Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ahtisaari kehotti Venäjää neuvottelemaan Tshetshenian johdon kanssa



Presidentti Martti Ahtisaari kehotti torstaina Venäjää pyrkimään poliittiseen ratkaisuun Tshetsheniassa ja sanoi, että Venäjän tulisi aloittaa keskustelut Pohjois-Kaukasuksen, myös Tshetshenian, vaaleilla valittujen johtajien kanssa.


Ahtisaari puhui sekä Suomen että EU:n edustajana Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin huippukokouksessa Istanbulissa.

Ahtisaaren mukaan huolestuttava kehitys Pohjois-Kaukasuksella on varjostanut Istanbulin huippukokouksen valmisteluja. Hän sanoi Euroopan unionin tuomitsevan kohtuuttoman voimankäytön Tshetsheniassa, mikä on aiheuttanut suuria kärsimyksiä siviiliväestölle.

EU kehottaa Venäjää noudattamaan kansainvälistä humanitaarista lakia ja ETYJ:n päätöksiä, joihin se on sitoutunut, hän sanoi.

Ahtisaari vakuutti kuitenkin, että EU kunnioittaa Venäjän alueellista koskemattomuutta ja yhtyy sen kantaan kansainvälisen terrorismin tuomitsemisesta.

Ahtisaari aloitti puheensa kiittämällä isäntämaata Turkkia vieraanvaraisuudesta ja lämpimästä vastaanotosta. Turkin ponnisteluja kokouksen onnistumiseksi on arvostettava sitäkin enemmän, kun ottaa ne ihmishenkien menetykset ja aineelliset vahingot, joita viimeaikaiset maanjäristykset ovat aiheuttaneet maalle, Ahtisaari sanoi.

- Luonnonkatastrofit aivan kuten ihmisen aiheuttamat kriisitkin korostavat tehokkaan kansainvälisen yhteistyön tarvetta, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaari puuttui myös Kosovon kriisiin ja sanoi sen muistuttavan karmealla tavalla kansainvälisen yhteisön tarpeesta sellaisia voimia vastaan, jotka rikkovat yhteisesti hyväksyttyjä normeja.

Hän kiitteli YK:n siviilihallintoa Kosovossa ja sanoi sen olevan ainutlaatuinen esimerkki kansainvälisten järjestöjen ja instituutioiden yhteistyöstä.

Ahtisaari sanoi EU:n korostavan erityisesti kansallisiin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten, myös mustalaisten, oikeutta säilyttää yhteisönsä monikansallinen luonne kaikissa oloissa.

Tässä yhteydessä Ahtisaari kiitti ETYJin vähemmistövaltuutettua Max van den Stoelia tämän työstä ja oli iloinen siitä, että hän on valmis jatkamaan tehtävässään vielä vuoden.


Uusi Euroopan turvallisuuden peruskirja kohtasi ongelmia

Yksi ETYJ:n huippukokouksen perusasiakirjoista, uusi Euroopan turvallisuuden peruskirja kohtasi heti alkuunsa vaikeuksia.

Ulkoministeri Tarja Halonen kertoi lehdistötilaisuudessaan, että peruskirjan allekirjoittaminen siirtyy seuraavaan päivään, koska eräät maat haluavat vielä käydä poliittisia keskusteluja sen sisällöstä.

Peruskirjassa käsitellään mm. ihmisoikeuksia ja kaikkien Etyj-maiden demokraattista kehittämistä. Halonen ei suoraan sanonut, koskevatko erimielisyydet Tshetsheniaa.

Muiden kokouslähteiden mukaan jo valmiissa tekstissä on kaksi kiisteltyä kohtaa. Toinen koskee sitä, onko kansallisten vähemmistöjen oikeus autonomiaan katsottava ihmisoikeudeksi.

Toinen koskee väkivallan käyttöä siinä tapauksessa, että Etyj perustaa omat rauhanturvajoukot. Toisin sanoen kyse on siitä, toimisivatko nämä joukot samalla tavalla kuin YK:n rauhanturvajoukot, jotka voivat tietyissä oloissa turvautua voimakeinoihin.

Halonen ja hänen kanssaan samassa lehdistötilaisuudessa puhunut EU:n ulkosuhteiden komissaari, brittiläinen Chris Patten toistivat EU:n kannan Tshetsheniaan eli tuomitsivat kohtuuttoman väkivallan käytön ja vaativat poliittista ratkaisua.

STT-MH
19.11.1999


Ulkomaat -sivulle