Havainnot leväkukinnoista suoraan Arandalta verkkosivuille



Merentutkimuslaitoksen tutkimusalus Aranda tekee kahden viikon tutkimusmatkan kiertäen kaikki Suomen merialueet aina pohjoista Itämerta ja Perämerta myöten. Mereltä raportoidaan leväkukinnoista suoraan Internetiin.


Matkanjohtaja Juha Flinkmanin mukaan tarkoituksena on tutkia Itämeren tilaa mahdollisimman monipuolisesti.

- Keräämme näytteitä avomeren kasvi- ja eläinplanktoneista. Lisäksi tutkimme meren suolaisuutta ja ravinteita, Flinkman selvitti lähtötunnelmissa.

Tutkimusmatka on osa Merentutkimuslaitoksen Itämeren tilan seurantajärjestelmää.

- Mereltä raportoidaan tuttuun tapaan kaikista leväkukintoihin liittyvistä havainnoista Merentutkimuslaitoksen verkkosivuilla, Flinkman opastaa maakrapuja.

Lämpimästä alkukesästä huolimatta sinilevä ei ainakaan vielä ole levinnyt Itämerelle. Flinkmanin mukaan rehevöityminen on kuitenkin yhä yksi Itämeren suurimmista ongelmista.

Touhua ympäri vuorokauden

Kahden viikon tutkimusjakso 60-metrisellä Arandalla on kallista lystiä. Koko reissun hinnaksi kertyy yli miljoonaa markkaa. Matkalla olo käytetäänkin tiiviiseen tutkimustyöhön eikä aikaa jää maisemien ihailulle tai auringon otolle.

- Tämä on yhtä touhuamista lähes 24 tuntia vuorokaudessa. Sydänyöllä ehtii vähän nukkuakin, mutta muuten töitä tehdään lähes kaiken aikaa, Flinkman kuvailee aluksen kannella.

Flinkmanin mukaan kalliista meriajasta otetaan muutenkin kaikki mahdollinen hyöty irti.

Kymmenenhenkisen tutkimusryhmän mukaan on päässyt tällä kertaa neljä meribiologian opiskelijaa, joilla on oiva tilaisuus tutustua Itämeren eläinplanktoniin.

Viikon 27 alussa Aranda pyörähtää Hangon satamassa, jossa tehdään vaihto ja otetaan seuraavat neljä opiskelijaa kyytiin.

Kuva-aineistoa eläinplanktoneista

Aranda on liikkeessä lähes koko tutkimusmatkan ajan lukuun ottamatta pysähdyksiä näytteenottopaikoilla.

Kahden viikon aikana alus täyttyy tutkimusaineistosta, jota kerätään muun muassa sinilevistä, eläinplanktonin tuotannosta, ravinnonkäytöstä ja lajistosta.

Flinkmanin suunnitelmissa on myös koota Internetiin eläinplankton-opas, josta löytyisivät kuvien kera eri lajit ja niiden kehitysvaiheet. Sitä varten Itämereltä on tarkoitus saada kokoon mahdollisimman paljon kuva-aineistoa.

Tutkimusmatkan jälkeen alus nostetaan Kotkaan telakalle, jossa se saa uudet potkurinlavat. Huollon jälkeen Arandan miehittää kansainvälinen tutkimusryhmä, joka syventyy sinilevien tutkimiseen.

Kymmenen vuotta seilannut Aranda on muutenkin tiiviissä käytössä lähes ympäri vuoden. Vuoden ensimmäinen matka suuntautui maaliskuun alussa Gotlannin kaakkoisrannikolle.

Elokuuksi alus on vuokrattu miehistöineen brittiläis-tanskalaiselle geologiselle retkikunnalle, joka tutkii Islannin ja Grönlannin välisen Tanskansalmen pohjakerrostumien päällimmäisiä osia.

STT-IKK
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE