Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKiista geeniruuasta kiihtyy YhdysvalloissaYmpäristöjärjestö Friends of the Earth, Maan ystävät, aloittaa Yhdysvalloissa näyttävät mielenosoitukset geenimunneltuja elintarvikkeita vastaan.


Tämän viikon aikana ympäristönsuojelijat aikovat kokoontua eri puolilla maata suurten elintarvikemyymälöiden edustalle vaatimaan geenimuunneltujen elintarvikkeiden pakollista merkitsemistä.

Friends of the Earth -järjestö haluaa kiinnittää kuluttajien huomion siihen, että ruokakauppojen hyllyillä on tuhansia elintarvikkeita, jotka sisältävät geenimanipuloituja aineosia - tuoteselosteissa sitä ei kuitenkaan kerrota.

Kampanja ajoittuu sopivasti Seattlessa marras-joulukuun vaihteessa pidettävän WTO:n, Maailman kauppajärjestön kokouksen kieppeille ja mielenosoitusten sarja päättykin juuri Seattleen.

Geenimuunnellut elintarvikkeet ovat nousemassa yhdeksi keskeiseksi kiistakysymykseksi kokouksessa.


Tuottajat vastustavat merkintäpakkoa

Ympäristönsuojelijat ovat koittaneet jo pitkään kiinnittää kuluttajien huomiota geenimuuntelun mahdollisiin vaaroihin ja vaatineet lisää tieteellistä tutkimusta geenimanipulaation vaikutuksista.

Yhdysvaltain elintarviketuottajat ovat kuitenkin edelleen sitä mieltä, että tuotteet ovat täysin turvallisia ja pakkausten merkitseminen aiheuttaa vain sekaannusta kuluttajien keskuudessa. Maan suurimmat tuottajajärjestöt ovat jo lähestyneet Yhdysvaltain WTO-kauppaneuvottelijoita.

Tuottajien mukaan maa ei saa antaa tuumaakaan periksi geeniruokakeskusteluissa, vaan Yhdysvaltojen on jatkettava geenimuuntelun kehittämistä edelleen.

Yhdysvaltain elintarvikkeita valvova virasto FDA ei pidä merkintöjä geenimuunnelluista aineosista tarpeellisina, ainakaan toistaiseksi.

Maan elintarvikekauppiaat ovat kuitenkin nykyisin sitä mieltä, että merkintöjä tarvitaan. Kauppiaat ovat myös ryhtyneet vaatimaan lisätutkimuksia geenimuuntelun mahdollisista haitoista.

Ruokakauppiaat ovat kuitenkin sitä mieltä, että Maan ystävien mielenosoituksilla on väärä osoite. Kaupoilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten elintarvikkeita valmistetaan ja säädellään.

STT-IA
22.11.1999


Ulkomaat -sivulle