Romano Prodilla on pulaa naisehdokkaistaEU:n komission tulevalla puheenjohtajalla Romano Prodilla on pulaa naisehdokkaista. Prodi on ilmoittanut haluavansa vähintään yhtä monta naiskomissaaria kuin vanhassa komissiossa on ollut, eli viisi.


EU-maiden pääkaupunkeja sukkuloivalla Prodilla on tähän asti koossa kohtalaisella varmuudella kolme naisehdokasta, ja muutama mahdollinen.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on sanonut, että on erityisesti suurten jäsenmaiden vastuulla varmistaa, että myös naisia saadaan komissaareiksi. Suomi ei ole virallisesti asettanut Erkki Liikasta ehdolle, koska asiasta haluttiin ensin keskustella Prodin kanssa.

Prodin toinen ongelma on, miten ottaa huomioon EU-parlamentin muuttuneet voimasuhteet. Ennen hallinneet sosialistit menettivät suurimman ryhmän aseman konservatiiveille, ja nämä vaativat, että komission on heijastettava vaalitulosta. Jäsenmaiden hallituksissa sosiaalidemokraatit ovat kuitenkin edelleen johtava ryhmä.

Pelkkiä miehiä Ranskasta ja Britanniasta

Saksasta on tarjolla sosiaalidemokraattien Günter Verheugen sekä vihreiden ehdokas, Michaele Schreyer. Kristillisdemokraatit ovat syrjäyttämisestään raivoissaan, mutta liittokansleri Gerhard Schröder vahvisti viikonloppuna, että oppositiolle ei komissaarin paikkaa tipu.

Britannian ehdokkaat ovat labourin puolelta istuva liikennekomissaari Neil Kinnock sekä entinen Hongkongin kuvernööri Chris Patten.

Ranskasta näyttää myös olevan tulossa kaksi miestä. Oikeiston puolelta tulisi nykyinen finanssikomissaari Yves-Thibault de Silguy, sosialisteilla on heittää peliin Jack Lang tai Pascal Lamy, joka siirtyi Jacques Delorsin kabinettipäällikön paikalta Credit Lyonnais -pankkiin.

Italian toisen paikan vie Prodi itse, toiselle on vahvoilla sisämarkkinakomissaari Mario Monti. Mutta myös humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Emma Bonino on osoittanut kiinnostusta jatkaa.

Espanja vaihtaa molemmat komissaarinsa, ja nimittää nyt myös naisen Brysseliin. Sosialistien ehdokas on entinen valtiovarainministeri Pedro Solbes, konservatiiveilla on ehdokkaana Loyola de Palacio, entinen maatalousministeri joka valittiin EU-parlamenttiin viime vaaleissa.

Belgiassa kaikki levällään

Belgiassa komissaarin valintaa mutkistavat hallitusneuvottelut ja kieliryhmien välinen tasapainottelu. Komissaarinpaikka lasketaan ministerinpaikkaa vastaavaksi.

Vaalit hävinnyt pääministeri Jean-Luc Dehaene oli aluksi esillä mahdollisena ehdokkaana, toisaalta belgialaislehdet ovat tyrkyttäneet "putkimiestä" myös Naton pääsihteeri Javier Solanan seuraajaksi.

Dehaenea rasittavat kuitenkin hänen hallituksensa kärsimät lukuisat skandaalit - ja väärä sukupuoli. Myös ranskankielisten sosialistien eroava puheenjohtaja Philippe Busquin on ollut komissaarinpaikasta kiinnostunut, ja hän todennäköisesti ajaa Dehaenesta ohi.

Fischler vahva ehdokas jatkoon

Hollannista tarjolla on liberaalipuolueen aiempi johtaja Frits Bolkestein. Itävallan nykyinen maatalouskomissaari Franz Fischler on vahva ehdokas jatkoon.

Tanskan nykyinen ympäristökomissaari Ritt Bjerregaard haluaisi myös jatkaa, mutta hänen mahdollisuutensa eivät ole vielä vahvistuneet.

Ruotsin on löydettävä uusi ehdokas, ja oikeusministeri Laila Freivalds on vahvoilla.

Kreikasta nimitettiin Anna Diamadopoulou, joka on tähän asti toiminut kehitysyhteistyöstä vastaavana apulaisministerinä. Portugali pani ehdolle Antonio Vitorinon, aiemman perustuslakituomioistuimen jäsenen.

Irlannin ehdokkaasta ei vielä ole tarkempaa tietoa, mutta mainittujen nimien joukossa oli sekä naisia että miehiä. Sama koskee Luxemburgia, jonka jäsen komissiossa, puheenjohtaja Jacques Santer, muuttaa heinäkuussa toimipaikkaansa EU-parlamenttiin ja ryhtyy parlamentaarikoksi.

STT-IKK
2.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE