen puheenjohtajana.

Vuorokauden mittaisen vierailun aikana Lundgren tapasi eduskunnan puhemies Riitta Uosukaisen, Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhalan ja Teollisuuden ja työnantajien TT:n johtaja Johannes Koroman.

Päivän ohjelmaan kuului myös lounas puheenjohtaja Niinistön ja liikenneministeri Olli-Pekka Heinosen kanssa.

ILPO KIURU
19.11.1999


Politiikka -sivulle