Tämän kesän punkkikausi vasta tulossa

Housut jalassa heinikkoon



Mitä lämpimämmät säät, sitä mukavammat oltavat punkille. Lämpimän alkukesän perusteella punkeille pitäisi siis koittaa hyvät ajat. Punkin paikallista levinneisyyttä on kuitenkin vaikea ennustaa.


- Punkin esiintymistiheys vaihtelee aivan satunnaisesti. Esimerkiksi vierekkäisistä saarista toisessa punkkeja saattaa olla kuhisemalla, toisessa niitä taas ei ole yhtään. Punkki kun elelee elämänsä paikoillaan heinän varressa, tutkija Harri Marttila Kansanterveyslaitokselta mainitsee.

Eniten punkkeja on Marttilan mukaan perinteisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Myös lehdot ja kosteat heinikot ovat otollista kasvuseutua punkeille. Lapissa punkkeja ei sen sijaan ole. Pohjoisimmat punkit on löydetty Kemin tienoilta.

- Punkeilta on tähän asti vältytty myös meilläpäin. Jos sateeton lämmin kausi jatkuu, odotamme kyllä punkinpuremiakin, tarkastaja Pekka Lehtinen Turun ympäristöterveydenhuollosta kertoo.

Irtoaa parhaiten punkkipihdeillä

Liikettä punkkiin tulee, kun sen kehitysvaiheet toukasta nymfiksi ja edelleen aikuiseksi punkiksi käynnistyvät. Punkki tarvitsee silloin veriaterian ja tarraa kiinni ohikulkevaan nisäkkääseen, esimerkiksi ihmiseen.

Pureman saanut ei välttämättä huomaa ihoon kiinnittynyttä punkkia ja siksi iho kannattaa tarkistaa ulkoilureissujen jälkeen.

Vanhat konstit voinokareesta punkin ympärillä voi unohtaa, sillä parhaiten punkki irrotetaan apteekeista saatavilla punkkipihdeillä. Oireita aiheuttamaton punkin purema ei tarvitse sen kummempaa lääkitystä.

Borrelia-bakteeri vain harvassa punkissa

Osa punkeista levittää borrelioosia eli niin kutsuttua Lymen tautia. Siihen sairastuu vuosittain noin 1 000 ihmistä. Borrelia-bakteeria pesii satunnaisesti punkin suolistossa, josta se voi pureman kautta päätyä ihmiseen.

Läheskään kaikissa punkin puremissa ei ole kyse borrelioosista. Taudin oireet ovat melko selvät ja niiden ilmestyttyä on syytä mennä lääkäriin.

Varmimmin borrelioosin tunnistaa 2-3 cm:n rengasmaisesta ihottumasta, joka kasvaa parin viikon kuluessa säteittäin. Oireisiin saattaa kuulua myös kuumeilua, pahoinvointia ja niveloireita. Hoitona borrelioosiin on antibioottikuuri.

- Viime vuonna teimme punkkitutkimusta 1 300 meripartiolaisen keskuudessa Turun saaristossa. Osanottajilta löytyi tutkimuksen aikana vajaat sata punkkia, joista kymmenessä löydettiin borrelia-bakteeri, Marttila havainnollistaa.

Harri Marttilan mukaan paras keino suojautua punkkia vastaan on pukeutua pitkiin housuihin, sukkiin ja kenkiin ruohikossa liikuttaessa. Suojaamattomalla iholla riski punkin puremaan ja borrelioosiin kasvaa.

STT-IKK
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE