Uudesta hallituksesta toivotaan entistä vahvempaa

Latvian pääministeri erosiLatvian pääministeri Vilis Kristopans ilmoitti maanantaina eroavansa virastaan. Hän kertoi eroaikomuksistaan ensin aamupäivällä Latvian radiossa ja jätti virallisen eroanomuksen presidentti Guntis Ulmanisille sekä parlamentin puhemiehistölle myöhemmin maanantaina.


Pääministerin myötä myös koko hallituksen on erottava, mutta se jatkaa tehtäviensä hoitoa kunnes parlamentti on hyväksynyt uuden hallituksen.

Kristopans kertoi päättäneensä erosta sen jälkeen kun hän ulkomailta palattuaan sai selville, että hallituspuolueiden jäsenet olivat käyneet "salaliittoneuvotteluja" opposition kanssa.

- On mahdotonta luottaa puolueeseen, joka selkäni takana kirjoittaa yhteistyösopimuksen opposition kanssa sillä aikaa kun olen poissa maasta, Kristopans sanoi.

Tällä hän viittasi viikonloppuna allekirjoitettuun sopimukseen hallituksessa istuvan Isänmaa ja vapaus -puolueen sekä pääoppositioryhmä Kansanpuolueen välillä. Puolueet sopivat talouden elvyttämisestä sekä kieli- ja kansallisuuskysymyksistä.

Arvostelua talouden takkuamisesta

Kristopans tuli Latvian pääministeriksi viime lokakuun parlamenttivaalien jälkeen. Hänen kolmen puolueen keskusta-oikeistolaista vähemmistöhallitustaan on arvosteltu yksityistämisprosessin ja talousuudistusten liian hitaasta toteuttamisesta.

Hallituksella oli satapaikkaisessa parlamentissa 46 edustajaa, ja Kristopansin Latvian tie -puolueen lisäksi hallituskoalitioon kuuluivat Isänmaa ja vapaus sekä Uusi puolue. Sen sijaan vaalit voittanut keskustalainen Kansanpuolue jäi hallitusneuvotteluissa tappiolle sen puheenjohtajan, entisen pääministerin Andris Skelen hyökkäävän tyylin vuoksi.

Kristopans puolusti maanantaina lausunnossaan hallituksensa linjaa ja toimintaa, ja sanoi myös olevansa pessimistinen sen suhteen, että mikään tuleva hallituskokoonpano pystyisi noudattamaan nykyisen hallituksen periaatteita.

Isänmaa ja Kansanpuolue seuraavaan hallitukseen?

Neuvottelut uuden hallituksen kokoonpanosta alkoivat välittömästi Kristopansin eroilmoituksen jälkeen. Alkuvaiheessa hallitusneuvotteluihin osallistuivat nykyiset hallituspuolueet Isänmaa ja vapaus ja Uusi puolue sekä oppositiossa olevat Kansanpuolue ja sosiaalidemokraatit.

Kansanpuolueen Andris Skele sanoi heti maanantaina olevansa halukas Latvian seuraavaksi pääministeriksi. Myös Isänmaa-puolue sanoi, ettei se sulje pois mahdollisuutta nimittää oma pääministeriehdokas.

Uudesta hallituksesta toivotaan tulevan nykyistä vahvempi.
- Itse asiassa voimme nähdä tämän kriisin seurauksena uuden voimakkaamman hallituksen syntymisen, mikä olisi hyödyllistä koko maalle, sanoi Latvian johtava politiikan tutkija Nils Muizhenieks.

Hänen mukaansa Kristopansin ero ei sinänsä hämmästytä, yllättävää siinä oli vain aikainen ajankohta.

Presidentti: Kriisi ennalta ohjelmoitu

Latvian presidentti Guntis Ulmanis sanoi maanantaina radiohaastattelussa, ettei hallituksen kaatuminen tullut yllätyksenä eikä hän aio estää hallituksen eroa.

- Tämä kriisi oli tietyllä tapaa ohjelmoitu etukäteen jo nykyisen hallituksen alkumetreillä. Me olimme kaikki - niin poliitikot, ei-poliitikot, kokeneet ja vähemmänkin kokeneet - yksimielisiä siitä, että menestyksekkäin hallituskoalitio olisi syntynyt Latvian tiestä, Kansanpuolueesta ja Isänmaasta, presidentti sanoi.

Ulmanisin mukaan hallitus kaatui puolueiden sisäisiin ongelmiin eikä suinkaan valtiollisen poliittisen kriisin seurauksena. Uuden pääministerin nimittäminen saattaa siirtyä Ulmanisin seuraajalle, Vaira Vike-Freibergalle, joka astuu virkaan torstaina.

STT-IA
5.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE