Bangemannin "loikkaus" hallitsi Suomen EU-starttiaSaksalaisen teollisuuskomissaarin Martin Bangemannin yllättävä loikkaus Euroopan unionin komissiosta hallitsi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ensimmäistä päivää. Bangemann on ilmoittanut hyväksyneensä työtarjouksen puhelinyhtiön johtajana Espanjassa.


Uuden EU-komission virkaanastumiseen on enää muutama kuukausi, ja EU-maiden uskottiinkin Suomen johdolla olevan yhtä mieltä siitä, että Bangemannille ei nimitetä seuraajaa.

EU-komissio päätti kokouksessaan torstaina, että kilpailukomissaari Karel van Miert hoitaa Bangemannin tehtävät teollisuussektorilla.

Vaikka Bangemann ei enää hoidakaan komissaarin tehtäviään, hän ei kuitenkaan voi aloittaa työskentelyä espanjalaiselle Telefonicalle ennen kuin hänen eroaan koskevat oikeudelliset seikat on käsitelty.

EU:n perussopimuksen mukaan eroava komissaari jää työhönsä, kunnes seuraaja on asetettu. Toisaalta jäsenmaat voivat yksimielisesti päättää olla täyttämättä virkaa.

Eroavan komissaarin tiedottaja sanoi, että Bangemann ei aio nostaa palkkaansa ja että hän on jo luovuttanut virka-autonsa takaisin.

Bangemannia vastaan suunnattu kritiikki komission sisä- ja ulkopuolella koski enimmäkseen sitä, että komissaari loikkasi komissiosta sellaisen johtavan eurooppalaisen yrityksen leipiin, jonka alueesta hän on komissaarina ollut vastuussa.

Teollisuuskomissaarina Bangemann on valvonut telekommunikaatiosektoria, joka EU-komission johdolla on viime vuosina vapautettu koko Euroopassa.

EU:n perussopimuksen mukaan komissaarien pitää mandaattijaksonsa jälkeen toimia varovasti uusien työtehtävien valinnassa. Jos entinen komissaari rikkoo sääntöjä, EU:n ministerineuvosto tai komissio voi haastaa hänet EU:n tuomioistuimeen Luxemburgiin.

EU-komissio keskusteli torstaina epävirallisesti useita tunteja Bangemannin nimityksestä. Tiedottajan mukaan tunnelma keskustelussa ei ollut hyvä. Muodollisessa kokouksessa myöhemmin päivällä - ilman Bangemannia - komissio totesi, että saksalainen komissaari oli suostunut siihen, että hän ei enää hoida tehtäviään.

STT-IA
2.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE