Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLangattomat laitteet valtaavat tilaa kotitietokoneilta

Elektroninen sanomalehti ja päälle puettava tietokone kohta todellisuuttaPerinteisten kotitietokoneiden valtakausi tietotekniikassa alkaa olla ohi, uskoo IBM:n Personal Systems -yksikön tutkimusjohtaja Phil Hester. Tilalle on tulossa lukuisia erilaisia älykkäitä laitteita, jotka ovat yhteydessä toisiinsa langattomasti.


- Ensimmäisinä yleistyvät Internet-yhteyksiä tarjoavat matkaviestimet, Hester ennustaa.

Hester esitteli maanantaina Helsingissä useita IBM:ssä kehitteillä olevia tulevien tietotekniikkalaitteiden prototyyppejä. Jo lähivuosina tarjolle on tulossa mm. päälle puettava tietokone, elektroninen sanomalehti, kämmentietokone ja superälyllä varustettu matkapuhelin.

IBM:ssä arvioidaan, että vuonna 2003 käytössä tulee olemaan noin 600 miljoonaa kotitietokonetta eli PC:tä. Muita langattomia verkkolaitteita eli esimerkiksi juuri kämmentietokoneita ja älykkäitä seuraavan sukupolven matkapuhelimia ennakoidaan olevan jo yli kaksi miljardia kappaletta.

Lisäksi monet tutut laitteet kuten autot, televisiot ja kotitalouskoneet varustetaan nykyistä älykkäämmillä toiminnoilla ja kytketään tietoverkkoihin.

- PC-tietokoneet eivät silti katoa minnekään, mutta ne eivät ole enää keskeisin väylä tietoverkkoihin, Hester sanoo. Internetiin pääsee jatkossa myös kännykän tai digitaalisen television kautta.


Elektroninen sanomalehti kehitysasteella

Hesterin mukaan tekninen kehitys etenee lähitulevaisuudessa sellaista vauhtia, että uusille tietotekniikan sovelluksille on rajana lähinnä mielikuvitus.

Lisäksi valmistajien on päästävä sopimukseen ratkaisuissa käytettävistä standardeista, jotta eri vekottimet sopivat yhteen ja voivat "keskustella" keskenään.

- Suurin haaste on se, että laitteista pitää tehdä kuluttajille riittävän halpoja ja riittävän yksinkertaisia käyttää, hän sanoo.

IBM:ssä uskotaan, että hinnat painuvat hyvinkin nopeasti niin alas, että jokaisella kuluttajalla voi olla useita uusia verkkolaitteita. Toisaalta vasta käytännön kokeilut ratkaisevat, mitkä tuotteet kuluttajat ottavat omakseen. Lukuisista uusista keksinnöistä osa osoittautuu varmasti epäonnistuneiksi.

IBM:ssä on kehitysasteella mm. kevyttä kirjaa muistuttava elektroninen sanomalehti, jota voi kuljettaa mukana ja johon voi internetistä ladata joka päivä uudelleen haluttu sisältö. Lehteä varten kehitellään elektronista mustetta ja ohuelle, joustavalle muoville tehtyjä tietokonenäyttöjä.

Ne nähtäneen tuotannossa vasta joidenkin vuosien kuluttua, mutta muu elektroniseen sanomalehteen tarvittava tekniikka on jo olemassa.

Päällepuettavan tietokoneen prototyypin IBM julkisti Japanissa jo viime vuoden lopulla. Laite muistuttaa korvalappustereota, johon on liitetty silmän eteen tuleva mikrofonin tapainen pienoisnäyttö. Keskusyksikköä voi pitää vaikkapa taskussa ja ohjaushiirtä kädessä.

STT-MH
19.11.1999


Talous -sivulle