Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys"Susirajan vihreät" suuttuivat vihreiden eduskuntaryhmälleKuopiolaiset vihreät ovat suuttuneet vihreän eduskuntaryhmän toimille Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirtokysymyksessä. Kuopiolaisia närästävät ennen kaikkea eduskuntaryhmän menettelytavat.


Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla Anttila ja kansanedustaja Erkki Pulliainen antoivat torstaina omissa nimissään kannanoton, jossa korostettiin, että tiedekuntaa ei tule siirtää Kuopioon. Kannanotto sai myös muun ryhmän tuen.

Kuopion vihreitä edustava Erkki Björk käytti vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa sunnuntaina Tampereella kiivaan puheenvuoron ryhmän toimista.

Hänen mielestään ryhmän olisi pitänyt vaatia, ettei asiaa revitä enää seitsemän vuoden tauon jälkeen auki uudelleen.

Kannanotossa ei olisi pitänyt lähteä siitä, että siirtoa vastustetaan. Kuopiolaiset eivät hänen mukaansa sinänsä halua ottaa kantaa siihen, pitäisikö tiedekunta siirtää.

Björkin mukaan Anttilan ja Pulliaisen kannanotto on jo käännetty Kuopiossa vihreitä vastaan. Hän ihmetteli, ettei eduskuntaryhmä kysynyt asiasta mitään Kuopion vihreiltä.
- Tämä on helsinkiläisyyttä, pääkaupunkilaisuutta, hän arvosteli.

Björkiä harmittaa myös argumentointi asian tiimoilta. Hänen mielestään esimerkiksi näkemykset hyvinvointitutkimuksen tasosta Kuopiossa ovat vääriä. Hän piti koko asiaa vihreille pahana aluepoliittisena kannanottona.

Björk muistutti myös, että vihreä liitto ei nostanut sormeaan pystyyn silloin, kun hammaslääketieteen opetus ja tutkimus lakkautettiin Kuopiossa.


Lopputulos selvä?

Anttila joutui keskustelussa selvästi puolustuskannalle. Hän korosti, että pääministeri Paavo Lipposen (sd.) linjaus asiassa oli yllätys. Hänen mielestään tärkeintä olisi, että tiedekunta saa työrauhan. Hän myös huomautti, että Kuopion tutkimustraditio on hieman erilainen kuin Helsingissä.

Vihreiden "optioministeri" kansanedustaja Osmo Soininvaara puolusti Anttilaa. Hän muistutti, että vihreillä ei ole puoluekuria ja että kansanedustajat voivat muodostaa vapaasti omat näkemyksensä.

Soininvaaran mielestä tiedekunta voitaisiinkin luovuttaa, jos kyse olisi vain aluepolitiikasta. Kuitenkin siinä on kyse myös tiedepolitiikasta ja tiedekunnassa työskentelevien ihmisten asemasta.

Eduskunnan torstaisessa keskustelussa selvisi, että toistaiseksi tiedekunnan mahdollisesta siirtämisestä tehdään selvitys. Vaihtoehtoisina sijoituspaikkoina ovat Helsinki ja Kuopio.

Soininvaara tosin kertoi Tampereella vihreiden saaneen jo viestiä siitä, että selvityksen lopputulos on selvä.


Muutakin kuin edunvalvontaa

Valtuuskunnan varsinaisena teemana oli aluepolitiikka. Valtuuskunta antoi eväitä vihreän aluepoliittisen ohjelman laadinnalle. Puolueella ei nimittäin ole vielä aluepoliittista ohjelmaa.

Valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Sauri kertoi mm. kokemuksistaan kuntaliiton hallituksen jäsenenä. Tilanne on hänen mukaansa usein vaikea, kun monissa asioissa vihreillä ei ole kantaa.

Useissa puheenvuoroissa korostettiin, että aluepolitiikka on muutakin kuin edunvalvontaa. Ohjelmaa laaditaan vihreän liiton varapuheenjohtajan Harriet Longan johtamassa työryhmässä. Ohjelma on tarkoitus hyväksyä puoluekokouksessa Kotkassa ensi toukokuussa.

STT-IA
21.11.1999


Politiikka -sivulle