EU-puheenjohtajuudella Suomi-kuvaa maailmalleMikään Suomi-kampanja ei lyö leiville niin hyvin kuin Suomen EU-puheenjohtajuus ja presidentti Martti Ahtisaari. Eurooppalaiset lehdet ja televisio-ohjelmat kuvaavat Suomen oloja, poliitikkoja, kulttuuria ja kummallisuuksia.


Jutuissa hämmästellään Pohjolan valkeita öitä, suomalaista tietotekniikan osaamista, Paavo Lipposen hitaasti tipahtelevia, mutta monesti painavia sanoja, juhannuksena hukkuneita.

Ahtisaaren rooli Kosovo-kriisin sovittelussa ajoittui Suomen kannalta kaikista otollisimpaan saumaan, juuri Suomen EU-puheenjohtajakauden kynnykselle. Ahtisaaren sovittelutaitoja on ulkomaalaislehdissä ylistetty ja hänen esiintymistapaansa kehuttu. Kosovo-roolissa Ahtisaaren taitojen on katsottu päässeen täyteen oikeutukseen.

Kosovon myötä Suomi-kiinnostus on levinnyt Euroopasta USA:han. Maailmanlaajuinen amerikkalainen televisiokanava CNN on raportoinut niin Ahtisaaresta kuin Suomen asemastakin. Sekin amerikkalaistelevisio on kertonut, että suomalainen juhannuksen vietto päätyi 20 hukkuneeseen.

Suurissa kuvioissa ulkomaita askarruttaa Suomen into ajaa EU-puheenjohtajamaan edustaja rikkaiden maiden (G7) valtiovarainministereiden kokoukseen. Sauli Niinistö kiinnostaa amerikkalaisia yksin tämän takia.

Satulille sataa haastattelupyyntöjä

Puheenjohtajakauden alkaessa lähes kaikkien EU-maiden lehdet haluavat haastatella Suomen EU-suurlähettiläs Antti Satulia. Häneltä kysytään, mitä asioita Suomi aikoo puheenjohtajakaudellaan viedä läpi ja millaisella koneistolla. Kosovon jälkihoito päihittää kaikki aiemmat suunnitelmat.

Media ei ole kiinnostunut vain poliitikoista ja muista johtohenkilöistä. Moni tiedotusväline haluaa EU-puheenjohtajuuden myötä tehdä perustarinaa Suomesta. Mistä kansa elää, millaisissa oloissa suomalaiset asuvat, mikä on naisten asema ja onko totta, että joka toisessa kotitaloudessa on kännykkä.

EU-kuvioista kirjoittavat lehdet kertovat henkilökuvia Suomen poliittisesta johdosta. Lipponen kuvataan riippumattomaksi ajattelijaksi, puhetyyliltään savolaiseksi kummajaiseksi toisin kuin Ahtisaari ja EU-komissioon jatkossakin kelpaava Erkki Liikanen. Savolaisiksi luokiteltuja hekin.

Millainen city on Saariselkä?

Belgian valtalehti Le Soir taas kertoi sivun jutussaan suomalaisesta kulttuurista: Kiasmasta, nuorista kansaivälistä uraa aloittelevista lahjakkuuksista ja kulttuurikaupunkivalmisteluista.

Suomen EU-puheenjohtajakaudella Suomessa pidetään 70 EU-ministeritason kokousta. Huippukokoukset pidetään Tampereella ja Helsingissä. Muita kokouspaikkoja ovat Turku, Oulu, Hämeenlinna, Savonlinna ja Saariselkä.

Kokouksiin matkaavat ulkomaalaistoimittajat ovat sangen kiinnostuneita Suomen kohteista. Voiko syyskuussa Helsingin seudulla hiihtää, mitä kieliä suomalaiset osaavat ja millainen city on Saariselkä?

STT-IKK
2.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE