Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSähköpaimen

19.11.1999

Ei mitään häpyäRoisto on roisto, oli sitten vaikka insinööri. Pankkien sekoilu kymmenisen vuotta sitten maksoi meille veronmaksajille yli 50 miljardia, ja taas ollaan päätä aukomassa, vaikka entisetkin velat on maksamatta.


Rahamarkkinoiden hallitsematon vapauttaminen johti Suomessa ennen kokemattomaan tilanteeseen: pankkeja alkoi kaatua kuin mummoja syystuulessa. Vähän myöhemmin kaatui muitakin kuin mummoja - ja pankkeja.

Sähköpaimenkin muistaa vielä, kun pankeista yllättäen sai rahaa vain pyytämällä, jopa pyytämättä. Hattu kourassa -ajat olivat taakse jäänyttä elämää. Moni otti vaikka ei tarvinnutkaan.

Eikä aikaakaan, kun korot nousivat pilviin - jäi vain luu käteen. Kamalimmin kävi valuuttalainojen ottajille: devalvaatiot lisäsivät velkaa kolmanneksella. Alkoi olla kusi sukassa.

Eduskunta ja hallitus pelastivat velalliset - tuli pankkikriisi. Pankinjohtajat ymmärsivät tuon pelastamisen tyystin väärin: ei heitä pelastettu, vain asiakkaat.

Nyt vuori-insinööri Voutilainen, joka kutsuu itseään pankkimieheksi, uhoaa, että pers´aukiset asiakkaat saavat mennä Kelaan penneineen - pankkisaleja ei tarvitse tulla sotkemaan.

Kuka hullu nyt Kelaan menisi rahoineen, eiväthän ne siellä osaa laskea eläkkeitäkään.

Insinööri Voutilainen sen sijaan toivottavasti jää eläkkeelle - olomieheksi. Outokummussa Voutilainen ei löytänyt malmia, pankissa hän hukkasi rahat ja jos hän olisi HYKS:ssä leikkelemässä potilaita niin kaksipäisiä miehiä vilistäisi pitkin Töölöä.

Sähköpaimen jäi oikein tuumimaan, että onkohan Suomessa minkään firman julkista kuvaa hoidettu niin kelvottomasti kuin pankkien. Miten on mahdollista, että pohjoisen pallonpuoliskon hölmöimmät tyypit ovat kaikki hakeutuneet pankkeihin töihin?

Hölmöjä on tosin muuallakin. Ay-putiikki STTK:n pääsihteeri, Seppo Junttila, on taas kerran ehdottanut ay-pankin perustamista. Kun ay-pomot eivät saa edes liittojaan pysymään pystyssä, niin kuinka sitten pankin… Pankkituellako?

Joku TVK-niminen ay-lafka aikoikaan leikki noissa rahahommeleissa - ja hävisi maailmankartalta.

Ja viikon kevennyksenä suosittu seuraleikki Junttilan tuvassa: hankitaan pahvilaatikko, vaimo menee laatikkoon, ja Seppo koittaa arvata, kumpi siellä on.


Kolumnit -sivulle