Sensuurisiru aikataulussaan YhdysvalloissaLasten ja nuorten televisionkatselun rajoittamiseen tarkoitettu v-chip, sensuurisiru on tulossa Yhdysvaltain markkinoille suunnittelussa aikataulussa.


Vuonna 1996 voimaantulleen lain mukaan uusista tv-vastaanottimista puolet pitää olla varustettuna katselurajoittimella kesäkuun loppuun mennessä. Kaikissa uusissa televisioissa lisälaitteen on oltava vuoden 2000 alussa.

Viranomaisten mukaan lähes kaikki valmistajat ovat pysyneet hyvin aikataulussa ja Yhdysvalloissa on jo saatu myyntiin yli 100 000 televisiota, joissa on uusi lisälaite.

Sensuurisirun tehtävänä on helpottaa vanhempien työtä lapsille ja nuorille sopivien tv-ohjelmien valikoinnissa. Tv-ohjelmiin on lisättävä nykyään luokituskoodi, hieman elokuvaluokituksen tyyppinen, ja vastaanottimessa oleva ohjelmanrajoitin tunnistaa sen.

Laite ei suostu näyttämään ohjelmia, jotka sisältävät tietyt, vanhempien ennalta ohjelmoimat koodit. Näin pystytään varmistamaan se, että lapsi ei pysty vahingossakaan katsomaan ohjelmia, joissa näytetään seksiä tai väkivaltaa tai jossa käytetään sopimatonta kieltä.

Valistuskampanja alkaa

Tv-ohjelmien luokittelu ja rajoittimen käyttöönotto on ollut yksi presidentti Bill Clintonin lempiteemoista. Lain läpimenon jälkeen hän julisti antaneensa kaukosäätimen takaisin vanhempien käsiin.

Mielipidemittauksissa 70 prosenttia amerikkalaisvanhemmista on pitänyt ohjelmien katselunestoa tarpeellisena, mutta tällä hetkellä harvat vanhemmat Yhdysvalloissa tietävät, että ohjelmanrajoittimia on jo saatavilla.

Tv-ohjelmien nykyisiä luokituskoodeja on myös moitittu erittäin sekaviksi ja vaikeaselkoisiksi. USA:ssa onkin alkamassa laaja valistuskampanja, jonka aikana vanhemmille kerrotaan ohjelmaluokittelusta, koodeista ja siitä, miten uutta ohjelmanrajoitinta voi hyödyntää.

Uuden tv:n hankkiminenkaan ei ole tarpeen, sillä laitteita myydään jo nyt myös erillisinä ja niitä voi käyttää vanhojen tv-vastaanottimien kanssa.

STT-IKK
2.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE