Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Käytetynkin koneen täytettävä direktiivien määräykset

Koneiden "harmaa tuonti" lisääntyy EU-alueella



EU:n komissio on pyytänyt jäsenmaiden viranomaisia kiinnittämään huomiota niiden koneiden turvallisuuteen, joita tuodaan vapaakauppa-alueiden kautta Eurooppaan ohi virallisten maahantuojien. Koneet tulevat usein laittomasti EU-alueelle ja ne eivät aina täytä niille asetettuja teknisiä määräyksiä.


Lisäksi "harmaa tuonti" saattaa haitata EU:n teknistä yhdenmukaistamista sekä häiritä virallisten maahantuojien elinkeinon harjoittamista.

Tärkeimmät käytettyjen koneiden huutokaupat pidetään Rotterdamin vapaakauppa-alueella, vuosittain niissä myydään 6000-8000 konetta, jotka tulevat pääosin Japanista ja Etelä-Koreasta.

Osa näistä koneista päätyy Euroopan talousalueelle, mm. keväällä 1998 pidetystä huutokaupasta Suomeen myyntiin 16 konetta, suurin osa maansiirto-koneita.

Huutokaupassa myytävät koneet ovat huomattavasti halvempia kuin virallisten maahantuojien myymät koneet, esimerkiksi keväällä 1998 Suomeen tulleiden koneiden arvo oli noin 1,3 miljoonaa dollaria.

Aasian talo taloudellisen tilanteen heikentyessä on odotettavissa, että koneiden tarjonta Euroopan talousalueelle lisääntyy entisestään.

Koneita ostavat Euroopan talousalueella toimivat välittäjät ja yritykset sekä yksityiset yrittäjät. Jos kone saatetaan markkinoille tai otetaan käyttöön Euroopan talousalueella, sen on täytettävä ETA-määräykset riippumatta siitä, ovatko ne uusia tai käytettyjä.

Rotterdamin vapaakauppa-alueella pidettävien huutokauppojen järjestäjä tiedottaa ostajille direktiivien velvoitteista. Kuitenkin koneita tuodaan myös suoraan esim. USA:n ja Aasian kauppahuoneiden kautta, jolloin ostaja välttämättä ei tiedä velvoitteistaan välittäessään konetta eteenpäin tai ottaessaan sen käyttöön.


Valmistajan vastuu voi siirtyä ostajalle

EU:n konedirektiivin mukaan koneen valmistaja vastaa koneen turvallisuudesta. Jos tämä ei ole huolehtinut velvoitteistaan, jää vastuu sen tehtäväksi, joka saattaa koneen Euroopan talousalueen markkinoille. Valmistajan vastuut ja velvollisuudet saattavat siirtyä jopa ostajalle, jos mikään aikaisempi taho myyntiketjussa ei ole niistä huolehtinut.

Konedirektiivi on ollut voimassa vuodesta 1995 lähtien ja sitä sovelletaan Euroopan talousalueella jokaiseen uuteen koneeseen sekä niihin käytettyihin koneisiin, jotka tuodaan talousalueelle ja saatetaan markkinoille direktiivin voimaantulon jälkeen.

Lisäksi valmistajan on konetta suunnitellessaan ja valmistaessaan otettava huomioon myös useiden muiden direktiivien määräykset, jotka koskevat mm. ympäristömelua, sähkölaitteita ja sähkömagneettista yhteensopivuutta.

Valmistajan on jo koneen suunnitteluvaiheessa arvioitava sen vaarat ja mahdollisuuksien mukaan poistettava ne. Toissijainen keino ovat suojukset ja turvalaitteet ja vasta viimeisenä keinona käytetään varoituksia ja ohjeita.

Lisäksi valmistajan on laadittava ja toimitettava koneen mukana käyttöohjeet, joiden Suomessa on oltava suomeksi ja tarvittaessa ruotsiksi.

Valmistaja antaa koneelle vaatimustenmukaisuus-vakuutuksen, jossa hän allekirjoituksellaan vakuuttaa, että hän on noudattanut koneen suunnittelussa ja rakentamisessa konedirektiiviä tai sen pohjalta tehtyä kansallista päätöstä.

Vakuutuksessa on lueteltava myös muut konetta koskevat direktiivit, joita sen suunnittelussa on käytetty.

Vaatimustenmukaisuusvakuutus on annettava ostajalle koneen myynnin yhteydessä. Lopuksi valmistaja kiinnittää koneeseen CE-merkinnän, minkä jälkeen kone voi vapaasti liikkua Euroopan talousalueella.


Korjaaminen vaatimustenmukaiseksi kallista ja jopa mahdotonta

Työsuojeluviranomaiset valvovat myynnissä olevia ja työpaikoille tulevia koneita. Vaatimusten vastainen kone määrätään korjattavaksi tai asetetaan käyttö- tai myyntikieltoon.

Koneen kunnostaminen määräysten mukaiseksi jälkikäteen on työsuojeluviranomaisten kokemusten mukaan ollut kallista, vaikeaa, hidasta ja usein jopa mahdotonta.

Työnantaja on vastuussa siitä, että työntekijän käyttöön annetaan vain vaatimusten mukaisia koneita. Hankkiessaan konetta Euroopan talousalueen ulkopuolelta hänen on syytä arvioida, voidaanko kone kunnostaa vaatimustenmukaiseen kuntoon, miten tai kuka kokoaa teknisen tiedoston, kuka ottaa vastuun koneen vaatimustenmukaisuudesta ja allekirjoittaa siitä vakuutuksen.

Lisäksi kannattaa aina miettiä myös sitä, mitä koneelle tehdään, jos sitä ei saada riittävän turvalliseksi.

Työsuojeluviranomaiset ovat neuvotelleet käytettyjen koneiden tuonnista maahantuojien kanssa, pankkien asiakasrahoituksien sekä Tullihallituksen kanssa.

Osa maahantuojista on ilmoittanut, että he eivät osta eivätkä ota vaihdossa vastaan "Rotterdamin" koneita. Pankkien asiakasrahoitukset tuntevat koneiden "harmaatuonnin ongelmat", mikä saattaa vaikuttaa rahoituksen myöntämiseen.

IA
19.11.1999


Kotimaa -sivulle