Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Schröderille buuattiin parlamentin muuttaessa Bonnista

Saksan parlamentti jätti torstaina tunteelliset jäähyväiset Bonnille muuttaakseen Berliiniin samalla kun se tervehti maan uutta presidenttiä Johannes Rauta. Rau on Saksan kahdeksas sodanjälkeinen presidentti.

Tuhannet bonnilaiset ottivat juuri valansa vannoneen presidentin vastaan lämpimästi kaupungin keskusaukiolla. Sen sijaan liittokansleri Gerhard Schröder sai yleisöltä buuauksia. Monien mielestä Schröderillä on ollut liian kiire Bonnista Berliiniin.

Schröder kuitenkin puolustautui sanomalla, että hänet on ymmärretty väärin ja että bonnlaisilla on aina erityinen paikka hänen sydämessään, erityisesti hänen vaimollaan Doriksella.

- On harmi Bonnille, että parlamentti muuttaa täältä. On kuitenkin oikea päätös muuttaa Berliiniin, sillä Berliini on saksalaisen yhtenäisyyden ja ylpeyden symboli, sanoi Nadine Hoof, joka oli tullut keskusaukiolle seuraamaan poliitikkoja.

Saksan uusi sosiaalidemokraattinen presidentti Rau sanoi avajaispuheessaan Bonnin parlamentin viimeisessä istunnossa, että hänen presidenttikautensa katsoo vahvasti tulevaisuuteen ja ottaa huomioon tulevaisuuden sukupolvet.

Presidentin kanslia muutti Berliiniin marraskuussa Raun edeltäjän Roman Herzogin kaudella. Saksan parlamentti on kokoontunut Bonnissa viidenkymmenen vuoden ajan.


Robinson: Tuhansia raiskattiin Kosovossa

Tuhansia albaanimiehiä, -naisia ja -lapsia raiskattiin Kosovon sodan aikana. Tapaukset alkavat kuitenkin tulla päivänvaloon vasta nyt.

- On selvää, että lukuisilla pakolaisleireillä on naisia, jotka ovat valmiita, vaikkakin vastahakoisesti, kertomaan niistä vääryyksistä, joiden kohteeksi he ovat joutuneet, sanoi alueella vieraillut YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson keskiviikkona.

Vaikka tytöt ja naiset valittiinkin useimmiten väkivallantekojen kohteiksi, myös lapsia ja miehiä raiskattiin.

- Uskon, että läheskään kaikkia raiskauksia ei kulttuurisista syistä koskaan ilmoiteta, Robinson sanoi.

Robinson lisäsi myös, että yhtä tärkeää kuin sovun löytyminen Kosovon kyläyhteisöihin on "rankaisemattomuuden kierteen" katkaiseminen:

- Sen takia haluan nähdä viisi Jugoslavian johtajaa YK:n sotarikostuomioistuimessa Haagissa: Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin, Serbian presidentin Milan Milutinovicin, Jugoslavian varapääministerin Nikola Sainovicin, Jugoslavian armeijan ylipäällikön Dragoljub Ojdanicin ja Serbian sisäministerin Vlajko Stojilkovicin, Robinson vaati.


Ääriuskonnollinen shas-puolue Barakin hallitukseen

Ääriuskonnollinen Shas-puolue suostui keskiviikkona osallistumaan Israelin seuraavaan hallitukseen, jonka pääministerinä on vaalit voittaneen työväenpuolueen johtaja Ehud Barak.

Vaikutusvaltaisen Shas-puolueen mukaantulo takaa hallitukselle suuren parlamentaarisen enemmistön, johon Barak voi tukeutua yrittäessään saada Lähi-idän rauhanprosessin uudelleen liikkeelle.

Barak käynnisti neuvottelut Shasin kanssa sen jälkeen, kun oli varmistunut, ettei Likud-puolue osallistu hallitukseen. Likudin päätös syntyi maanantaina, kun se ei saanut läpi haluamiaan muutoksia tuleviin hallituslinjauksiin, kertoi Barakin tiedottaja.

Barakin tulevalla seitsemän puolueen kokoomushallituksella on nyt takanaan ainakin 75 kansanedustajaa Israelin 120-paikkaisessa parlamentissa. Lisäksi Barak voi tukeutua 10:een arabipuolueiden kansanedustajaan.

Shasin johto sopi hallitusyhteistyöstä saatuaan luvan puolueen hengelliseltä johdolta, rabbineuvostolta. Shas saa neljä salkkua Barakin 18-jäseniseen hallitukseen.

Shas on 17 parlamenttipaikallaan Israelin parlamentin kolmanneksi suurin puolue. Työväenpuolueen ympärille ryhmittyneellä Yksi Israel -liitolla on 26 paikkaa ja oikeistolaisella entisellä hallituspuolueella likudilla 19 paikkaa. Barakin ja muiden puolueiden välillä sovittujen linjausten mukaan Barak ei lupaa jatkaa siirtokuntien rakentamista arabialueille. Barak jätti myös auki mahdollisuuden jonkinasteisesta vetäytymisestä Golanilta.


Palopommeja turkkilaisiin yrityksiin Saksassa

Useisiin turkkilaisiin ravintoloihin ja matkatoimistoihin heiteltiin palopommeja keskiviikon vastaisena yönä Saksassa. Pommit haavoittivat yhtä ihmistä ja sytyttivät useita tulipaloja, kertoi poliisi keskiviikkona.

Iskut liittyivät poliisin mukaan mahdollisesti turkkilaisen tuomioistuimen tiistaiseen päätökseen langettaa kuolemantuomio kurdijohtaja Abdullah Öcalanille. Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n johtaja tuomittiin maanpetoksesta, murhista sekä pyrkimyksistä jakaa maa kahtia.

Tiistaina Saksassa järjestettiin useita rauhallisesti sujuneita mielenosoituksia Öcalanin kuolemantuomiota vastaan. Saksassa asuu yli kaksi miljoonaa turkkilaista, joista noin neljännes on kurdeja.


Yhdysvallat paljasti salaisia dokumentteja Pinochetin kaudelta

Yhdysvallat paljasti keskiviikkona 25 000 sivua aiemmin salaisina pidettyjä asiakirjoja Chilen entisestä diktaattorista Augusto Pinochetistä. Asiakirjat ovat vuosilta 1973-90, ja niitä on 5 800 kappaletta. Ne ovat peräisin ulkoministeriöstä ja muista virastoista, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja.

Eri ihmisoikeusryhmittymien vaatimukset salaisena pidettyjen dokumenttien julkaisuun ovat kasvaneet Pinochetin pidätyksestä alkaen. Pinochet pidätettiin lokakuussa Lontoossa espanjalaisten tuomarien pyynnöstä. Tuomari Baltasar Garzon aikoo syyttää Pinochetiä yli sadasta kidutus- ja katoamistapauksesta.

Aikaisemmin salassa pidettyjen dokumenttien mukaan Pinochetin vallankaappaus, jossa hän syrjäytti sosialistisen presidentin Salvador Allenden, oli voimakkaasti Washingtonin tukema.

- Toivomme, että dokumentit valottavat lisää ihmisoikeuksien rikkomuksista, erityisesti Pinochetin osallisuudesta pahoinpitelyihin, sanoi Jose Miguel Vivanco ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista.


Poliitikkomurha askarruttaa Narvaa

Viron poliisi on pidättänyt Tallinnassa miehen, jota epäillään Narvan sähkölaitoksen pääjohtajan Anatol Paalin surmaajaksi.

Alustavien selvitysten mukaan surmatyötä olisi edeltänyt tappelu. Poliisi epäili jo alun perin, että surmaaja olisi ollut Paalin hyvin tuntenut henkilö.

Paalin murha on kuohuttanut alueen asukkaita kansalaisuusrajojen yli. Paal toimi pitkään myös kotikaupunkinsa Narvan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Poliisi ei sulje pois mitään verityön motiiveja, mutta nostaa vaihtoehdoiksi ryöstömurhan tai mahdollisesti poliittisen veriteon.

Paal löydettiin niskaan ammuttuna kotinsa työhuoneesta. Hänen lomansa oli alkanut viikonvaihteessa ja muu perhe oli jo matkustanut Venäjälle. Paal oli tiettävästi nostanut pankista suuren rahasumman lomamatkoja varten.

Paalia pidettiin eräänä Itä-Vironmaan eri väestöryhmien ongelmien pehmentäjänä. Samoin häntä arvostettiin ammattiyhdistysväen piirissä. Maakunnassa on työttömyys kasvanut nopeasti ja se on aiheuttanut yhteiskunnallista epävarmuutta.

- Paalin surma on korvaamaton tappio meille kaikille, totesi Narvan voimalaitosten ammattiyhdistysten johtaja Vladimir Aleksejev. Myös läänin maaherra Rein Aidma piti käsittämättömänä Paalin raakaa surmaa.


Huumeet vakava uhka Venäjälle

Korkean venäläisen turvallisuusviranomaisen mukaan huumeiden väärinkäyttö on vakava uhka kansalliselle turvallisuudelle. Samalla hän vakuutti ryhtyvänsä koviin otteisiin huumeiden myyjiä vastaan.

Viranomaisten ponnisteluista huolimatta huumeiden leviäminen jatkuu ja on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että se on uhka turvallisuudelle, sanoi Venäjän turvallisuuden neuvoston sihteeri Vladimir Putin.

Putin sanoi olevansa erityisen huolestunut huumeiden käytöstä nuorten ja lasten keskuudessa. Se on lisännyt myös rikollisuutta.


Jeltsinin tytär presidentin tietolähteenä?

Entinen Kremlin sisäpiiriläinen paljasti torstaina, että Venäjän presidentti Boris Jeltsin antaa tyttärensä suodattaa ja analysoida hänelle tietoja, koska hänen oma aivokapasiteettinsa on heikentynyt.

