Piraattikauppa syö työpaikkoja ja verotuloja



Laittomien piraattituotteiden kauppa kasvaa Suomessa ja muualla maailmalla kaiken aikaa.


Suomen Anti-piratismiyhdistyksen puheenjohtajan Esa Korkeamäen mukaan viime vuonna Suomen rajalle pysäytettiin tuoteväärennöksiä yhteensä 2,7 miljoonaa kappaletta, mikä on eniten koko Euroopan unionissa.

Huimalta kuulostava luku johtuu lähinnä suurista Venäjän ja Baltian markkinoista. Suomen kautta itään kulkee niin vaatteita, videofilmejä kuin korujakin. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen länsimaisten merkkituotteiden kysyntä heräsi. Paremman puutteessa kelpaavat myös halvat kopiot.

Suomessa piraattituotteita myydään jonkin verran kirpputoreilla, mutta yleisesti ottaen markkinat ovat vielä kohtalaisen pienet, Korkeamäki selvittää.

Piraatit syövät työpaikkoja

Varmasti monen suomalaisenkin omaatuntoa kolkuttaa, kun muistelee ulkomailta tuotuja tuliaisia. Halpa cd-levy tai t-paita lomamatkan päätteeksi on tuntunut vain kivalta muistolta, eikä asiaa ole välttämättä edes ajateltu sen pidemmälle.

Korkeamäki muistuttaakin, että tuoteväärennöksiin ei ole varaa suhtautua välinpitämättömästi. Piraattikauppa on paitsi rikos myös kansantaloudellinen ongelma.

- OECD:n arvion mukaan maailmankaupan arvosta jopa viitisen prosenttia muodostuu piraattituotteiden myynnistä, Korkeamäki huomauttaa.

Vuosittain väärennettyjen tuotteiden myynti syö satoja tuhansia työpaikkoja ja huomattavan määrän verotuloja. Taloudellisten menetysten lisäksi testaamattomat jäljitelmät voivat vaarantaa jopa ihmishenkiä. Esimerkiksi väärennetyillä lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia, autojen varaosat laadultaan heikkoja tai vaatemateriaalit allergiaa aiheuttavia. Myös elektroniikkalaitteiden osat voivat aiheuttaa oikosulkuja. Lisäksi piraattituotteet ovat usein huonolaatuisia eikä niillä ole takuuta.

Asenteissa muokattavaa

Suurin osa Suomen rajalle pysäytetyistä tuoteväärennöksistä on alkujaan Kauko-idästä. Myös monet entisen itäblokin maista tehtailevat ansiokkaasti väärennettyjä tietokoneohjelmia ja videoita.

Korkeamäki painottaa, että kuluttaja on kuningas myös piraattimarkkinoilla. Viime kädessä kuluttaja voi ostopäätöksillään vähentää laittomien tuotteiden markkinoita. Jos piraattituotteilla ei ole ostajia, ei niitä myöskään valmisteta.

Käytännössä ongelma ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Väärennettyjä tuotteita on joskus hyvinkin vaikea erottaa alkuperäisestä tavarasta.

- Esimerkiksi joidenkin väärennettyjen videokasettien ja cd-levyjen kannet saatavat olla hyvinkin tasokasta painotyötä, Korkeamäki luettelee.

Toisaalta myös kuluttajien asenteissa on muokattavaa. Piraattituotteiden ostamista ei aina arastella eikä tavallinen asiakas välttämättä ostohetkellä huomaa tarkastella tuotetta tarpeeksi huolellisesti.

Vuonna 1998 perustettiin Suomen Anti-piratismiyhdistys estämään piraattikopioiden valmistusta, kauppaa ja muuta levitystä.

Yhdistys välittää tietoa keinoista ja lainsäädännöstä piraattikopioinnin ehkäisemiseksi sekä luomaan vastatoimia piraattikopionnille. Toimintaa varten on järjestetty lähinnä oikeudellisiin kysymyksiin keskittyneitä työryhmiä. Mukaan voivat tulla kaikki yhdistyksen toimintaa kannattavat yritykset ja yhteisöt.

STT-IKK
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE