Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

PolitiikkaMinisteriöiden budjettineuvottelut käytiin ennätysajassa

Ministeriökohtaiset budjettineuvottelut sujuivat tiistaina ennätysajassa. Viiden ministeriön neuvotteluihin oli varattu aikaa aamuseitsemästä iltakahdeksaan, mutta neuvottelut päättyivät heti puolen päivän jälkeen. (Päivitys 7.7.1999)

Slovakialaisille neljän kuukauden viisumipakko

Slovakialaisilta ryhdytään vaatimaan jälleen viisumia. Tasavallan presidentti päätti tiistaina, että Suomen ja Slovakian viisumivapaussopimuksen soveltaminen keskeytetään. Päätös tulee voimaan puoliltaöin keskiviikon vastaisena yönä. Viisumipakko on voimassa neljä kuukautta. (Päivitys 6.7.1999)

Kotitaloustyön tukikokeilun jatko ratkaistaan budjettiriihessä

Kotitalouksien teettämän työn tukikokeilun kahden mallin jatkaminen ratkaistaan työministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) mukaan budjettiriihessä heinäkuun lopulla. (Päivitys 6.7.1999)

Sosiaali- ja terveysministeriön ja kehitysavun määrärahat päätetään vasta budjettiriihessä

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä kehitysyhteistyön määrärahat päätetään vasta kuun lopulla pidettävässä budjettiriihessä. Tämä selvisi maanantaina alkaneissa valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden välisissä budjettineuvotteluissa. (Päivitys 6.7.1999)

Slovakian valtiosihteeri Figel myötäili Suomen pakolaiskantaa

Slovakian ja Suomen välisissä keskusteluissa ei maanantaina tehty konkreettisia päätöksiä siitä, kuinka romanipakolaisasia hoidetaan. (Päivitys 5.7.1999)

Tuure Junnila on kuollut

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja, fil.tri Tuure Junnila on kuollut 88-vuotiaana Helsingissä. Hän oli eduskunnan jäsenenä kahta kauden ja yhtä vajaan kauden mittaista oissaoloa lukuunottamatta vuodesta 1951 vuoteen 1991. Sakari Tuomiojan hallituksessa Junnila oli valtiovarainministerinä 1953-54. (Päivitys 3.7.1999)


Presidenttipelin kortit paljastuvat

Presidenttipelin kortit alkavat olla esiin käännetyt. Todennäköisimmät ehdokkaat ovat Kokoomusta lukuun ottamatta selvillä, vielä edessä olevista esivaaleista huolimatta. Kokoomuksen kortit näyttävät tällä hetkellä aidosti kiinnostavimmilta.

Häkämies: Slovakialaisten turvapaikka-anomukset käsiteltävä kiireesti

Sisäministeri Kari Häkämies (kok.) kiirehtii Slovakiasta Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden asioiden käsittelyä. Keskustelua on herättänyt, tarvitsevatko EU:n jäsenyyttä hakevan valtion kansalaiset turvapaikkaa.

Häkämies ei laajentaisi Europolin tehtäviä

Sisäministeri Kari Häkämies (kok.) ei laajentaisi Euroopan poliisiviraston (Europol) tehtäviä nykyisestä. Hänen mukaansa toimintaa tulisi kehittää nykyisen toimivallan puitteissa.

Liikanen ehdolle komissioon

EU-komissaari Erkki Liikanen on Suomen ehdokas myös Romano Prodin uuteen komissioon. Presidentti Martti Ahtisaari vahvisti perjantaina presidentin esittelyssä hallituksen esityksen.

Sosiaaliturvan väärinkäytöksiä jonkin verran arvioitua enemmän

Suomalaista sosiaaliturvaa käytetään väärin jonkin verran yleisemmin kuin aiemmin on arvioitu. Vuosittain viranomaisten tietoon tulee muutama tuhat väärinkäytöstapausta. Väärin perustein myönnetty rahamäärä jää kuitenkin vähäiseksi suhteessa myönnettyihin etuuksiin.

Budjettineuvottelut käydään ripeään tahtiin

Valtion talousarvion valmistelu jatkuu maanantaina ministeriökohtaisilla neuvotteluilla.

Palkansaajakeskusjärjestöt: EU-tason koordinaatio lisääntyy, mutta hitaasti

Suomalaiset palkansaajakeskusjärjestöt kiistävät antaneensa valtakirjan EU:n liittovaltiokehitykselle, vaikka järjestöt olivat mukana hyväksymässä Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n linjausta EU:n kehittämisestä kohti poliittista unionia.

Euroopan ympäristökeskus selvitti ympäristön tilaa

Euroopan ympäristökeskuksen EEA:n raportin mukaan ympäristöhaasteet ovat vuosituhannen vaihteessa liki ennallaan. Osa Eurooppaa koettelevista ympäristöpulmista on yhä vaikeutunut, ja ainakin ilmastonmuutoksen ja jäteongelmien odotetaan edelleen pahentuvan.

Kuntaliitolta vaatimuslista ensi vuoden budjettiin

Kuntaliitto pitää tärkeänä, että hallitusohjelman kunta-asioita koskevat linjaukset toteutetaan valtion ensi vuoden talousarviossa.

Liittoutumattomuuden kannatus lisääntynyt

Suomalaiset kannattavat entistä enemmän Suomen säilyttämistä sotilaallisesti liittoutumattomana.

Ensi vuoden budjetti 5 miljardia ylijäämäinen

Vuoden 2000 budjetista on tulossa runsaat 5 miljardia ylijäämäinen, ja valtion velkaa lyhennetään 6 miljardilla, ilmoitti valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) keskiviikkona valtiovarainministeriön sisäisten neuvottelujen päätteeksi.

Veronkevennykset ennen palkankorotuksia

Palkansaajat katsovat, että verotuksen keventäminen on tehokkaampi tapa lisätä ostovoimaa kuin palkkojen korottaminen. Veronmaksajain keskusliiton Taloustutkimuksella teettämän mielipidekyselyn mukaan 78 prosenttia palkansaajista on tätä mieltä.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.


Suomen EU-puheenjohtajuus alkoi

Tulevan puolivuotiskauden aikana Suomi huolehtii EU:n panoksesta Kosovon kriisin jälkiselvittelyihin ja alueen jälleenrakentamiseen, vetää laajentumisneuvotteluja ja syventää EU:n ja Venäjän suhteita. EU-puheenjohtajuus tarjoaa tilaisuuden myös Suomi-kuvan kirkastamiseen.


Sivun alkuun