Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysProfessori Erkki Vuori Kemian päivillä:

Työpaikkojen huumetestaus yleistymässä- Työpaikkojen huumetestaukset ovat myös Suomessa yleistymässä, vaikka meillä ei ole asiasta mainintaa lainsäädännössä eikä testauskäytännön yksityiskohdista ole käyty riittävää keskustelua, toteaa professori Erkki Vuori Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksesta.


Huumetestaus työpaikoilla tapahtuu muodollisesti "vapaaehtoisesti" siten, että tutkittava antaa ensin luvan testin suorittamiseen. Teknisesti tämä testi on Vuoren mukaan yksinkertaista, mutta tietosuoja-, työmarkkina- ja laillisuuskysymysten kannalta ongelmallista.

Itse testi tehdään virtsanäytteestä. Testi paljastaa, onko sen antaja käyttänyt opiaatteja (morfiinia ja heroiini), amfetamiineja, kannabista, kokaiinia tai bentsodiatsepiineja (psyykenlääkkeitä).

Professori Vuori alusti aiheesta Kemian päivien alkaessa keskiviikkona Helsingissä. Tapahtuma on kolmipäiväinen.

Psyykenlääkkeet hankalia

Juuri psyykenlääkkeet ovat professori Vuoren mukaan testauksen ongelmallisin alue.
- Jos joku on käyttänyt esimerkiksi diatsepaamia, se voi näkyä kolmekin viikkoa virtsassa positiivisena.

- Pitääkö esimerkiksi selitellä työnantajalle, jos viikonloppuna ei hotellissa ole saanut unta ja on ottanut unilääkettä pystyäkseen nukkumaan, kysyy professori Vuori.

Joku puolestaan saattaa tarvita paniikkihäiriölääkettä töissä, mutta kotona selviää sitä ilman. Siksi näitä bentsodiatsepiineja ei tulisi olla työpaikan testeissä lainkaan.

Laillisuusongelmat

Huumetestauksen tulee professori Vuoren mukaan olla osa yleisempää työpaikan huumausaineiden vastaista toimintaohjelmaa. Ja jos testit otetaan mukaan yrityksen toimintakenttään, tulee ne ulottaa koko henkilökuntaan - myös johtajiin.

- Testauksen kautta ei kuitenkaan saa polkea jokaisen perustuslaillisia oikeuksia, tähdentää Vuori.

Yleisimmin työpaikoilla tehdyissä testeissä tavatut huumeet ovat opiaatit, mutta näkyviin tulevat myös särky- ja kipulääkkeinä käytettävät kodeiini ja etyylimorfiini.

Seuraavaksi yleisimmät testitulokset saadaan kannabiksesta ja amfetamiinista.

Amerikassa vakiintunut

Työpaikkahuumetutkimukset ovat vakiintunut lainsäädäntöön perustuva käytäntö Yhdysvalloissa liittovaltion työntekijöiden testaamiseksi.

Eri maissa testattavat huumeet ja niiden toteuttamisrajat vaihtelevat ja esimerkiksi Yhdysvalloissa testataan vain varsinaisia huumausaineita ja niitäkin vain, jos pitoisuudet ovat korkeita.

- Ymmärrettävästi jokainen matkustaja pitää itsestään selvänä, että lentokoneen tai laivan kapteeni ja henkilökunta, veturin- ja autonkuljettaja ovat kaikin tavoin työkykyisiä. Siihen kuuluu myös huumeettomuus.

STT-IA
19.11.1999


Kotimaa -sivulle