Valtasaari: Näin ei voi enää jatkua

Slovakian valtiosihteeri Figel myötäili Suomen pakolaiskantaa



Slovakian ja Suomen välisissä keskusteluissa ei maanantaina tehty konkreettisia päätöksiä siitä, kuinka romanipakolaisasia hoidetaan.


Slovakian ja Suomen ulkoministeriöiden valtiosihteerit Jan Figel ja Jukka Valtasaari olivat kuitenkin molemmat sitä mieltä, että asia on vakava ja hoidettava kestävästi kuntoon.

Kumpikaan osapuoli ei vielä ottanut kantaa siihen, tulisiko romanit palauttaa nopeutetun käsittelyn kautta kotimaahansa Slovakiaan, tai pitäisikö Slovakian kansalaisille säätää viisumipakko. Valtasaaren mukaan viisumipakko on yksi keinoista, joskin "vahvimmasta päästä".

- Tilanne on nyt kuitenkin se, että näin se ei voi pitkään jatkua. Sen me olemme myös tehneet selväksi Slovakian puolelle, Valtasaari jatkoi.

Valtasaari kuitenkin korosti, että mahdolliset päätökset viisumiasiasta tehdään vasta myöhempien hallituksessa käytävien neuvotteluiden jälkeen.

Nopeutetusta turvapaikkakäsittelystä päättävät sisäasiainministeriön alainen Ulkomaalaisvirasto sekä viime kädessä Uudenmaan lääninoikeus. Nopeutettu käsittely on mahdollista, jos turvapaikkahakemukset katsotaan perusteettomiksi.

Valtasaaren mukaan Suomen ulkoministeriö on lähettänyt Slovakiaan lehdistötiedotteita, jotka koskevat Suomen pakolaisasiainhoitoa. Tiedotteissa on kerrottu, millä perusteella Suomi ottaa pakolaisia. Tiedotteesta on lisäksi käynyt ilmi, ettei pakolaisia oteta ns. elintasoperustein.

- Tiedotteet eivät ole kuitenkaan maan mediassa menneet lävitse toivotulla tavalla, Valtasaari mainitsi.

Syyt taloudellisissa ongelmissa

Figelin mukaan romaneiden tulo Suomeen perustuu taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin Slovakiassa.
- Työttömyys Slovakiassa on suuri ja asunto-ongelma mittava. Suurin osa maamme romaneista yrittää silti etsiä työtä ja asuntoa Slovakiasta, Figel sanoi.

Figelin mukaan romaneita ei järjestelmällisesti syrjitä Slovakiassa. Figel kertoi, että maan viranomaiset ovat jo aloittaneet joitakin projekteja romaniväestön aseman parantamiseksi.

Figelin mukaan romanien asema on myös yksi niistä kysymyksistä, jotka Slovakian on hoidettava, ennen kuin maan mahdollinen EU-jäsenyys tulee ajankohtaiseksi.

- Romanien Suomeen tulossa ei myöskään ole kyse siitä, että Slovakia pyrkisi pääsemään eroon vähemmistöstään. Elämme vapaassa maassa ja vapaassa Euroopassa, ja jokainen Slovakian kansalainen on oikeutettu passiin ja ulkomaille matkustamiseen, Figel huomautti.

Figel ehti kuitenkin tarjoamaan Suomelle apuaan myös siinä tapauksessa, jos Suomi nopeutetun turvapaikkakäsittelyn kautta päätyy lähettämään romanit takaisin Slovakiaan.
- Suomella on avoimet mahdollisuudet ratkaista tilanne haluamallaan tavalla, Figel sanoi.

STT-IA
5.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE