Sähköpaimen

2.7.1999
Kuumat paikat

Suomessa joudutaan viimeistään nyt tottumaan siihen, että kesällä on kuuma muuallakin kuin kaljakuppilassa. Hallitusherroilla on budjettikuuma, Helsingin Herroilla EU-kuuma, Kepulla presidenttikuuma ja Sähköpaimenella kesäkuuma – kesäterassilla.


Valtiovarainministeriö on tehnyt historiallisen budjetin; ylijäämäisen. Sekin oli – tietysti – väärin sammutettu. Palkansaajien SAK ehätti jo haukkumaan Niukka-Niinistön, kun tämä ei älynnytkään jakaa kaikkia valtion rahoja heille.

STTK ja Akava taitavat olla kesälomalla kun säestäviä kannanottoja ei ole kuulunut. Mitään omaa sanottavaahan noilla SAK:n apupojilla ei ole ollut enää vuosiin.

Alkanut Suomen EU-puheenjohtajuus osuu historialliseen ajankohtaan. Kosovon palauttaminen rauhantilaan jää suomalaisten harteille. Siinä riittää Hattu-Halosella puurtamista. Olisi presidenttitielle luullut löytyvän helpompaakin kivetystä.

Maalaisliitto ei Sähköpaimenta petä. Ei kesällä; ei koskaan. Puolue on saanut turpiinsa eduskunta- ja EU-vaaleissa ja puolueen sätkypelle Pate kaksin verroin. Ja sitten ei kun sisäiseen taistoon presidenttiehdokkuudesta.

Sähköpaimen ei äkkiä – kesähelteellä – miettien keksi yhtäkään syytä miksi joku haluaisi Maalaisliiton presidenttiehdokkaaksi. Sehän on sama kun menisi neuvomaan Toni Halmetta nakkikioskin jonossa, mutta kai maalaisliittolaiset senkin tekevät.

Suomessa ei ole sataan vuoteen ollut näin komea ja lämmin alkukesä. Ensi vuonna siitä ei enää ole mitään apua. Sähköpaimen kuulee jo sielunsa korvilla ensi kesän yleisimmän tokaisun: miks´ Suomessa kesällä aina sataa...

Ja - perinteiseen tapaan – yleväksi lopuksi tositarina lähikaupasta.
Mies latoo kaupan kassahihnalle seuraavat tavarat: litran maitoa, maksalaatikon, leivän, viilin ja omenan.
Tarkkavainen kassaneiti toteaa:
- Herra taitaa olla sinkku?
Mies utelee:
- Mistäs arvasit?
- Koska olet ruma!


KOLUMNIT -SIVULLE