Ohjelmistovalmistajat tehostaneet nettipiratismin vastaista kamppailuaanOhjelmistovalmistajat ovat tehostaneet Internetin välityksellä tapahtuvan ohjelmistopiratismin vastaista kamppailuaan Euroopassa.


Maailman johtavia ohjelmistovalmistajia edustava Business Software Alliance (BSA) ryhtyi toukokuun aikana Euroopassa oikeustoimiin laittomia ohjelmistokopioita tarjoavien tai niitä mainostavien www-sivujen pitäjiä vastaan 196 tapauksessa. Määrä on Euroopan alueella kolmasosa kaikista verkkopiratismiin liittyvistä oikeustoimista tänä vuonna.

Internet-palveluiden tarjoajille myös lähetettiin toukokuussa yhteensä 128 pyyntöä poistaa tekijänoikeuksia loukkaavat sivut palvelimiltaan.

Lisäksi 68:lle piraattiaineiston levittäjälle lähetettiin kirjeitse kehotus poistaa loukkaava aineisto sivuiltaan.

- Myös Suomessa BSA tehostaa verkkopiratismin vastaista kamppailua syksyllä, kertoo Suomen BSA:n lakimies Marja Juntura.

Suomessa toistaiseksi kehoituksia

Suomessa BSA on tähän asti lähinnä lähettänyt piraattiaineiston levittäjille kirjeitä, joissa kerrotaan tekijänoikeusloukkauksesta ja kehotetaan lopettamaan laittomien kopioiden levitys.

Hämeenlinnan poliisi tutkii BSA:n pyynnöstä tapausta, jossa nuori mies tarjosi kotisivuillaan myytäväksi piraatti-CD:itä, joille oli kopioitu hyötyohjelmien lisäksi musiikkia ja pelejä. CD:itä sai tilata 100-300 markan hintaan, ja mies toimitti niitä postiennakkona tilaajille.

BSA:n tuoreimman maailmalaajuisen tutkimuksen mukaan vuonna 1998 joko yritysten tai yksityisten käytössä olleista hyötyohjelmistoista 38 prosenttia oli laittomasti kopioitu. Suomessa vastaava luku on hieman alhaisempi, 32 prosenttia.

Laskelmissa ovat mukana vain hyötyohjelmistot, ei pelejä, sillä BSA valvoo vain hyötyohjelmistojen laitonta levitystä. Mukana ei myöskään ole eriteltynä Internet-piratismin osuutta käytössä olevista ohjelmistoista.

- Internetissä laitonta kopiointia harjoittavien määrää on vaikea tarkemmin arvioida. On kuitenkin selvää, että verkosta imuroidaan ohjelmistoja hyötykäyttöön, Juntura arvioi.

Suomessa piratismin uhka suuri

Suomessa Internet-piratismin uhka voi Junturan mukaan olla suuri, koska meillä on suhteellisesti erittäin paljon verkon käyttäjiä.

Verkkopiratismia on perinteisesti pidetty nuorten harrastuksena, jonka avulla he hankkivat pelejä, mutta nyt tilanne on muuttumassa.

- Yhä useammin Internet alkaa olla laittomien CD-Romien lähde. Sieltä saadaan materiaali, sitten poltetaan CD ja myydään. Tätä kautta se kytkeytyy kansainväliseen rikollisuuteen, Juntura kertoo.

Internetissä piraattiohjelmistojen levittäminen on myös helppoa. Asian rikostutkinta on puolestaan vaikeaa, sillä kotisivuilta ei välttämättä näe, kuka niitä ylläpitää.

Junturan mukaan on jokseenkin sattumanvaraista, kuka piraattikopioiden levittäjistä jää kiinni. Kotisivujen perusteella tapaukset näyttävät ulospäin monta kertaa yhtä laajoilta ja isoilta, olipa takana sitten yksi henkilö tai kansainvälinen ketju.

BSA saa omien tutkimustensa ohella kuukausittain yli 200 vihjettä www-sivujen ja vihjepuhelimen kautta.

STT-IKK
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE