Seksipuhelinpalvelujen tuputtamista pyritään vähentämäänSeksipuhelinpalveluiden tuputtamisen toivotaan vähenevän torstaista alkaen, kun uusi televiestinnän tietosuojalaki tuli voimaan. Tekstiviesteinä ei enää saa välittää automaattisten järjestelmien avulla mainoksia ilman kuluttajan lupaa.


Seksipuhelinpalveluja mainostavat tekstiviestit ovat saaneet useat kännykänkäyttäjät raivostumaan. Asiasta hiiltyneet kuluttajat sekä Kuluttajavirasto toivovat, että uusi torstaina voimaan tullut laki helpottaa tilannetta.

- Tekstiviesteinä ei saa automaattisten järjestelmien avulla välittää mainoksia, jos lähettämiseen ei ole saatu etukäteen kuluttajan suostumusta. Laki koskee kaikenlaisen televiestinnän käyttöä suoramarkkinointiin, hallitusneuvos Jari Perko liikenneministeriöstä kiteyttää.

Laki koskee Suomessa muutakin televiestintää kuin puhelinta

Liikenneministeriön valmistelema laki pohjaa EU:n televiestinnän tietosuojadirektiiviin, joka koskee lähinnä puheluita. Unionin jäsenmaista muutama on laittanut direktiivin täytäntöön, mutta kansallisesti kukin maa on soveltanut direktiiviä omien olojensa perusteella.

- Halusimme, että laki koskee Suomessa muutakin televiestintää kuin puhelinta. Tästä eteenpäin seuraamme yhdessä kuluttajaviranomaisten ja tietosuojavaltuutetun kanssa, miten lakia noudatetaan. Säännösten toteutumista käytännössä valvoo Telehallintokeskus, Perko sanoo.

Televiestinnän tietosuojalaki eli laki yksityisyyden suojasta televiestinnässä ja teletoiminnan tietoturvasta selkeyttää myös sähköpostin asemaa.

- Sillä, tapahtuuko mainostaminen tekstiviestin tai sähköpostin avulla, ei ole väliä. Yhdysvalloissa pakkomainonta ärsyttää nykyään yhä useampia sähköpostin käyttäjiä ja niin sanottu roskaposti alkaa olla ongelma Euroopassakin, Perko selvittää.

Internet-operaattoreilla on uuden lain mukaan torstaista alkaen vaitiolovelvollisuus, joka koskee käyttäjien viestintää ja viestinnän tunnistamistietoja. Lain perusteella sähköposti on selkeästi luottamuksellista viestintää.

Jos esimerkiksi työnantajalla on oikeus lukea vaikkapa pitkään poissa olevan työntekijän sähköpostia, hän ei uuden lain perusteella saa kertoa luottamuksellisia tietoja muille.

Kuluttajavirasto odottavalla kannalla

Kuluttajat ovat valittaneet ärsyttävistä tekstiviesteistä kuluttajavirastoon. Markkinatuomioistuin on kuluttajaviranomaisten pyynnöstä selvittänyt joidenkin viestejä lähettävien yhtiöiden toimintaa ja kieltänyt muutamaa yhtiötä lähettämästä seksipalveluja mainostavia tekstiviestejä.

- Näitä viestejä tulee kuluttajien kännyköihin kuitenkin edelleen. Tälläkin hetkellä meillä on listalla yksi tällainen yritys, jonka toiminnasta kuluttajat ovat valittaneet, ylitarkastaja Leena Lindström kuluttajavirastosta kertoo.

Uuden lain vaikutuksia on hänen mukaansa vaikea arvioida.
- Yleistäen voisi sanoa, että suuremmat yritykset yleensä kunnioittavat tällaisia säännöksiä. Pienten yritysten suhtautumista on sen sijaan vaikea ennustaa, Lindström sanoo.

Suhteessa kännyköiden määrään viranomaisten saamien valitusten määrä ei ole kovin suuri. Lindström kuitenkin huomauttaa, etteivät läheskään kaikki tekstiviestimainonnasta ärsyyntyneet ota yhteyttä virastoon.

- Kännykkä on ilmeisesti varsin henkilökohtainen väline ja siihen lähetettäviin mainoksiin suhtaudutaan eri tavalla kuin postiluukusta tippuviin esitteisiin, liikenneministeriön Perko arvelee.

STT-IKK
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE