Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVarokaa vanhemmat - taskuhirviöt tulevatLelumaailman uusi huuma - Pokémon-taskuhirviöt - alkoi Yhdysvalloissa noin vuosi sitten, ja nyt villitys on jo sitä luokkaa, että koulut sekä jotkut vanhemmat ovat ryhtyneet taistelemaan uutuusilmiötä vastaan.


Yhdysvaltoihin taskuhirviöt saapuivat Japanista. Aluksi maahan tuotettiin lasten tv-piirretty ja yhtäkkiä hirviöt olivat kaikkialla.

Piirroselokuvan vanavedessä saapuivat ensin videopelit, sitten lelut ja jättisuositut keräilykortit. Yhdysvalloissa ehätti ensi-iltaan juuri myös ensimmäinen pitkä Pokémon-elokuva, joka ponnahti välittömästi lippukassoilla ykköseksi.

Taskuhirviöt vetoavat erityisesti peruskouluikäisiin; taisteluhaluiset, mutta samalla söpöt piirroshahmot näyttävät kiinnostavan yhtälailla sekä poikia että tyttöjä.

Arviolta 5 miljoonaa amerikkalaislasta sijoittaakin nykyään viikkorahansa taskuhirviö-kortteihin ja muihin suosittuihin tuotteisiin.


Lelualan kultakaivos

Pokémon-hysteria on yltänyt Yhdysvaltain leluteollisuuden mukaan maan tähän asti suurimmaksi villitykseksi; se on peitonnut kevyesti jo sellaiset ilmiöt, kuin Tähtien sota, Furby ja Toy Story.

Pokémon-kamaa on myyty ympäri maailmaa jo 6 miljardin dollarin (noin 34 miljardin markan) edestä. Taskuhirviöleluja Yhdysvalloissa valmistava yhtiö on laajentanut tuotantoaan yli 20-kertaiseksi alkuperäisestä, mutta kysyntä kasvaa edelleen vauhdikkaammin kuin tuotanto.

Pokémon-pelejä on myyty jo seitsemän miljoonaa kappaletta Yhdysvalloissa, ja pelit pitävätkin hallussaan viittä perättäistä kärkisijaa myydyimpien videopelien listalla. TV-piirretty on myös hakannut kaikki muut lastenohjelmasuosikit ja ponnahtanut pikavauhtia tilastoykköseksi.

Pokémon-oikeudet hankkineella hampurilaisketjulla on käsissään varsinainen kultakaivos. Ravintoloihin jonotetaan, sillä lastenaterian mukana luvataan taskuhirviö-kamaa - tosin tavarat ovat paikoin jo loppuneet.


Vanhempien vastaisku

Opettajat ovat olleet huuman kanssa melkoisissa ongelmissa. Korttien tuominen kouluun onkin jouduttu kieltämään lähes kaikkialla Yhdysvalloissa, sillä välitunneilla harjoitettu kiihkeä vaihtokauppa on johtanut itkuun, järjestyshäiriöihin ja korttivarkauksiin.

Vaihtovillitys on johtanut myös joidenkin harvinaisten korttien huikeaan arvonnousuun. Pari markkaa maksaneesta kortista pulitetaan satoja dollareita, ja parhaista on maksettu jo 400 dollaria (yli 2 200 markkaa).

Osa vanhemmista on aloittanut vastaiskun taskuhirviöitä vastaan: he uskovat, että Pokémon-peli ja korttien keräily on uhkapeliin yllyttämistä ja syyte valmistajaa vastaan on jo nostettu.

Toiset vanhemmat puolestaan sanovat, että huonompiakin villityksiä on nähty. Heidän mielestään keräilykortit ovat innostaneet lapsia lukemaan ja laskemaan. Lisäksi keräilyn, vaihtamisen ja lajittelun on väitetty edistävän oppimista.

Kaikki eivät ole kuitenkaan samaa mieltä. Jotkut vanhemmista ovat kurkkuaan myötä täynnä taskukokoisien hirviöiden hallitsemia lastenhuoneita.

Joissakin lehdissä kysellään jo kasvatusasiantuntijoilta ohjeita siitä, kuinka saadaan Pokémoneihin liikaa hullaantunut lapsi takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.

STT-MH
19.11.1999

Kuva: Pokémonin viralliselta kotisivulta.


Ajassa -sivulle