- Todellisuudessa Tatjana Djatshenkoa käytetään presidentin tiedonvälityskanavana. Uskon, että näin tapahtuu siksi, että Jeltsinin oma kyky ymmärtää ja analysoida tietoa on hyvin rajoittunut, kertoi entinen Kremlin hallintojohtaja Jevgeni Savostjanov Komsolskaja Pravda -sanomalehdelle.

Tatjana Djatshenko on nuorempi Jeltsinin kahdesta tyttärestä. Hän on koulutukseltaan matemaatikko ja on aikoinaan työskennellyt Saljut-avaruusalusten suunnittelussa. Hänelle tarjottiin myös paikkaa Jeltsinin imagokonsulttina vuonna 1997.

Savostjanovin mukaan maata johtaa todellisuudessa joukko suurliikemiehiä, jotka vaikuttavat Jeltsinin päätöksiin kehittämällä hyviä suhteita Djatshenkoon. Erityisesti öljy- ja mediakeisari Boris Berezovskilla on "hyvin merkittävää älyllistä vaikutusvaltaa" presidentin tyttäreen.

- Djatshenkolle on syötetty Berezovskin ajatuksia ja ideoita, jotka hän on myöhemmin esittänyt presidentille ominaan, Savostjanov sanoi. Marraskuussa 1996 Jeltsinille tehtiin sydämen ohitusleikkaus, minkä jälkeen hän oli lähes puoli vuotta syrjässä vallankäytöstä. Myös tällöin asiantuntijat sanoivat, että todellisen vallan kahvassa olivat suurliikemiehet, jotka käyttivät presidentin tytärtä hyväkseen mieleistensä päätösten ajamisessa.


Kymmeniätuhansia Venäjän puolueita lakkautetaan

Kahden kolmasosan Venäjän poliittisista liikkeistä odotetaan lakkaavan torstaina, jolloin umpeutuu lain vaatima määräaika puolueiden rekisteröinnille. Venäjän laki edellyttää, että puolueiden täytyy olla oikeusministeriön rekisterissä torstaina puoleenyöhön mennessä, mikäli ne haluavat asettaa ehdokkaitaan vaaleihin.

Oikeusministeri Pavel Krasheninikov sanoi televisiohaastattelussa, että torstaiaamuna puoluerekisterissä oli vain vajaa kolmannes maan puolueista ja poliittisista liikkeistä, joita arvioidaan olevan kaikkiaan jopa 70 000. Krasheninikovin mukaan osa lakkautettavista puolueista on olemassa "vain paperilla".

Torstain rekisteröintimääräaika ei koske joulukuussa järjestettäviä parlamentin alahuoneen vaaleja, joihin puolueiden on pitänyt ilmoittautua jo vuotta aiemmin.


Ruotsin turvallisuuspoliisia epäillään väärien tietojen antamisesta Palmen murhan tutkimuksia varten

Olof Palmen murhan tutkintalautakunta väittää Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon antaneen vääriä tietoja Palmen murhasta. Säpon päällikkö Anders Eriksson kuitenkin kiistää väitteet väärien tietojen antamisesta.

Tutkintalautakunta väittää turvallisuuspoliisin antaneen lautakunnalle ristiriitaisia tietoja, kun se on halunnut tarkastaa Palmen murhaan liittyvää materiaalia. Turvallisuuspoliisin päällikön uskotaan itse syyllistyneen väärien tietojen antamiseen.

- Väite on kokonaisuudessaan käsittämätön. Se ei ole yhdenmukainen murhan tutkintalautakunnan aiemmin antamien tietojen kanssa. Niiden tietojen mukaan tutkintamateriaali sisältää epäkiinnostavaa materiaalia eikä tutkimuksen kannalta olennaista materiaalia, Eriksson vastaa.

Murhan tutkintalautakunta kritisoi turvallisuuspoliisia siitä, että sen toinen käsi ei tiedä, mitä toinen tekee.


"Millennium bug" pelottaa brittilentäjiä

Brittiläiset liikennelentäjät uhkaavat jättää uutenavuotena lentämättä Itä-Eurooppaan ja Aasiaan "millennium bugin" eli vuoden 2000 ongelman pelossa. Lentäjät pelkäävät, että tietokoneongelma aiheuttaa vakavia ongelmia joidenkin maiden lennonvarmistusjärjestelmissä, brittisanomalehti Independent kertoi torstaina.

Brittiläisten liikennelentäjien järjestön tekemän tutkimuksen mukaan vuosituhannen vaihteeseen valmistautumisessa on löytynyt vakavia puutteita erityisesti kolmannen maailman maissa, lehti kertoi.

Lehden mukaan lennot brittiläisiltä kentiltä supistetaan minimiin uudenvuodenaaton ja tammikuun 3. päivän välisenä aikana. Syynä on pelko, että kolmannen maailman ja Itä-Euroopan maiden lennonvarmistusjärjestelmät pettävät ja saattavat lentomatkustajat hengenvaaraan.

Lentäjien järjestön mukaan lentäminen Pohjois- ja Länsi-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin on vuosituhannen vaihtuessakin turvallista.

Koonnut: IKK
2.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE