Lomailijaa vastassa järjestyssääntöjen viidakkoLomailijan kannattaa tänä kesänä olla erityisen valppaana, missä kaljapullonsa korkin sihauttaa auki. Eikä autollakaan parane huristella bassonjumputuksen tahdissa ihan joka niemessä ja notkelmassa. Pahimmassa tapauksessa juopottelusta tai metelöinnistä rapsahtaa sakot.


Kuntien järjestyssäännöt ovat nykyään niin kirjavia, että valmisteilla olevaa järjestyslakia odotellaan jo kuumeisesti.

- Onhan se kansalaisen kannalta kohtuutonta, että valtakunnassa vaihtelee paikkakunnittain käytäntö, saako viinaa ryypätä yleisellä paikalla vai ei, harmittelee Pudasjärven poliisipäällikkö Teijo Ojutkangas.

Hänen mielestään poliisin on vaikea määritellä, ketä pitäisi sakottaa ja ketä ei.
- Ei voida edellyttää, että kunnan rajalle tullessaan matkailija tietää tai ottaa selvää, saako kyseisessä kunnassa juopotella vai ei, Ojutkangas tuumii.

Pudasjärvi kielsi jumputuksen

Ojutkangas itse päälliköi poliisina kuntaa, joka järjestyssäännöissään kieltää soittimen häiritsevän käytön liikkuvasta ajoneuvosta. Häiritsevästä "jumputuksesta" on kunnassa tullut runsaasti valituksia.

- Ei se niin harvinainen asia ole. On muukin metelöinti yleisellä paikalla kielletty, esimerkiksi radiolaitteen häiritsevä käyttö, Ojutkangas toppuuttelee.

Hänen mukaansa vastaavanlaisen lisäyksen järjestyssääntöönsä on kirjannut ainakin Kuusamo.

- Desibelimittareita ei ole kuitenkaan tarkoitus asentaa kadunkulmiin, Ojutkangas naurahtaa.

Hän muistuttaa, että metelöinnin kieltävät jo lakipykälätkin ja tarpeen vaatiessa metelöinnistä annetaan sakkorangaistus.

Uusi laki tosi tarpeeseen

Johtava lakimies Alf Henriksson Kuntaliitosta ei ole aiemmin kuullut, että liikkuvasta autosta kantautuvat musiikin jytkeet on kielletty kunnan järjestyssäännöissä.

- Kyllähän ne aika kovaa tietenkin kuuluvat, hän naurahtaa.

Kunnat voivat antaa järjestyssääntöjä vain järjestyksen ja turvallisuuden vaatimista asioista. Niihin kuuluvat muun muassa pihapysäköinti ja koirakuri.

Myös Henrikssonin mielestä uusi järjestyslaki tulee tarpeeseen. Asia on kuitenkin vaikea, ja siksi sen valmistelu on saanut lisäaikaa vuoden loppuun asti.

- Pitkän historiallisen perinteen mukaan poliisitoimi on kuulunut kunnille. Sitä kautta iät ja ajat on annettu paikallisia järjestyssääntöjä. Nyt pitää miettiä, mihin väliin kunnat saavat mennä omia säännöksiä luomaan, valmistelutyöryhmässä mukana oleva Henriksson kertoo.

Hän ottaa esimerkiksi prostituution: saako sen kriminalisoida kunnallisella järjestyssäännöllä, vaikka eduskunta nimenomaan jätti sen pois rikoslaista.

- Eduskunta säätää, mitkä teot ovat rikoksia eivätkä kunnanvaltuustot, Henriksson lisää.

Uudella lailla eroon kirjosta

Sisäasiainministeriön valmistelemaan järjestyslakiin on tarkoitus sisällyttää kaikki rikoslakia pienemmät asiat. Näin vähitellen päästäisiin eroon kunnallisten järjestyssääntöjen kirjosta.

Järjestyslailla kiellettäisiin yleisillä paikoilla muun muassa häiritsevä metelöinti, virtsaaminen ja vaarallisten esineiden kantaminen. Lakiin tulisi myös juopottelu yleisillä paikoilla.

Viime aikoina yhä useampi kunta on muuttanut järjestyssääntöjään niin, että ryypiskely julkisilla paikoilla kielletään kokonaan.

Etujoukoissa julkijuopottelun päätti pistää aisoihin Oulu, ja perässä tulivat muun muassa Tampere ja Valkeakoski. Helsinki vielä harkitsee kantaansa. Kiellot astuvat monin paikoin voimaan juuri hehkeimpään loma-aikaan eli heinä-elokuussa.

STT-IKK
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE