Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Uusi TAE-sopimus estää epävakauttavat asevoimien keskitykset



Euroopan tavanomaisia aseita vähentävän, uudistetun TAE-sopimuksen tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa Euroopan vakautta.


Sopimuksen allekirjoittaneet sotilasliittoihin kuuluvat ja kuuluneet 30 valtiota lupaavat estää epävakauttavat asevoimien keskitykset.

Alkuperäisen TAE-sopimuksen tavoitteena oli estää yllätyshyökkäykset. Sen solmivat Pohjois-Atlantin puolustusliitto NATO ja Varsovan liiton maat vuonna 1990.

Kun ensimmäisessä TAE-sopimuksessa aseistuksen määrä oli sovittu sotilasliittojen välillä, niin nyt katot on sovittu maittain.

Uuteen TAE-sopimukseen sisältyy myös määräyksiä vyöhykekiintiöistä, joiden perusteella yksittäisillä valtioilla on oikeus ottaa ulkomaisia joukkoja alueelleen.

Uudessa TAE-sopimuksessa säilyivät ns. sivustamääräykset, joiden mukaan Venäjä voi sijoittaa sivusta-alueilleen vain rajoitetun määrän kalustoa.

Jo vanha TAE-sopimus vähensi Euroopan tavanomaista aseistusta. Uusi TAE-sopimus vähentää sitä edelleen. Se asettaa rajat kunkin allekirjoittajamaan panssarivaunuille, tykistölle, panssaroiduille ajoneuvoille sekä taistelulentokoneille ja -koptereille.

Sopimuksen noudattamisen valvontaa parannetaan uudessa TAE-sopimuksessa sillä tavoin, että sopimusmaiden on kutsuttava tarkastajat paikalle, kun vyöhykekiintiöitä ylitetään väliaikaisesti kuten monikansallisten harjoitusten aikana.

Jo vanhaan TAE-sopimukseen sisältyvällä tietojen vaihdolla ja valvonnalla lisättiin mahdollisuuksia ennakoida muiden toimintaa.

Vanhan TAE-sopimuksen uudistamisesta päätettiin Lissabonissa ETYJ:n huippukokouksessa 1996.

Venäjä vaati sopimuksen uudistamista heti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, koska sopimuksen määräämä liittokunta-aikainen aseistuksen määrä ja kaluston sijoittaminen eivät vastanneet sen uusia tarpeita.

NATO:n aie ottaa kolme uutta jäsenmaata antoi Venäjälle pontta vaatia lisää muutoksia TAE-sopimukseen. Länsi suostui TAE:n muuttamiseen Venäjän pelkojen hälventämiseksi.

Kaikki ETYJ-valtiot allekirjoittivat Istanbulissa uuden sopimuksen luottamusta ja turvallisuutta lisäävistä toimista (LTL), joita jo ETYJ:ä edeltänyt ETYK on laatinut vuodesta 1984 lähtien. Uusin sopimus korvaa vuodelta 1994 peräisin olevan sopimuksen.

TAE-sopimuksen ja LTL -toimien tärkeä ero on siinä, että TAE-sopimus keskittyy aseisiin kun taas LTL-toimet painottavat toimintaa, kuten esimerkiksi sotaharjoitusten ilmoittamista.

STT-IA
19.11.1999


Ulkomaat -sivulle