Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys


Haku Verkkouutisista:






EUnet

Pääkirjoitus


Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi

19.11.1999


Konitohtori kumpujen yössä


Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) esitti Pohjois-Savon sosialidemokraattien piirikokouksessa selvitettäväksi, voitaisiinko eläinlääketieteellinen tiedekunta siirtää Kuopioon.

Tiedekunta toimii nyt epäsopivissa tiloissa Helsingissä ja haaveilee muutosta Viikkiin lähelle maatalous-metsätieteellistä tiedekuntaa. Viikkiin muuttoa on pidetty varmana ja tiedekunta on odottanut vain valtioneuvoston myönteistä päätöstä hankkeen edistämiseksi.

Nyt opetusministeriö on ryhtynyt Lipposen pyynnöstä selvittämään sijoitusvaihtoehtoja. Opetusministeri Maija Rask (sd.) on ilmoittanut kannattavansa puoluetoverinsa ehdotusta.

Pääministerin erityisavustaja Jorma Westlund (sd.) kertoo Helsingin Sanomissa, että asiaa on valmisteltu myös sisäministeri Kari Häkämiehen (kok.) kanssa. Häkämies on virkavapaalla oleva Kuopion kaupunginjohtaja.

Lipponen kaivoi haudasta parikin kertaa esillä olleen aluepoliittisen siirtohankkeen, joka edellisellä kerralla vuonna 1992 herätti valtaisan vastustavan kansanliikkeen, joka keräsi Kuopioon muuttoa vastaan peräti satatuhatta nimeä.

Hanketta vastusti eläinlääketieteellinen väki laidasta laitaan. Myös tällä kertaa sekä tiedekunnan henkilökunta että oppilaat ovat olleet Lipposen hankkeesta tyrmistyneitä.

Tragikoomiseksi Lipposen esityksen tekee se, että Kuopio on viime aikoina saanut rutkasti kielteistä julkisuutta juuri eläinlääkäritilanteensa vuoksi. Kuopiossa ei ole ollut minkäänlaista eläinlääkäripäivystystä kuukauteen ja eläinlääkärin puuttumisesta on tehty kantelu oikeuskanslerille sekä rikosilmoitus.

Lippostakin paremmaksi pani eduskunnan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila (kesk), joka ehätti ehdottamaan eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirtämistä vaalipiiriinsä, Ypäjän pitäjään. Tämä esitys lienee tarkoitettu yksinomaan oman vaalipiirin tarpeisiin.

Toivoisi sen ajan olevan onnellisesti takanapäin, kun korkeakoulujen sijoituspäätöksiä tehtiin aluepoliittisin perustein.

TIMO KERVINEN


Itärintamalta ei mitään uutta


EU on toistuvasti vaatinut Venäjää hillitsemään sotatoimiaan Tshetsheniassa, etsimään kriisiin poliittista ratkaisua neuvotteluteitse sekä ennen muuta sallimaan humanitaarisen avun sotatoimien jaloista paenneille.

Viimeksi maanantaina EU:n ulkoministerit tuomitsivat suhteettoman voimakäytön Tshetsheniassa ja vaativat Venäjän hallitusta noudattamaan kansainvälisiä sitoumuksia siviilien suojelemiseksi. Keskiviikkona EU-parlamentti esitti Venäjän avun jäädyttämistä.

Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vaatinut Venäjää suojelemaan siviilejä Tshetsheniassa. Annan tähdensi, että Geneven sopimuksia siviilien suojelemisesta on noudatettava kaikkina aikoina.

Myöskään Yhdysvaltojen tai ETYJ:n vetoomuksilla ei ole ollut vaikutusta. Kaikki vetoomukset Venäjän hallitukselle ovat kaikuneet kuuroille korville. Venäjä on viitannut niille kintaalla ja korostanut johdonmukaisesti, että kysymyksessä on terrorismin vastainen taistelu ja yksinomaan Venäjän sisäinen asia.

Venäjä on kieltäytynyt neuvottelemasta Tshetshenian presidentti Aslan Mashadovin kanssa, eikä Venäjä hyväksy pääministeri Paavo Lipposen Helsingissä ilmaisemaa EU:n kantaa, jonka mukaan Mashadov on Tshetshenian vaaleilla valittuna johtajana oikeutettu neuvotteluosapuoli. Venäläisestä näkökulmasta hän on terroristi, jonka kanssa ei neuvotella.

Presidentti Bill Clinton yritti saada Boris Jeltsinin hyväksymään ulkopuolisen välittäjän Tshetshenian selkkauksen lopettamiseksi. Jo ennakkoon tehtävä vaikutti mahdottomalta. Ja sitä se olikin. Jeltsin pakkasi laukkunsa ETYJ:n kokouksesta torstaina ennen aikojaan.

Niin kauan kuin Venäjä ei tunnusta Mashadovia kelvolliseksi neuvotteluosapuoleksi, ei Tshetshenian sodassa ole osapuolia, joiden näkemysten välillä joku voisi välittää.

Venäjä on päättänyt ratkaista Tshetshenian kysymyksen itse, eikä näytä alistuvan kansainvälisen yhteisön vetoomusten edessä. Pakotteita taas ei ole kukaan vakavasti tarjonnutkaan.

TIMO KERVINEN


Sivun alkuun