Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Uudet sovellusalueet kasvattavat langatonta tiedonsiirtoa



Langaton, ajasta ja paikasta riippumaton tiedonsiirto GSM-verkossa kasvaa jatkuvasti. Kasvua nopeuttavat uudet, aikaisempaa nopeammat tiedonsiirtoteknologiat ja helppokäyttöisemmät palvelut sekä näiden hyödyntäminen uusilla sovellusalueilla.


Suomen matkapuhelinliittymien määrä suhteessa väkilukuun, on maailman korkein. Liittymätiheys on tällä hetkellä Suomessa 63 prosenttia.

Uusien sovellusalueiden ja GSM-tekniikan hyödyntämisen erilaisissa robottisovelluksissa arvioidaan mahdollistavan tulevaisuudessa 100 prosentin liittymätiheyden ylittämisen Suomessa.

Esimerkkinä uuden ajan palvelusta on Soneran syyskuun alussa lanseeraama nopeutettu piirikytkentäinen tiedonsiirtopalvelu GSM HiSpeed Data. Palvelu kattaa koko GSM-verkon peittoalueen ja pystyy parhaimmillaan siirtämään tietoa jopa nelinkertaisella nopeudella entiseen verrattuna.

- Olemme paketoineet kaikki tarvittavat datansiirtopalvelut omalle SIM-kortille, joka on helppo ottaa käyttöön, tuotepäällikkö Niko Kettunen Sonera Matkapuhelinpalveluista kertoo.

Data-liittymä sisältää GSM Tekstin sekä GSM HiSpeed Datan lähtevän ja tulevan datapalvelun. Lisäksi liittymässä on mahdollisuus hyödyntää GSM Fax -palvelua.

- Data-liittymä on erinomainen liittymä sovelluksiin, joissa täytyy siirtää tietoa suuriakin määriä, kuten erilaisissa valvonta- ja automaatiosovelluksissa, Kettunen sanoo.

Perinteisesti langatonta tiedonsiirtoa on käytetty esimerkiksi sähköpostien lukemiseen. Nyt langattomuuden etuja eli kustannustehokkuutta, turvallisuutta ja luotettavuutta GSM-verkossa on alettu hyödyntää aivan uusilla sovellusalueilla.

Esimerkkeinä ovat autotehtaan automaatio, hissihuolto, mittareiden kaukoluenta, turvapalvelut, päivittäistavarakauppa, maksuliikenne sekä logistiikka.

Muun muassa Soneran FleetWare -järjestelmässä langatonta tiedonsiirtoa ja Internet-tekniikkaa on hyödynnetty uusin ohjelmistoteknisin keinoin. Asiakkaat voivat kytkeytyä palveluun panostamatta itse tekniseen ympäristöön.

Esimerkiksi turvallisuutta ja riskienhallintaa voidaan hoitaa palvelujärjestelmällä, joka perustuu juuri langattomaan tiedonsiirtoon ja internet-tekniikkaan.

Mobiilimaksaminen eri muodoissaan sekä erilaisten laitteiden, kuten ovien, puomien ja esimerkiksi automaattien avaamiset ja käytöt ovat jo nyt arkipäivää. Näille kustannussäästöjä tuoville ja elämistä helpottaville sovelluksille odotetaan nopeaa kasvua.

- Tulevaisuudessa tiedonsiirron nopeus vielä kasvaa. Langattoman tiedonsiirron yhdistäminen automaatioon varmistaa siis yrityksissä tuotantoa, helpottaa sen valvontaa ja luo vielä lisää edellytyksiä kustannussäästöille.

- Langattomuus avaa uusia, tuotantoa ja toimintaa tehostavia mahdollisuuksia, johtaja Jorma Tukia Soneran New Communications Services -yksiköstä sanoo.

IKK
19.11.1999


Talous -sivulle