Viikon pelidemo: Digging JimCommodore 64:llä pelanneet muistavat varmaan pelit nimeltä Boulder Dash. Boulder Dash pelejä ilmestyi ainakin kymmenkunta. Persei Entertainment on tehnyt saman pelin nimellä Digging Jim.


Jim on kaivaja, joka tupsahtaa keskelle kaivosta ovesta. Jimin täytyy kerätä kaivoksesta määrätty määrä timantteja, jotta hän pääsee lukossa olevasta ovesta seuraavaan kaivokseen. Jimin tehtävää vaikeuttaa putoavat kivet, erilaiset muurit, örkit ja laajeneva amoeba.

Demossa on kaksikymmentä kenttää, joiden avullla pääsee tutustumaan peliin. Aluksi säädetään pelin asetukset. Äänet, ohjaimet, värit ja virkistystaajuus. Demon kahdestakymmenestä kentästä voidaan valita aloituskentäksi 1, 5, 10 tai 15. Aloittamalla 1:stä voidaan F1:llä valita mikä tahansa kenttä pelattavaksi.

Pelissä tarvitaan niin päättelykykyä, kuin nopeita refleksejä. Harvoin kentän pääsee läpi ensimmäisellä yrittämällä. Pelin alussa pelaajalla on kolme elämää. Aina viidensadan pisteen välein saadaan yksi lisäelämä.

Jimiä ohjataan nuolinäppäimillä, Space+nuolinäppäin voidaan syödä maata Jimin ympäriltä liikkumatta, Tab- näppäimellä voidaan tehdä itsemurha, P- näppäimellä pidetään tauko ja ESC- näppäimellä palataan alkuvalikkoon. F1- näppäimellä valitaan kenttä.

Pelissä on yli kaksikymmentä erilaista objektia joista kaikki eivät ole mukana demossa. Kaikki vapaat alueet on peitetty mullalla (DIRT). Jim voi kaivaa multaa, mutta örkit ja muut objektit eivät läpäise multaa.

Örkkejä, kiviä ja muita esteitä

 • Kivet (BOULDERS) ovat mullan seassa. Kivet putoavat kentän vapaat ruudut, mutta pysähtyvät multaa ja muihin esteisiin. Jim pystyy työntämään yhtä kiveä kerrallaan. Kivet tappavat osuessaan niin Jimin kuin örkit.
 • Timantit (DIAMOND) ovat valmiiksi kentällä tai saadaan muista objekteista. Myös tappavia pudotessaan.
 • Rikkoutuvat timantit (FRAGILE DIAMOND) rikkoutuvat joko pudotessaan tai muiden objektien osumasta.
 • Graniittimalmi (GRANITE ORE) muuttuu kiven iskusta timantiksi. Putoaa ja tappaa kuin kivi.
 • Seinä (WALL) estää niin olioiden kuin Jiminkin matkaamisen. Voidaan tuhota räjäyttämällä.
 • Terässeinä (SOLID WALL) on muuten kuin tavallinen seinä, mutta ei rikkoudu.
 • Taikaseinä (MAGIC WALL) on normaalisti tavallinen seinä, mutta kiven osumasta muuttuu taikaseinäksi. Kun kivi menee taikaseinän läpi, se muuttuu timantiksi tai timantti kiveksi. Taikaseinän alla täytyy olla tyhjää, jotta timantit mahtuvat putoamaan.
 • Laajeneva seinä (EXPANDING WALL) on kuin tavallinen seinä, mutta laajenee joko pysty- tai vaakasuuntaan kaikki vapaat alueet.

 • PLASMA laajenee myös kaikki vapaat alueet. Plasman vangiksi jää todella helposti.
 • PROTOZO on örkki joka liikkuu koko ajan ja kääntyy vasemmalle aina kun pääsee. Räjähtää osuessaan Jimiin. Kuolee pudotettaessa muita objekteja päälle. Myös amoeba tappaa.
 • CAVE GULL liikkuu koko ajan ja kääntyy oikealle aina kun pääsee. Muuttuu yhdeksäksi timantiksi räjähtäessään.
 • EATER syö timantteja ja tappaa osuessaan Jimin. Kääntyy oikealle aina kun pääsee. Ei ole mukana demossa.
 • AGGRESSOR jäljittää Jimiä aistiensa avulla. Aggressorilta pystyy piiloutumaan esteiden taakse. Ei ole mukana demossa.
 • CILIA liikkuu suoraa linjaa niin kauan kunnes osuu esteeseen ja muuttaa suuntaa.
 • AMOEBA paisuu kuin pullataikina joka suuntaan. Pystyy laajentumaan vapaita alueita ja multaa pitkin. Muuttuu määrätyn ajan kuluttua kiviksi. Jos amoeban saa saarrettua ennen ajan loppumista niin, ettei se pääse laajenemaan, se muuttuu timanteiksi.

 • TNT-laatikko (TNT BOX) räjäytetään laukaisimella. Kaikki TNT-laatikot räjähtävät kerralla kun laukaisinta käytetään. Jim pystyy työntämään yksittäisiä laatikoita ja ne käyttäytyvät samoin kuin kivet.
 • Laukaisin (DETONATOR) aktivoidaan, jonka jälkeen kaikki TNT-laatikot räjähtävät.
 • Pommi (DROP BOMB) saadaan pois päältä pudottamalla niiden päälle jokin objekti tai pudottamalla pommi objektin päälle. Ei ole mukana demossa.
 • Putket (TUBES) ovat joko yksi- tai kaksisuuntaisia. Vain Jim voi vaihtaa maisemia putkilla.
 • Jimin timantin keruu alkaa aloitusovelta (START DOOR). Lopetusovi (EXIT DOOR) on lukossa niin kauan, että kaikki tarvittavat timantit on kerätty. Tämän jälkeen Jim pääsee ovesta seuraavaan kaivokseen. Varo räjäyttämästä ovea örkeillä tai räjähteillä.

Rekisteröinti avaa oven sataan kenttään

Pelin hakemistosta löytyy MANUAL- kansio, jossa on selaimella luettavia ohjeita ja vinkkejä.

Rekisteröimällä poistuu kaikki demon rajoitukset. Demon 30 päivän kokeiluoikeus poistuu, kaikki sata kenttää on pelattavissa, kaikki toiminnot ovat käytössä pelissä ja editorissa, uusia kenttiä voi ladata Internetistä, sekä kaikki oliot ovat pelissä mukana.

Demo sisältää myös editorin, jolla voi itse suunnitella kenttiä. Itse tehtyjä kenttiä voi testata ja pelata vasta rekisteröitymisen jälkeen.

Rekisteröityminen maksaa 20 dollaria, eli noin 120 markkaa.

Laitteistovaatimukset: minimi P90, 16 Mb RAM, Win 95/98/NT 4.0, DirectX 3.0, 1 Mb näytönohjain. Suositellaan P133, 32 Mb RAM Win 95/88/NT 4.0, DirectX 3.0, 2 Mb näytönohjain.

Digging Jim on valmistajasta johtuen hieman erilainen kuin esikuvansa, mutta tähänkin jää kyllä yhtälailla koukuun. Digging Jim sopii koko perheelle leppoisan tyylin ja helpon hallittavuuden johdosta.

MIKA KULMALA
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE