Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Elämää yhden kortin varassa

Kännykän SIM-kortti on uusi turvatietokone



SIM-kortti on jokaisen kännykän sisällä se postimerkin kokoinen metallinpala, jota ilman soittaminen ja kaikki muut puhelimen toiminnot ovat mahdottomia. Tähän saakka SIM-kortti on pitänyt sisällään puhelimen omistajan kannalta oleelliset tiedot, mutta tulevaisuudessa kortista tulee yhä monipuolisempi.


Kun siihen ladataan lisää tietoja käyttäjästä, hänen rutiineistaan ja huvituksistaan, SIM-kortti kattaa koko elämän.

Trenditietoisimmat vaihtavatkin muutaman vuoden kuluttua paitsi puhelimensa myös sen SIM-kortin ainakin vuoden välein. Tähän saakka yhdellä kortilla on pärjännyt viisi, kuusi vuotta. Eli yhden kortin varassa on tullut toimeen lähes siitä lähtien, kun kännykät toden teolla alkoivat yleistyä.

SIM-kortteja tekee Suomessa Kehä kolmosen varrella sijaitseva Setec Oy. Se on entinen Suomen Pankin setelipaino, josta keskuspankki nykyäänkin omistaa lähes puolet. Viime vuonna Setecin SIM-kortteja valmistavan matkaviestinyksikön liikevaihto oli runsaat 19 miljoonaa markkaa.

Mutta kun summat ovat pieniä, ovat kasvuprosentitkin hurjia, sillä kasvua kertyi kaikkiaan 165 prosenttia edellisvuodesta.

Tänä vuonna tavoitteena on rikkoa 40 miljoonan markan raja, joten kasvua odotetaan yli sata prosenttia. Ensi vuoden kasvu jatkuu lähes kokonaan viennin varassa ja lisämarkkinoita haetaan Pohjoismaiden ohella Saksasta, Italiasta, Singaporesta ja Taiwanilta.

Vielä toissa vuonna matkaviestinyksikkö näytti lähes miljoonan markan tappiota, mutta vuosi sitten liikevoittoa kertyi jo kaksi miljoonaa markkaa.

Kaiken kaikkiaan SIM-kortteja Setecissä on valmistettu viisi vuotta, mikä koko alan kehityksen huomioonottaen on jo pitkä aika. SIM-kortti on yksi ns. äly- eli toimikortin sovellus ja niitä Setecissä on tehty jo vuosikymmen.


Pörssikauppaa ja elokuvalippuja

SIM-korttien tulevaisuuden käyttömahdollisuuksia näyttää rajoittavan vain mielikuvitus. Jo nyt niillä voi tehdä pörssikauppaa tai varata elokuvalippuja.

Setecin asiakas Singapore Telecom on tänä syksynä tarjonnut mahdollisuuden ostaa ja myydä osakkeita pörssissä vain antamalla käsky matkapuhelimen SIM-kortille.
- Tällaisia aika edistyksellisiä käyttäjiä on satoja, korkeintaan tuhat, sanoo teknologiajohtaja Lauri Pesonen.

Norjassa puolestaan elokuvalippujen varaaminen onnistuu SIM-korttien ansiosta, mutta sielläkään käyttäjämäärät eivät vielä päätä huimaa.

Pesosen mukaan matkapuhelimet ja SIM-kortit kehittyvät suurin piirtein samaan tahtiin. Kun tähän saakka puhelimilla on tyydytty välittämään puhetta ja dataa kuten tekstiviestejä, tulevaisuudessa siirrytään Internet-pohjaiseen tiedonvälitykseen, jossa myös kuva ja liike siirtyvät langattomasti.

Samaan aikaan SIM-kortin kapasiteetti ja älykkyys ovat lisääntyneet.

Langattomien pankki,- pörssi- ja sähköisen kaupan palvelujen myötä myös turvallisuuden on kehityttävä.

Jo nyt tietoturvallisuuden apuna on PKI eli julkisen avaimen teknologia. Se tarkoittaa, että SIM-kortti tunnistaa luotettavasti kulloinkin toistensa kanssa tekemisissä olevat osapuolet.

- Tällä turvataan, että pankissa oikea summa rahaa siirtyy oikealle tilille tai osakekauppa hoituu sovitulla hinnalla. Mukaan tarvitaan myös luottamuksellisuus eli salaus, Pesonen sanoo.

Hän kuvaileekin SIM-korttia turvatietokoneeksi, jonka ominaisuuksia ei pysty murtamaan. Soneran kanssa Setec on jo toteuttanut digitaalisen allekirjoituksen matkapuhelimiin ensimmäisenä maailmassa.

SIM-korttien markkinat ovat toistaiseksi olleet eurooppalaisten yritysten käsissä. Maailmanlaajuisesti suurin toimikorttien valmistaja on ranskalainen Gemplus. Amerikkalaiset ovat tulleet alalle jälkijunassa.

- Itse asiassa on käynyt niin, että eurooppalaiset ovat vallanneet Yhdysvalloista sen vähän markkinan mitä siellä on, Pesonen sanoo.

Hän arvioi osittain syyksi sen, että Yhdysvalloissa turvallisuuskäsitteet eivät ole olleet niin näkyviä kuin Euroopassa.

STT-MH
19.11.1999


Ajassa -sivulle