Pyykinpesukoneiden korjauskuluissa suuria erojaPyykinpesukoneen korjaus tulee Länsi-Suomen lääninhallituksen selvityksen mukaan Tampereella kalliimmaksi kuin esimerkiksi Vaasassa, Jyväskylässä tai Turussa. Myös varaosien hintaerot voivat olla yllättävän suuria.


Länsi-Suomen läänissä tietoja kerättiin yhteensä 24 huoltoliikkeestä, joista kysyttiin mm. hinnat tyhjennyspumpun, pesurummun laakerien ja moottorin pyörimisnopeuden säätimen tai elektroniikkakortin vaihdosta.

Vertailussa olivat mukana myydyimmät pesukonemerkit. Eri malleja oli mukana 30 ja niiden hinta vaihteli vajaasta 3 000 markasta yli 7 000 markkaan.

Vertailussa mukana olleista kaupungeista pesukoneen korjauspalvelut olivat halvimpia Vaasassa ja kalleimpia Tampereella.

Esimerkiksi tyhjennyspumpun vaihto maksoi Vaasassa keskimäärin 560 markkaa, Jyväskylässä 583 markkaa, Turussa 685 markkaa ja Tampereella 747 markkaa. Vastaavasti pesurummun laakerin vaihto maksoi Vaasassa 1 013, Jyväskylässä 1 073, Turussa 1 100 ja Tampereella 1 173 markkaa.

Varaosien hintaerot eri liikkeiden välillä olivat lääninhallituksen mukaan yllättävän suuria. Joidenkin mallien varaosissa hintavaihtelu oli lähes kaksinkertainen.

Pohjois-Suomessa suuria vaihteluja

Pesukoneiden korjauskustannuksissa oli suuria eroja myös Pohjois-Suomessa. Lapin lääninhallituksen selvityksen mukaan Rovaniemellä pyykkikoneen korjauksesta selvisi halvimmillaan 550 markalla. Pahimmillaan siitä joutui kuitenkin pulittamaan jopa 2 500 markkaa.

Suurimmat erot muodostuivat varaosien hintavaihteluista. Rovaniemellä tyhjennyspumpusta joutui maksamaan mallista riippuen joko liki 167 markkaa tai 568 markkaa.

Pesurummun laakerin vaihto puolestaan maksoi 70-1 800 markkaa. Oulun lääninhallituksen hintavertailu osoitti, että Oulussa ja Kajaanissa pesurummun laakerista joutui maksamaan 220-1 680 markkaa.

Halvimmassa hinnassa liike oli vaihtanut pelkän peruslaakerin, kun taas kalleimmassa korjauksessa oli vaihdettu koko laakerilaippa. Tyhjennyspumpun varaosan hinta vaihteli Oulun ja Kajaanin huoltoliikkeissä 160 markasta liki 760 markkaan.

Matkakustannukset lisäävät hintaa

Korjauksen kokonaishintaan lasketaan mukaan varaosan hinnan ja työn lisäksi pesukoneen kuljetuskustannukset, jos kone korjataan asiakkaan kotona.

Jos korjauskohteeseen oli matkaa alle kymmenen kilometriä, kuljetus maksoi Rovaniemellä 60-250 markkaa. Oulussa ja Kajaanissa vastaavat matkakustannukset olivat 54-84 markkaa.

Rovaniemellä hintavertailussa oli mukana kolmen huoltoliikkeen korjaushinnat. Oulun lääninhallituksen selvityksessä vertailtiin 12 pesukonemerkin korjauskustannuksia Oulun ja Kajaanin 12 kodinhuoltoliikkeessä.

Lapin ja Oulun lääninhallitukset vertailivat vuosimallin 1994 eri merkkisiä pyykkikoneita.

STT-IKK
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE