Työntekijöitä houkutellaan Softpolis-seminaarissa

Raahen seutukunta tähtää tietoteollisuuden ytimeksiRaahen seutukunta suuntaa reippaalla tahdilla tietoteollisuuden ydinalueeksi. Tähtäimessä on, että alueella on vuoteen 2003 mennessä yhteensä noin 2 500 alan työpaikkaa. Nykyään niitä on tuhatkunta.


Seutukunnan elinkeinokeskuksen johtajan Rauno Haikaran mukaan ainoana kehityksen jarruna on ammattitaitoisen työvoiman saanti. Ohjelmistosuunnittelun ja elektroniikkateollisuuden työtä olisi mutta ei tekijöitä.

Rekrytointi on aloitettu jo syksyllä, ja tuloksena on parisenkymmentä uutta työntekijää alan yrityksiin. Osaajia houkutellaan myös ohjelmistoalan Softpolis-erikoisseminaarissa, joka alkaa Raahessa torstaina.

Seminaarin yhteydessä paikalliset yritykset esittelevät softa-alan työpaikkojaan ja ovat valmiita tekemään työsopimuksen tarvittaessa vaikka paikanpäällä.

- Olemme lähettäneet seminaariin kutsun eri puolille maata noin 2 000 insinöörille ja diplomi-insinöörille, jotka ovat valmistuneet Raahen tietokonealan oppilaitoksesta tai Oulun yliopiston Raahen toimipisteestä, Haikara selvittää.

Raahessa aiotaan panostaa myös viihtyvyyteen ja palvelujen kohentamiseen, jotta kaupunkiin muuttavat myös pysyisivät siellä.

Naisia lisää

Raahessa ja sen lähikunnissa Pyhäjoella, Vihannissa, Ruukissa, Siikajoella ja Pattijoella on jo havaittu, että teknologian alalla on naisista huutava pula.

Haikaran mukaan miesten resurssit ovat lähestulkoon maksimikäytössä, joten työvoiman saannin turvaamiseksi oppilaitoksiin tarvittaisiin jatkossa yhä enemmän tyttöjä.

Onnettomasta työvoimatilanteesta kertoo myös Raahen kaupungin keskiviikkona julkistama suhdannebarometri. Siinä tietoteollisuuden ja sähkötekniset yritykset katsovat työvoimatarjonnan heikentyneen.

- Ammattitaitoisesta työvoimasta on Raahessa työttömänä noin 18 prosenttia. Luku on lohduton, sillä kyselyyn vastanneessa 19 yrityksessä on yhteensä 61 avointa työpaikkaa, Haikara toteaa.

Kyselyyn vastanneet yritykset ovat viime vuoden aikana rekrytoineet jo runsaat 100 uutta työntekijää.

Työntekijämäärän kehityksestä alalla kertoo osaltaan tietotekniikan alan yritysryppään Technoparkin tilasto: perustamisvuonna 1995 Technoparkissa ahersi 32 työntekijää, nykyään yli sata. Tavoitteena on, että se työllistäisi vuonna 2004 noin 400 ihmistä.

Odotukset korkealla

Samaan aikaan kun Raahen kaupunki kamppailee talousvaikeuksien kourissa ja uhkaa irtisanoa työntekijöitään, raahelaiset pienet ja keskisuuret yritykset näyttävät porskuttavan eteenpäin varsin vankasti.

Suhdannebarometrin mukaan tietoteollisuuden ja sähköteknisten toimialojen yritysten odotukset ovat korkealla. Niiden myynti on kasvanut kuluneen puolen vuoden aikana liki 70 prosenttia.

- Ja tulevaisuudessa vauhti sen kuin kiihtyy. Yritykset arvioivat myynnin kasvavan tulevan vuoden aikana yli 80 prosenttia, Haikara selvittää.

Myös yritysten tilauskanta näyttäisi nousevan yrityksistä joka kolmannella.
- Kaikki edellytykset kehitykselle ovat olemassa. Kunhan vain kaupunki huolehtii, että Technoparkista löytyy yrityksille toimitiloja myös jatkossa, Haikara huomauttaa.

Hänen mukaansa laajennus onkin suunnitteilla syksyksi. Tavoitteena on saada lisätilaa noin 3 000 neliötä noin sadalle yritykselle.

Raahen kaupunki teki suhdannebarometrin nyt ensimmäisen kerran. Tiedustelu lähetettiin 176 raahelaisyritykselle huhtikuussa, ja vastausprosentti oli 35. Barometri on tästedes tarkoitus tehdä vuosittain.

STT-IA
2.7.1999


TALOUS -SIVULLE