Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Puolustusvoimien operaatiopäällikkö: Informaatiosota hämärtää rauhan rajoja



Puolustusvoimien operaatiopäällikön, kenraaliluutnantti Ilkka Hollon mukaan tietotekninen kehitys on hämärtänyt yhteiskunnallisten poikkeus- ja normaaliolojen rajaa.


- Tiedustelun, tietojärjestelmäsodankäynnin ja elektronisen vaikutuksen kaltaisten menetelmien monipuolistuminen muuttaa käsitystämme poikkeusoloista, toteaa Hollo.

Hän piti aiheesta esitelmän Tietotekniikka 99 -tapahtumassa keskiviikkona Helsingissä.

- Poikkeusolot on perinteisesti määritelty asevaikutuksen käyttöön sitoen. Kriisit on aina havaittu. Olemme puhuneet rauhan ajasta, sodan uhasta, sotatilasta ja sodan jälkitilasta, luetteli kenraali Hollo.

Jotta kriittiset järjestelmäkokonaisuutemme toimisivat, on niitä operaatiopäällikön mukaan testattava normaalioloissa, jo tänä päivänä.


Vuosikymmenen ilmiö

Informaatiosodalla eli tietojärjestelmäsodankäynnillä tarkoitetaan vaikuttamista tietoyhteiskuntaan ja sen kriittiseen infrastruktuuriin.

Maailmassa arvioidaan olevan miljoonia henkilöitä, jotka kykenevät vaikuttamaan tietojärjestelmien toimivuuteen, ja heidän määränsä kasvaa jatkuvasti erittäin nopeasti.

- Tietoverkkoihin tunkeutuminen on tämän vuosikymmenen ilmiö, jonka motiivitausta on osin uusi ja ennen kokematon. Tekijöinä saattaa olla valtioita, terroristeja, rikollisia tai muita yksittäisiä "hakkereita". Heillä kaikilla on omat päämääränsä ja kohteensa, Hollo sanoi.


Toiminnot organisoituvat

Esimerkiksi Pentagonin tietojärjestelmiin tehtiin massiivinen tunkeutumisyritys 1998, kun Yhdysvallat iski ilmavoimillaan Irakiin.

- Tämän valtiojohtoiseksi toiminnaksi silloin arvioidun tapahtuman taustalta löytyi sittemmin kaksi 16-vuotiasta koulupoikaa.

Hollon mukaan yksilötason ja pienten ryhmittymien tunkeutumista tietojärjestelmiin ei kuitenkaan yleisesti pidetä uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

- Huolestuttavampaa on seurata toimintojen organisoitumista. Vakoilu- ja sotilaallisten organisaatioiden laajamittainen toiminta tällä alalla on hyvin todennäköistä jo lähivuosina. Näin kylmän sodan aikaiset betoniin muuratut mikrofonit ovat vaihtumassa sovellusohjelmistoiksi, Hollo totesi.


"Sotataidon huippu"

Informaatiosodankäynnistä on lukuisia esimerkkejä. Kosovon ilmaoperaatioon liittyen väitetään sen aikana hyökätyn 170 organisaatiota vastaan maailmanlaajuisesti.

Taiwania vastaan väitetään jokin aika sitten käynnistetyn mittava ja julkinen hakkerioperaatio. Yli sadan tietokonetaitajan on arvioitu puolustaneen Itä-Timorin itsenäisyystaistelua toimimalla Indonesian hallituksen, asevoimien ja talouden tietojärjestelmiä vastaan, luettelee Hollo.

- Muinaiskiinalaisen sotateoreetikon Sun Tzun mukaan sotataidon huippu on vihollisen kukistaminen ilman taistelua. Tietotekniikan myötä tämä mahdollisuus on entistä todennäköisempi, Hollo huomautti.

Suojautuminen informaatiosodankäyntiä vastaan edellyttää hänen mukaansa kansallista yhteistyötä valtionhallinnon sisällä, yksityisen ja julkisen sektorin kesken sekä kansainvälisesti.

- Yhteistyöalueita ovat toimintatapojen kehittäminen ja ohjeistus sekä nopeatoimisten tiedon analysointi- ja jakomekanismien sekä varoitus- ja toipumisjärjestelmien kehittäminen.

STT-IA
19.11.1999


Kotimaa -sivulle