Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Menossa post-jeltsiniläisen Venäjän vallanjako"

Venäjän skandaalisirkuksen pelätään vieroittavan äänestäjiä uurnilta



Venäjän vaalikampanjoiden tiimoilta maan viestimissä pyörivä skandaalisirkus on herättänyt monet pohtimaan, kääntääkö yhä useampi venäläisäänestäjä selkänsä vaaliuurnille.


Tuoreen mielipidetutkimuksen perusteella syytä huoleen näyttäisi olevan: Yhteiskunnallinen mielipide -säätiön selvityksen mukaan 90 prosenttia venäläisistä ei luota presidenttiin, ja liki kaksi kolmesta ei luota hallitukseen eikä parlamenttiin.

Suurena syynä luottamuksen rapautumiseen on pidetty viestimissä riehuvaa "panettelusotaa", jonka kohteena on poliittinen, taloudellinen ja virkamieseliitti. Pietarilaisen politiikantuntijan, dosentti Valeri Ostrovskin mukaan kaikenlainen likasankojournalismi on lisääntynyt tänä vuonna "vyörynomaisesti".

Venäläiset ovat saaneet märehtiä valtion pääsyyttäjän sänkyseikkailuja, presidentti Boris Jeltsinin perheen epäilyttäviä raha-asioita ja duuman vaalien näkyvin ehdokkaisiin kohdistuneita väärinkäytössyytöksiä, joiden todenperäisyydestä on vaikea saada selkoa.

- Kyse on ensinnäkin omaisuudenjakoon liittyvästä taistelusta, ja toisekseen vallanjaosta post-jeltsiniläisellä Venäjällä nyt, kun (Jeltsinin) lähdöstä ei ole enää epävarmuutta, Ostrovski arvioi viitaten ensi kesän presidentinvaaleihin.

Hänen mukaansa panettelu on tarpeellinen kampanja-ase poliittisten ryhmien käsissä, koska ne eivät muutoin kykene erottautumaan toisistaan.

- Meillä on 99 samanlaista vaaliohjelmaa. Kenelläkään ei ole todellista poliittis-taloudellista ohjelmaa, vaan kaikki lupaavat auttaa köyhiä, alentaa veroja ja tukea teollisuutta, hän laukoi Pietarin television perjantaina järjestämässä keskustelutilaisuudessa.


Sätkynukketoimittajat

Moni venäläisäänestäjä on ymmällään skandaaliväitteiden keskellä. Käsitys siitä, että monen "paljastuksen" takana on maksettu sätkynukketoimittaja, on yleinen.

Venäjän sisäministeriön tutkimuslaitoksen johtaja, miliisin kenraali-majuri Aleksandr Gurev varoitteli yleistyksistä.

- Moni toimittaja on tehnyt yhteiskunnan kannalta arvokkaita paljastuksia, ja kaikki eivät suinkaan ole maksettuja, itsekin duuman vaaleihin osallistuva Gurev muistutti.

Venäjän keskusvaalilautakunnassa on pohdittu mahdollisuutta puuttua viestinten karkeimpiin ylilyönteihin kovin ottein. Uuden vaalilain perusteella keskusvaalilautakunta voi jopa sulkea viestimen, joka "yllyttää kansalaista äänestämään jonkin ehdokkaan puolesta tai tätä vastaan".

- Toisaalta viestinten sulkeminen ei ole mikään keino. Perustuslaki takaa sananvapauden, keskusvaalilautakunnan edustaja Dmitri Krasjanski totesi. Hän korosti myös, että viestimillä pitää olla oikeus julkaista ikäviä tietoja, jos ne ovat todenperäisiä.


Äänestäjä huolissaan muusta

Gurev arveli, että viime kädessä venäläisiä kiinnostavat aivan muut asiat kuin skandaalit: vaalitilaisuuksissa ihmiset ovat purkaneet huoltaan omasta toimeentulostaan, maan ankeasta talousjamasta ja rikollisuuden kasvusta.

Järjestäytyneeseen rikollisuuteen perehtynyttä kenraali-majuria huoletti skandaalijuttuja enemmän rikollispiirien pyrkimys tunkeutua maan kansanedustuslaitokseen.

- Duuman vaaleissa tuskin kyetään 100-prosenttisesti estämään rikollispiireihin kytköksissä olevien ihmisten valtaanpääsy, hän varoitti. Hänen mukaansa "rikollisten" edustajien osuus jäänee duumassa kuitenkin pieneksi.

Uuden vaalilain turvin keskusvaalilautakunta sai oikeuden penkoa tarkasti ehdokkaiden taustat, minkä takia moni vaaliliitto on joutunut siivoamaan listoiltaan hämäräperäisiä ehdokaskandidaatteja.

- Hallitus ja viranomaiset ovat tehneet tässä suhteessa kolossaalisen työn, Gurev kiitteli.

STT-VT
19.11.1999


Ulkomaat -sivulle