Budjettineuvottelut käydään ripeään tahtiinValtion talousarvion valmistelu jatkuu maanantaina ministeriökohtaisilla neuvotteluilla.


Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) esitti keskiviikkona ministeriönsä budjettiesityksen, jonka loppusumma nousi 192 miljardiin markkaan. Summasta 6 miljardia aiotaan käyttää valtionvelkojen takaisin maksuun.

Viime vuonna budjettiehdotuksen menot jäivät runsaaseen 187 miljardiin, mutta lisäbudjetit nostivat lopullisen loppusumman 191 miljardiin.

Ministeriökohtaisissa neuvotteluissa muut ministeriöt esittävät omaan alaansa kuuluvat yksityiskohtaiset ehdotukset sisällytettäviksi lopulliseen budjettiesitykseen, joka laaditaan niin sanotussa budjettiriihessä, joka alkaa tänä vuonna 25. kesäkuuta.

Niinistö on ilmoittanut, että kovin paljon pelivaraa ei budjettiesityksessä ole. Ministeriöt saavat esityksensä varmimmin läpi tinkimällä samalla jostakin muusta menostaan. Neuvotteluihin on varattu vain kaksi ympäri pyöreää päivää. Ainoastaan kauppa- ja teollisuusministeriön neuvottelut jäävät perjantaiksi.

Maanantain neuvottelut alkavat jo aamu kahdeksalta ympäristöministeriön kuulemisella. Neuvottelujen pitäisi päättyä illalla puoli kahdeksalta.

Rahaa kehitysapuun ja presidenteille

Ympäristöministeri Satu Hassin (vihr.) alaisuuteen kuuluvat myös kehitysyhteisömäärärahat, jotka kasvavat verokertymän nousun myötä, koska määrärahat on jo päätetty sitoa 0,34 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Käsiteltävinä ovat myös ulkoministeriön, opetusministeriön, puolustusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön menot sekä valtioneuvoston kanslian ja tasavallan presidentin menot.

Presidentin kanslian menot kasvavat ainakin sen verran, mitä tarvitaan eläkkeelle siirtyvän presidentti Ahtisaaren palvelujen järjestämiseen.

Presidentti Mauno Koiviston palveluihin on varattu tämän vuoden budjetissa 590 000 markkaa. Presidentin kanslian kuluihin menee lähes 50 miljoonaa markkaa.

Tiistaina käsitellään maa- ja metsätalousministeriön, sisäministeriön, liikenneministeriön, työministeriön ja opetusministeriön asiat. Jos suunnitelmat pitävät, neuvottelut päättyvät iltakahdeksalta eikä keskiviikkona ja torstaina neuvotella mistään.

STT-IA
2.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE